Česko Slovenská Superstar pozná víťaza: je ním Martin Chodúr

Prvou Česko Slovenskou SuperStar je Martin Chodúr z Ostravy. Zvíťazil v rozhodujúcom esemeskovom hlasovaní, ktoré sa po týždni skončilo pár minút po jedenástej večer.

20.12.2009 23:02 , aktualizované: 21.12.2009 01:59
Martin Chodúr Foto:
Víťaz Česko Slovenskej Superstar Martin Chodúr.
debata

Víťazstvo pre mňa veľa znamená," povedal po oznámení výsledku Chodúr. „Spieval som pre vás a cením si, že ste mi dali dôveru a poslali esemesky. Budem sa snažiť, aby som vás nesklamal a robil hudbu, aká sa bude páčiť vám.“

Keď moderátori oznámili jeho meno, najprv si to vraj ani neuvedomil. „Niečo vedľa mňa vybuchlo. V prvom momente mi nebolo jasné, čo sa stalo,“ opísal svoje pocity tesne po superfinále Chodúr. Gratulovali mu rodičia aj priateľka, vôbec prvý telefonát však dostal od kolegu z kapely. O tom, ako bude vyzerať jeho návrat do bežného života, vraj zatiaľ veľa nevie. „Najmä musím nakúpiť nejaké vianočné darčeky,“ priznal s úsmevom mladík, ktorý tvrdí, že ho Superstar nezmenila.  

„To médiá zmenili obraz o nás, ale my sme zostali rovnakí, akí sme boli,“ vysvetlil za Chodúra jeho kolega a súper v poslednom finálovom kole Miroslav Šmajda. „Má pravdu. V ničom sme sa nezmenili,“ podčiarkol Chodúr.

Z výhry 100-tisíc eur plánuje časť venovať aj svojej rodine. „Chcem sa im odvďačiť za tie roky, ktoré mi venovali,“ uviedol spevák, ktorý chce nahrať „chodúrovský“ album. „Nejakú predstavu už mám, aj napísaných pár pesničiek. Uvidíme, čo sa z toho vykľuje,“ prezradil. Špecifikovať či bude spievať po česky alebo v angličtine a tiež, o aký žáner pôjde, však nechcel.

„Štýl neriešim. Žánrové nálepky sú väčšinou veľmi vtipné, bude to štýl Martina Chodúra. Načo sa škatuľkovať. Dobre, možno nejaká škatuľka je, že by som chcel naspievať skladby, v ktorých bude hrať orchester, veľká dychová sekcia,“ zauvažoval. Na otázku, či si myslí, že s podobnou hudbou môže preraziť, odpovedal rázne: „Ak to bude dobrá hudba, ak to bude pop, ktorý sa bude páčiť, prečo nie. Ale samozrejme, záleží od ľudí, od manažmentu, Uvidíme.“

Moderátorka Adela Banášová práve oznámila, že... Foto: ČTK
Martin Chodúr Moderátorka Adela Banášová práve oznámila, že víťazom Česko Slovenskej Superstar sa stal Martin Chodúr (vpravo).

Podobné úvahy zaznievali ešte počas nedeľňajšieho finálového kola aj z úst porotcov. Najmä Pavol Habera tentoraz už toľko nekritizoval, skôr dával Chodúrovi a jeho súperovi Mirovi Šmajdovi rady do budúcnosti. Svojho kandidáta na víťaza však označil jasne. „Pre mňa je toto spevácka súťaž. A myslím, že ak ľudia hlasujú aj podľa spevu, tak musia vedieť, že ty si v speve najlepší. Pre mňa si číslo jedna,“ adresoval Habera slová Chodúrovi po jeho vystúpení s piesňou Heard it through the grapevine od Marvina Gaya .

Počas večera sa dvaja poslední finalisti snažili nakloniť šťastenu na svoju stranu napríklad aj spevom vianočných piesní. Hit Last Christmas od Georga Michaela si vybral Slovák Miro Šmajda, Chodúr zaspieval česko-anglicky pesničku White Christmas. To najlepšie v nedeľu večer však prišlo až s prívlastkom The Best of. Obaja finalisti mali zaspievať skladby, ktoré sa im najviac podarilo počas účinkovania v speváckej súťaži. Gottova rozmarná C´est la vie zmiešaná s refrénom rockovej vypaľovačky Welcome to the jungle od Guns´n´roses – Šmajda si naozaj nemohol vybrať lepšie.

Víťazom Česko Slovenskej Superstar sa stal... Foto: ČTK
Martin Chodúr Víťazom Česko Slovenskej Superstar sa stal Martin Chodúr z Ostravy.

Český finalista možno mnohých prekvapil, keď zaspieval Supreme od Robbieho Williamsa – skladbu, ktorá nezaznela v žiadnom z finálových ani semifinálových kôl, ale práve vďaka nej však zabodoval dvadsaťročný mladík ešte v divadle. A pridal aj povestný elvisovský tanec v úryvku Blue suede shoes.

Do absolútneho finále šli hrdinovia večera bez stresu, vo veselej nálade a pokojní. Už od rána boli v plnom nasadení. Na generálke nacvičovali priebeh celého večera. Čakalo ich pritom najdlhšie spomedzi finálových kôl. Tentoraz trvalo takmer vyše troch hodín.

„Cítim sa výborne, mám skvelú náladu a radosť. Teším sa, že si večer zaspievam a užijem si to. Víťazstvo nie je mojou prioritou,“ povedal popoludní Košičan Šmajda. A pokojný zostal hodiny pred rozhodnutím aj Ostravčan Chodúr.

Miroslav Šmajda sa pri spievaní poslednej... Foto: ČTK
Miroslav Šmajda Miroslav Šmajda sa pri spievaní poslednej skladby neštastne pošmykol. Vzal to však s úsmevom.

Počas víkendu si obaja do sýtosti užili fanúšikov vo svojich rodných mestách. Tam koncertovali a mali aj autogramiády. Bola to jedna z ich posledných šancí ponaháňať si ešte ďalších esemeskujúcich fanúšikov. A takmer dvetisíc priaznivcov speváckej súťaže prišlo svoje idoly podporiť priamo do bratislavskej Incheby, kde sa finálové kolá odohrávali. Fanúšikovia prichádzali z celého Slovenska a dokonca aj Česka.

Do obecenstva zasadli aj rodiny a priatelia finálovej dvojice. Ale v štichu finalistov nenechali ani televízni diváci. Milióny na oboch stranách hraníc sledovali ich boj v speváckom ringu. Podobne ako pri predchádzajúcich sériách SuperStar sa dala predpokladať najvyššia sledovanosť.

Víťaz si po náročnom večere ani poriadne nevydýchol. Na párty sa pravdepodobne dlho nezabaví, keďže už od šiestej hodiny rannej ho v pondelok čakajú mediálne povinnosti.

Martin Chodúr z Ostravy sa prebojoval do...
Martin Chodúr z Ostravy aj s priateľkou. Sú...
+21Martin Chodúr si vybral Lady Karneval, lebo...
debata chyba

+ Doprajte si niečo sladké, prospeje vám to a upokojíte svoje nervy.
Nesnažte sa poučovať, každému to začne skôr...

+ Nájdite čas na relax, je to dôležité pre vašu dušu.
Snažte sa každý deň prekonávať sami seba tak, aby ste boli...