Anikó Vargová z 1890: Nie všetko, čo bolo, treba považovať za zlé

Slovenskú herečku Anikó Vargovú podľa vlastných slov veľmi zaujímajú historické postavy, a to i napriek tomu, že ako dieťa dejepis príliš neobľubovala.

10.04.2017 18:05
Anikó Vargová Foto:
Anikó Vargová v seriáli 1890.
debata

„Veľa záleží od pedagógov a my sme nemali žiadneho takého, ktorý by nám priblížil ten dávny svet. Väčšinou sme sa učili len fakty a to bolo také suché. Ja navyše nemám blízko k číslam a dejepis sa na nich dosť zakladá, to bol veľký problém. Keď k tomu skrátka nemáte vzťah, tak to je ťažko,“ povedala v rozhovore.

Do historickej literatúry sa sympatická rodáčka z Rimavskej Soboty zahryzla až v divadle. „V divadle som neskôr hrala nejaké historické postavy a tak som si o nich v rámci príprav jednotlivých inscenácií všeličo čítala. To ma bavilo, bolo to trošku ako taká detektívka, objavovala som nové súvislosti… Nikdy som však nešla až tak do hĺbky, lebo v tejto rýchlej dobe na to nemám moc čas, no niektoré knižky, ktoré som si rozčítala kvôli predstaveniam, doteraz čítam. Momentálne mám napríklad rozčítanú knihu o európskych panovníkoch a ich živote,“ podotkla Vargová, ktorú vraj spomínaná kniha na viacerých miestach doslova zarazila.

„Nikdy som si neuvedomovala, aké ťažké bolo detstvo mnohých panovníkov, ako prísne až kruto boli vychovávaní a aké deviácie z toho potom vznikali. Deti panovníkov sa napríklad takmer vôbec nestretávali so svojimi rodičmi, len s opatrovateľkami a vychovávateľkami, a keď sa už s nimi stretli, museli aj dve hodiny bez pohnutia stáť, kým sa ich rodičia rozprávali. To muselo byť náročné, toto obstáť a zostať pri zmysloch,“ podotkla herečka.

Tvrdá výchova mala však podľa nej aj svoje plusy. „Nie všetko, čo bolo, možno považovať za zlé. Deti panovníkov sa tvrdou výchovou učili vytrvalosti a obetavosti. Panovníci totiž nikdy nemali slobodu, nemohli si presadzovať vlastné nároky, museli sa obetovať a držať sa svojej pozície,“ poznamenala 43-ročná brunetka, ktorej zároveň veľmi imponuje aj úroveň ich vzdelania.

„Dnes máme oveľa väčšiu voľnosť, môžeme si vybrať, čomu sa chceme venovať, nevieme si ani predstaviť, čo všetko museli ovládať panovníci. Dnes nie je bežné, že sú ľudia, čo sa týka umenia a kultúry, takí rozhľadení a nehovoria ani toľkými jazykmi. Väčšina z nás sa dnes zaoberá jednou oblasťou, v ktorej je dobrá, ale chýba nám všeobecný prehľad. To by nám dnes bodlo, aby sme vedeli z každého rožka trošku viac,“ uzavrela Vargová.

debata chyba
Viac na túto tému: #história #postava #filmovanie #Anikó Vargová

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...