Poznáte Partičku IT? Na Royovi sa smejú aj odporcovia počítačov

Meno írskeho herca Chrisa O´Dowda nie je veľmi známe. Jeho postava Roya v seriáli Partička IT však už možno niečo napovedá.

10.04.2010 14:00
Chris O´Dowd Foto:
Herec Chris O´Dowd (vľavo) s filmovým kolegom v seriáli IT Crowd.
debata

Strapatý, v smiešnych tričkách a bez úspechu u žien je počítačový technik Roy výraznou postavu sitcomu s typickým britským humorom. O´Dowd hrá aj vo filmoch a zabáva sa zbieraním obalov od čokolád.

Herec Chris O´Dowd sa presvedčivo vcítil do kože čudáka Roya zo seriálu Partička IT (IT Crowd). Práve tento britský sitcom o počítačových technikoch, založený na výbornom britskom humore, aký možno vidieť aj v ďalších seriáloch ako Black Books či Červený trpaslík, preslávil herca po celom svete.

Roy v pracovnom čase číta komiksy a jedáva len vyprážané kura. Vždy má na sebe oblečené podivné tričko. Nezaujíma sa o svoju kariéru počítačového konzultanta. Ako IT pracovník nevie nadviazať kontakt so ženami, tak ich balí tým, že predstiera, že je drsný muž. Práve to podľa neho na ženy zaberá. Keď sa rozčúli, jeho hlas preskočí do vyšších tónov.

„Skúsili ste to vypnúť a potom zapnúť?“ Takto odpovedá O´Dowd v sitcome zúfalým volajúcim, ktorí si nevedia poradiť s počítačom. Chytľavá fráza, ktorá sa stala typickou pre seriál, vznikla spontánne. „Nikdy to nemala byť kľúčová veta. Najprv bola použitá len v jednej epizóde, aj to kvôli môjmu naliehaniu. Keď sme ju dali do scenára, tak vyvolala veľkú vlnu smiechu, a preto sme ju použili aj v ďalších častiach,“ povedal herec pre noviny The Guardian.

Tvorca Partičky IT Graham Linehan si Chrisa O´Dowda vybral do projektu preto, že bol zábavný. „Chris prišiel na kasting a ohúril nás. Bol natoľko zábavný bez toho, aby sa snažil, že sme mu nemohli povedať nie,“ priznal Linehan v jednom rozhovore.

Nezostal len pri seriáloch
Tridsaťročný rodák z Írska absolvoval Univerzitu v Dubline a navštevoval Londýnsku akadémiu hudby a dramatických umení. Počas štúdia tiež prispieval do univerzitných novín. Popularitu získal sitcomom Partička IT a seriálom Červené barety. V írskej televízii hrá v drámach The Clinic a Showbands.

Na rozdiel od mnohých kolegov nezostal len v službách komediálnych seriálov, ale zahral si aj vo filme. V komédii Festival stvárňuje postavu komika Tommyho O´Dwyera. Práve za výkon v tejto úlohe získal škótske filmové ocenenie BAFTA. Zahral si aj so Siennou Millerovou vo filme Hippie Hippie Shake z obdobia 60. rokov. Dej sa krúti okolo kontroverzného časopisu Oz, ktorý je známy svojimi satirickými ilustráciami a nahotou na titulných stranách.

O´Dowd sa objavil aj v hudobnej snímke Piráti na vlnách, do ktorého režisér Richard Curtis obsadil najlepších britských komikov a hudbu vybral zo 60. rokov. Najnovšie sa O´Dowd zúčastňuje na nakrúcaní remaku filmu Gulliverove cesty, kde hrá zloducha Edwarda. Vo filme sa po jeho boku objaví aj Jack Black, Emily Bluntová a Jason Segel. „Edward je zasnúbený s Emily Bluntovou, ktorú mu však ukradnú,“ povedal herec pre portál birminghampost.com. Slovenská premiéra Gulliverových ciest je plánovaná na začiatok roka 2011.

Zbiera obaly z čokolád
Tak ako má jeho postava Roya úchylku v tričkách, má herec O´Dowd záľubu v zbieraní obalov z čokolád. Doma ich má viac ako tisíc kusov. Herec, ktorý bol dvakrát nominovaný na filmovú cenu IFTA za výkony v seriáloch, žije v súčasnosti v Los Angeles. Spolu s priateľkou a spisovateľkou Dawn Porterovou vlastnia mačku Lilu a psa s menom Zemiak.

debata chyba

+ Zdravý životný štýl vás nabije energiou a šťastím.
Robte maximum čo sa dá, nebuďte lenivý urobiť nevyhnutné....

+ Pohyb na čerstvom vzduchu zlepší náladu a zdravie.
Nové príležitosti v práci prinesú očakávaný finančný príjem....