Za dve eurá sa nesťažujte, tvrdí drsný kuchár z obrazovky Pohlreich

O pomoc ho príde požiadať utrápený majiteľ reštaurácie alebo pohostinstva. S odhodlaním sa do toho pustí, no keď vidí problémový lokál, hneď začne šomrať a chytať sa za hlavu.

10.09.2010 07:00
Zdeněk Pohlreich Foto:
Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich ako nekompromisný moderátor v relácii Áno, šéfe!.
debata

Pri ochutnávke jedál z jedálneho lístka daného podniku už pridáva aj grimasy. Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich ako nekompromisný moderátor s reláciou Áno, šéfe! zaplnil na televíznom trhu prázdne miesto a k obrazovkám pritiahol mnoho divákov.

Pohlreichov úspech spočíva v tom, že si neberie servítku pred ústa a naplno do kamery povie, čo si o úrovni českých reštaurácii myslí. S ich majiteľmi nezaobchádza v rukavičkách a schopnosti kuchárov patrične „ohodnotí“. Na otázku, či úroveň českých reštaurácii je natoľko zlá, ako sa podľa jeho výrazu tváre v relácii javí, Pohlreich odpovedal, že v skutočnosti je to ešte horšie, ako sa zdá.

„Chýba im odbornosť a schopnosť reálne uvažovať,“ povedal bez škrupúľ. Mnoho podnikov ho svojou nízkou úrovňou vydesilo, no medzi nimi dokázal nájsť aj tie najhoršie. „Blue Note v Kralupoch nad Vltavou, ale trebárs aj Hrádek v Litoměřiciach boli ,pecky’.“ To, či je podobná situácia aj v slovenských podnikoch, však už nevedel povedať. „V slovenskej reštaurácii som bol naposledy pred niekoľkými desiatkami rokov. Neviem o tom vôbec nič,“ vyjadril sa šéfkuchár.

Okrem nízkej úrovne reštaurácií sa pri nakrúcaní relácií musel popasovať aj s inými problémami. Napríklad v tretej sérii dostal za úlohu pomôcť kaviarni s reštauráciou Fantazie v centre Benešova. V kuchyni bojoval s hrobovým tichom, keď dvaja neskúsení kuchári vôbec nič nehovorili. „Aby som chlapcov rozhovoril, zahrali sme sa malú hru. Do pokladničky dajú 20 českých korún za každú odpoveď, ktorú nedostanem, a ja dám dvadsiatku, keď poviem sprosté slovo,“ snažil sa prelomiť mlčanie Pohlreich.

Za dve eurá sa nedá dobre navariť
Pohlreich sám prevádzkuje Café Imperial a taliansku reštauráciu Divinis. Obed v týchto podnikoch však značne oslabí peňaženku návštevníkov. Pre český portál iDnes.cz povedal, že nie každý má na reštauráciu a vraj aj on sám mal obdobie, keď na ňu nemal, a preto tam nešiel. Tvrdí, že za dve eurá sa dobré jedlo uvariť nedá. „Čo tak asi môžete chcieť za dve eurá? Ako to môže vyzerať? Možno vám to bude chutiť, ale môj názor je, že za dve eurá sa kvalitné jedlo urobiť nedá,“ povedal Pohlreich. Podľa neho za takú sumu v reštaurácii nemá človek ani nárok rozčuľovať sa, ak je jedlo zlé.

O varení v televízii i knihách
Šéfkuchár, ktorý má na svojom konte svetové ocenenia a ktorý pôsobil vo viacerých reštauráciách nielen v Českej republike, ale aj v zahraničí, sa v poslednom období angažoval v česko-slovenskej relácii Kapor na torte. V nej sa predstavil ako moderátor, vystupovali v nej celebrity zo slovenského a českého šoubiznisu. Jeho úlohou bolo kontrolovať súťažiacich a na záver určiť víťaza, ktorý peňažnú výhru venuje na charitatívne účely.

Okrem toho chystá Pohlreich novú reláciu Na nože! aj doma. V nej by sa malo stretnúť 12 kuchárov v boji o titul šéfkuchára Zdeňka Pohlreicha. Pôjde o kuchársku reality show, v ktorej budú súťažiaci kuchári bývať spolu a variť 24 hodín denne sedem dní v týždni.

Jeden z najznámejších českých šéfkuchárov, ktorého oslovuje kuchyňa Francúza Joela Robuchona, je autorom kníh Bravo, šéfe!, Zdeněk Pohlreich vaří medzinárodní kuchyni a Prostřeno bez servítků s podtitulom Více než 100 pokrmů současné české kuchyně okořeněných postřehy ze života.

debata chyba

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...