Banderas sa ponoril do role Picassa! Je úžasný, ospevuje ho kolegyňa

V obrovských filmových ateliéroch v Budapešti sa natáča americký televízny seriál Génius: Picasso, v ktorom úlohe Pabla Picassa stvárňuje Antonio Banderas.

25.03.2018 00:00
Španielsky herec Antonio Banderas poses... Foto: ,
Španielsky herec Antonio Banderas predstavil v Madride novinku Genius Picasso.
debata

„Starý Picasso sa spätne pozerá na svoj život,“ povedal o seriáli agentúre AFP herec, ktorý sám pochádza z prístavného mesta Málaga, rovnako ako slávny maliar. Seriál s desiatimi dielmi, založený na dôkladnom skúmaní, poskytne širší pohľad na (Picassa ako) človeka a umelca, tvrdí Banderas počas prestávky v nakrúcaní.

Tempo práce „po piatich hodinách líčenia“ je vysoké, herec denne točí takmer sedem scén. Natáčať sa začalo v októbri a medzitým sa točilo v Paríži, Barcelone, Malage, v Budapešti a čoskoro sa bude pokračovať na Malte.

Ken Biller, hlavný scenárista seriálu, ktorý má byť uvedený 23. apríla vo Francúzsku a o deň neskôr v USA na kanáli National Geographic, urobil z maliarovho života epos 20. storočia. „Našou úlohou je pobaviť a rozprávať dobrý príbeh,“ povedal počas natáčania na predmestí Budapešti. V zadaní zároveň nebolo zradiť „historickú pravdu“.

„Zachytili sme skutočný príbeh Pabla Picassa, ktorý zomrel vo veku 92 rokov, a vykreslili drámu, emócie a napätie. Naše dialógy vychádzajú z toho, čo vieme o tom, čo rôzni protagonisti hovorili,“ vysvetlil Biller. Celý seriál je podľa neho založený na skutočných udalostiach, pripustil však isté „odchýlky“. „Napríklad sme si dopriali voľnosť zrýchliť určité deje.“

O chvíľu neskôr sa točí scéna odohrávajúca sa v parížskom ateliéri v ulici Grands Augustins, kde majster žil v rokoch 1936 až 1955. Namaľoval tu slávny obraz Guernica, pomenovaný po baskickom meste, zbombardovanom nacistami v roku 1937. V tejto scéne, odohrávajúcej sa v roku 1946, stojí Picasso / Banderas v tieni pred oknom a temný pohľad upiera do prázdna. Jeho mladá milenka Françoise Gilot, stvárnená francúzskou herečkou Clémence Poésyovou, vstupuje do miestnosti. Pomaly sa k nemu blíži a nežne sa ho pýta, na čo myslí. Picasso uvažuje o „vytvorení univerzálneho symbolu“. „Mal by si uvažovať o návrate k svojim začiatkom, toreadorom a holubom,“ zamrmle žena. Maliar vymyslí slávnu holubicu, prijatú za symbol mierového hnutia v roku 1949.

Françoise, sama maliarka, „vedela od začiatku, že vzťah s Picassom bude katastrofa, ale toto dobrodružstvo bolo ďaleko viac vzrušujúce než usporiadaný život,“ zdôrazňuje herečka. „Keď situácia nevyhovovala tomu, ako chcela žiť, Picassa opustila.“

Banderasovo stvárnenie maliara je podľa nej úchvatné. „Naozaj som mala pocit, že Antonio vidí do vnútra Picassa. Rástol s touto postavou,“ uviedla.

Príbeh Françoise Gilotovej a Picassa rozpráva film Jamesa Ivoryho Prežila som Picassa z roku 1996, v ktorom maliara hral Anthony Hopkins.

AFP poznamenala, že seriál o Picassovi má jednu vec spoločnú s filmom Terminátor: Budapešť. Maďarská metropola, ktorá poslúžila na natáčanie mnohých filmových trhákov, láka filmárov daňovými výhodami a špičkovými zariadeniami. V tvrdej konkurencii medzi európskymi metropolami bolo Maďarsko jednou z prvých krajín bývalého komunistického bloku, ktorá v roku 2004 prijala veľmi výhodný systém daňových stimulov a dotácií. Ten je podľa v súčasnosti jedným z najviac konkurencieschop­ných na kontinente: ponúka náhradu štvrtiny nákladov.

Budapešť väčšinou súťaží s Prahou. Bulharsko a Rumunsko „sú oveľa lacnejšie, ale ich schopnosť dodržiavať priemyselné štandardy nie je na úrovni,“ uviedla Ildikó Keményová, ktorá je spoluproducentka seriálu o Picassovi. Vďaka skúsenej a lacnej pracovnej sile „sa Budapešť po Londýne stala druhou najväčšou európskou platformou pre natáčanie filmov“, tvrdí Daniel Kresmery zo štúdií Korda.

Vlani sa v Maďarsku nakrúcalo 285 snímok, z toho 64 v zahraničnej produkcii. Súbežne s tým prežíva skvelé obdobie aj maďarská kinematografia, o čom svedčia filmy Saulov syn, ovenčený Oscarom, minuloročná snímka O tele a duši, ktorý uspel na festivale v Berlíne, či filmy režiséra Kornela Mundruczóa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #životopis #nakrúcanie #Picasso #Antonio Banderas

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...