Slávny český režisér o filmoch: Vzrušujú ma návraty do minulosti

Český režisér Jan Hřebejk sa pri svojej tvorbe s obľubou vracia do bývalých režimov.

18.11.2015 09:10
Jan Hrebejk Foto: ,
Český režisér Jan Hřebejk.
debata

„Začínal som filmom z obdobia protektorátu a potom nasledovali Pelíšky, Pupendo a Šakalí léta z obdobia socializmu podľa predlohy Petra Šabacha. Potom som sa s Petrom Jarchovským vracal do minulosti už len raz, vo filme U mně dobrý a teraz robím Učiteľku,“ vymenoval známy rodák z Prahy.

Návrat do minulosti Hřebejka vždy vzrušoval. „Ten návrat ma baví, pre režiséra je rajcujúce, keď sa vnorí do minulosti. A nejde tu ani tak o ten socializmus alebo moju záľubu v ňom alebo v inom období, ale je celkovo zaujímavé kompletne rekonštruovať nejakú realitu. Je vzrušujúce, keď sa človek vracia napríklad do obdobia protektorátu, i keď reálne by tam žiť nechcel,“ uviedol známy režisér, ktorý sa bývalý systém usiloval zároveň poňať vždy tak, aby sa na jeho filmoch diváci do určitej miery aj pobavili.

„Ja som vždy chcel, aby sa na tých filmoch bolo možné aj zasmiať. Pri Pupende mi niekto hovoril, že sme ten socík nalakovali na ružovo. Ja však tvrdím, že keby ten istý film videli ľudia v tej dobe a bolo by to všade vôkol, tak by sa tomu nesmiali. Možno by sa zasmiali tomu, ako niekto vletí do vody alebo keď sa povie nejaký fór, ale na tom kontexte nie,“ poznamenal Hřebejk.

„Keď môj kamarát Rudy Linka, džezový gitarista, ktorý utiekol v sedemdesiatom deviatom do Ameriky, videl pracovnú verziu Pupenda, hovoril, že to je presne to, prečo utiekol. Nie kvôli komunistom, ale preto, ako sa správali všetci tí ľudia okolo. Tie postavy v Pupende sa správajú dosť pochybne a trápne. Podvádzajú a tak, a pritom sú to ľudia, ktorí by sa za normálnych okolností tak ponižujúco nesprávali,“ podotkol Hřebejk. „Samozrejme, ten odstup nám práve umožňuje sa tomu zasmiať,“ dodal.

Úspešný režisér je dnes podľa vlastných slov veľmi zvedavý, aké ohlasy bude mať jeho pripravovaná snímka Učiteľka. „Uvidíme, ako to bude v prípade Učiteľky. Neviem, ako ten film bude pôsobiť, záleží na divákoch. Niekto sa na tom možno výborne pobaví, niekoho to zasiahne práve preto, že si viac pripustí, čo sme mali na mysli a čo je témou toho filmu, a niektoré hlasy budú možno kričať ‚Nadávate na komunizmus a pozrite sa teraz, ako sa kradne!‘ a podobné hlúposti. Tomu sa nedá vyhnúť. Ale je mi to v zásade jedno, človek si na takéto veci zvykne, keď ide už od školy s kožou na trh,“ uzavrel režisér.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #režisér #minulosť #návrat #Jan Hřebejk

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...