Ukazoval svaly na móle, teraz číta myšlienky - Mentalista Simon Baker

Jeho meno vo filmovom svete nepatrilo k najznámejším, ale seriál Mentalista všetko zmenil. Austrálčan Simon Baker teraz prichádza na televízne obrazovky ako Patrik Jane a pomáha kalifornskej bezpečnostnej agentúre CBI riešiť zložité prípady.

24.01.2010 08:00
Simon Baker a Amy Smart Foto:
Herec Simon Baker na snímke s herečkou Amy Smart.
debata

Herec, ktorý bol nominovaný na ocenenie Zlatý glóbus za výkon v seriáli The Guardian, kedysi pracoval ako murár. Herecky debutoval v rodnej krajine v obľúbenom seriáli E Street ešte v roku 1989. Postava policajta Sama Farrella bola natoľko populárna, že ju tvorcovia ponechali na televíznej obrazovke namiesto plánovaných dvoch epizód až celý rok.

Z módneho móla na filmové plátno
Simon Baker, otec troch detí, sa objavil aj v rebríčku najkrajších ľudí sveta. Nie je na tom nič udné, v mladosti si privyrábal ako model. Okrem toho okúsil prácu murára či obsluhy v nočnom bare. „Toto bola moja herecká škola,“ vyjadril sa pre webovú stránku cbsnew.com Baker, ktorý nikdy neštudoval herectvo.

Po začiatkoch v austrálskych seriáloch sa rozhodol, že je čas zmeniť prostredie. V roku 1996 prišiel do Los Angeles, aby skúsil šťastie vo filmoch. V snímke L.A. – Prísne tajné sa objavil spolu s krajanmi Guyom Pierceom a Russellom Croweom. Pokračoval v sci-fi filme Červená planéta či Aféra s náhrdelníkom. Objavil sa v snímkach Zem mŕtvych, Kruh 2 či Diabol nosí Pradu. V súčasnosti pracuje na filme The Killer inside me, v ktorom sa objaví po boku hviezd ako Kate Hudsonová, Jessica Alba a Casey Affleck. V dráme podľa kriminálneho románu Jima Thompsona si zahrá miestneho právnika. Film bude mať premiéru na filmovom festivale v Sundance.

Charizmatický herec má už štyridsať rokov, no stále tvrdí, že sa cíti dobre. „Je to nevyhnutné, nie? Nemôžete zastaviť čas. Stále sa cítim, ako keď som nevedel, čo budem robiť, keď vyrastiem,“ povedal pre cbsnews.com. S manželkou a austrálskou herečkou Rebeccou Riggovou vychovávajú tri deti. Tie ho vidia predovšetkým ako otca, nie ako hollywoodsku hviezdu. „Stále ich uvádzam do rozpakov, keď tancujem na párty,“ dodal s úsmevom Baker.

Vtipom a charizmou
Za výkon v seriáli Mentalista bol minulý rok nominovaný na cenu Emmy, nevyhral však. Teraz získal ďalšie dve nominácie, na cenu Screen Actors Guild Awards a na Zlatý glóbus za najlepší výkon v televíznej dráme. Obe ocenenia vyhlásia tento mesiac. Jeho hereckí kolegovia zo seriálu Mentalista o ňom hovoria, že sa nebojí pristupovať k veciam inou, inovačnou cestou.

„Nikdy som nepracoval s niekým, ako je on. Je talent. Tiež je úžasný učiteľ,“ povedal pre periodikum USA Today herec Tim Kang, ktorý v seriáli hrá hlavného vyšetrovateľa Kimballa Cho. Amanda Righettiová, ktorá stvárňuje nováčika v tíme Grace Van Pelt s Kangom súhlasí.

„Berie svoju prácu veľmi vážne, ale do charakteru postavy vnáša dôvtip. Raz za čas ho prichytíte, ako improvizuje. Robí to na skúškach, aby každého rozcvičil a dostal ho do atmosféry. Skutočne si to užíva a je zábava sledovať ho.“ Dodáva, že v roli Mentalistu je okúzľujúci. „Má pôvabný šarm, ktorý robí postavu populárnou.“ Samotný predstaviteľ postavy hovorí, že vždy sa snažil pohnúť divákmi a nechať ich stotožniť sa s ním ako hercom. V tomto seriáli ich však chce najmä pobaviť.

Simon Baker a Robin Tunneyová bodovala so...
Herečke Laure Dern odovzdal cenu za výkon v...
Herecký párik Amy Smartová a Simon Baker.
debata chyba

+ Nezabúdajte aká je vaša pokožka citlivá, podľa toho sa správajte.
Čím neskôr sa do svojej práce pustíte tým...

+ Vyvážená strava a hydratácia sú základmi šťastného života.
Budovanie profesijných vzťahov vás posunie vpred,...