Súboj talentov: Bílá jačala, Habera nadával - kto z toho vyšiel víťazne?

Súboj slovenských a českých televízií odštartoval. V nedeľu večer sa na obrazovkách proti sebe objavili dve talentové šou. Jedna licencovaná podľa originálu, druhá autorská a vraj odlišná.

30.08.2010 00:01
Lucie Bílá Foto:
Trojčlenná porota šou Česko Slovensko má talent. Zľava: Jan Kraus, Lucie Bílá a Jaro Slávik.
debata (21)

Podľa toho, ako zneli prvé hodnotenia niektorých českých serverov, to vyzeralo tak, že navrch má zatiaľ prvá spomenutá – t.j. Česko Slovensko má talent, ktorú vysiela TV JOJ s TV Prima.

Už reklamná upútavka, ktorá predchádzala premiérovej nedeľňajšej časti patrila medzi neprehliadnuteľné propagačné prvky programu. Nehovoriac o upútavke s moderátormi, ktorú vysielali obe televízie niekoľko týždňov. Obe predznačovali, že by to s reláciou o talentoch nemuselo dopadnúť zle a prvá časť to zatiaľ len potvrdila.

Dobre zostrihané a vypointované scény, zaujímavé talenty namiešané s pár katastrofami, porota s jasne rozdelenými úlohami a dvojica sympatických moderátorov. Mix, ktorý namiešala TV JOJ a TV Prima sa zdá na prvé ochutnania osviežujúci a zábavný.

V nedeľu večer sa diváci mohli zoznámiť s niekoľkými zaujímavými talentami. Hoci ide o šou pre ľudí s rozmanitým nadaním, dominovali jej spevácke hviezdy. Už úvodný výkon mladej Češky zdvihol zo stoličky publikum, ale aj Luciu Bílú. „Neskutočné. Takéto malé dievča, ťažká pesnička a zaspievala si to skvelo,“ pochválila slávica súťažiacu. A posunula ďalej.

Pridala sa k nej aj pôvabná blondínka s angolskými koreňmi po otcovi. Nedeľňajší program priniesol však aj cyklistku-akrobatku či metalovú detskú skupinu.

Záver pritom patril „nočnej more“ Lucie Bílej. „Iluzionista-mučiteľ“ predviedol pred divákmi i porotu dychberúce číslo s vypichovaním, prepichovaním, rezaním a mučením samého seba. „Ilúzia je dokonalá. Pre mňa je to áno,“ vyhlásil nadšený Jan Kraus. Jeho slovenský kolega Jaro Slávik si myslel úplný opak. „Na toto sa už nechcem pozerať,“ odkázal.

Ženská členka poroty však mala najväčší problém. Vystúpenie si takpovediac odtrpela, jačala a zakrývala si oči. Napriek tomu však bola na pochybách, či súťažiaceho pustiť ďalej. Neurobila tak, no svoje rozhodnutie ľutovala. „Nič podobné som ešte nevidela. Ten človek predviedol niečo celkom šialené. Ale uznávam, že to malo efekt, ešte v noci sa mi o tom snívalo,“ vyjadrila sa česká speváčka podľa denníka Blesk.

Aj svojím  nerozhodným prístupom však pravdepodobne do­káže privábiť mnohých divákov, aby si pozreli, ako bude rozhodovať o týždeň. Podľa servera Novinky.cz môže byť problém v tom, že „chýba drsnosť pri hodnotení a niektoré chvály vyznievajú až nevierohodne“. Ako však napísal server ďalej, v televíznej zábave už dlho nič nové neexistuje a tak je dôležité, či program nebude nudiť. „Česko Slovensko má talent nenudilo,“ zhodnotil Stanislav Dvořák z českého serveru.

Na TV Markíza sa štartovalo s Leošom Marešom a štvorčlennou porotou. Priamy prenos zo zámku z Milotíc striedali vybrané scénky so súťažiaciami. Hneď jedna z úvodných scén s pitím piva pôsobila trochu rozpačito. Aj podľa Blesk.cz štart nedopadol pre TV Nova práve najlepšie. „Šou pôsobila trochu strnulo a chýbala jej povestná hviezdnatosť,“ napísal web Blesk.cz. Problém bol aj vo vysvetľovaní princípov hlasovania. Tie údajne nepochopil poriadne ani moderátor Leoš Mareš.

Premiérové vydanie Talentmanie podľa Blesk.cz tiež poznačil fakt, že porotca Pavol Habera vytiahol opäť svoje vulgarizmy, za ktoré bol kritizovaný už počas Česko Slovenskej Superstar. „Ty si si z nás prišiel urobiť prdel, však,“ opýtal sa súťažiaceho s maskou prasaťa. A následne sa obrátil k režisérovi Zdeňkovi Troškovi a rečnícky sa spýtal: „Ukázal vašu kultúru, čo?“

Jeho slová nezostali nepovšimnuté. To, že mnoho českých divákov pobúrili, asi nikoho neprekvapí. Habera bol kritizovaný za ostré vyjadrenia či vulgarizmy už aj počas účinkovania v šou Česko Slovenská Superstar.

Najlepšie hodnotenie si v rámci nedeľňajšieho programu Talentmanie a pár ukážok z kastingov vys­lúžila slovenská moderátorka Adela Banášová ako členka poroty. „Adela ako jediná konkuruje Haberovi. Ale narozdiel od neho je pohotová a vtipná. Šeredová a Troška sú zatiaľ tichí ako ryby,“ napísal český server. Možno to však zmení už prvý skutočný zostrih z kastingov, kde sa pozornosť sústredí viac na česko-slovenské talenty.

21 debata chyba

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...