Konečne z nej spravil blázna? Bohdalová sa dočkala vytúženej role

Už vyše dve desiatky úloh pod taktovkou režiséra Petra Zelenku má na svojom konte česká herecká legenda Jiřina Bohdalová. Pribudla k nim ďalšia.

08.04.2016 08:30
Jiřina Bohdalová (vľavo) a Anna Geislerová Foto:
Česká herečka Jiřina Bohdalová (vľavo) na archívnom zábere s herečkou Anou Geislerovou.
debata

Dáma, ktorá oslavuje jubileum 85. narodenín, si v snímke nazvanej Každý milión dobrý zahrala energickú majiteľku prosperujúcej firmy. Po vážnej autohavárii sa rozhodne prehodnotiť svoj doterajší život, firmu predať a získané prostriedky venovať potrebným. Keď ale jej syn, ktorého stvárnil Ondřej Vetchý, zistí, že začala rozdávať majetok, začne pod nátlakom svojej ženy (Tatiana Vilhelmová) usilovať o to, aby bola vyhlásená za nesvojprávnu.

Podľa Bohdalovej napísal scenárista a režisér Petr Zelenka túto úlohu na jej želanie, keď vraj zatúžila hrať blázna. „Pretože dokážte v blázinci, že nie ste blázon. Vo väčšine prípadov tam revete, čím si ale len priťažíte. Aj preto ma táto rola zaujímala, aj keď moje želanie splnila len čiastočne,“ uviedla herečka. So Zelenkom sa jej spolupracuje výborne. Rada ale číta každý scenár ako prvá, pretože „herecké oči sú mierne iné, než tie autorové“.

„Bojím sa, aby sme nepoľavili, pretože sme jeden na druhého veľmi nároční,“ povedal Zelenka na otázku, či sa navzájom môžu po tých rokoch ešte niečím prekvapiť. Prekvapený by naopak bol, keby tieto diskusie nad scenárom, nad cibrením charakterov a nachádzaním logiky v jednaní postáv jedného dňa prestali. „Avšak ani u Jiřiny, ani u mňa nič podobné nehrozí,“ ubezpečil.

Zelenka obsadil Bohdalovú do viac ako dvoch desiatok hlavných rolí. Väčšina z nich boli síce komédia či rozprávky, ale objavila sa aj napríklad v psychologickej rolu vo filme Návšteva starej dámy. „Radi sme si teraz odskočili k žánru psychologickej rodinnej drámy,“ vysvetlil Zelenka.

Podľa producenta Michala Reitlera snímka nastoľuje otázku miery slobody, ktorú sme schopní dopriať iným. Či deti majú automaticky nárok na majetok svojich rodičov, či majú právo upierať im možnosť rozhodovať o svojom majetku a živote.

V ďalších úlohách snímky Každý milión dobrý, ktorú Česká televize uvedie na 1. mája, sa objaví Zdeněk Piškula, Jitka Smutná, Viktor Preiss, Jaromír Dulava, Miroslav Hanuš a Jan Hrušínský. Snímka sa natáčala v psychiatrickej liečebni v Kosmonosoch, v Slanom, v Prahe a obci Svinaře.

debata chyba
Viac na túto tému: #psychiatria #blázon #Jiřina Bohdalová #Petr Zelenka #rodinná dráma

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...