Famózna a zároveň taká ľudská! Adele oslavuje 30, takto sa menila rokmi

Je jedným z najlepších hlasov, ktorý sa v populárnej hudbe za posledné roky objavil. Britská speváčka Adele je pesničkárka, čo dokáže spievať s orchestrom rovnako ako s pianom.

04.05.2018 00:00
Rok 2008: Speváčka Adele na fotografii z New... Foto: ,
Rok 2008: Speváčka Adele na fotografii z New Yorku.
debata (5)

Vo veku 23 rokov sa stala najvplyvnejšou postavou britského šoubiznisu a pokorila väčšinu dlhoročných rekordov. A v tridsiatich rokoch, ktoré oslávi v sobotu, má Oscara, cenu Brit Awards, Zlatý glóbus a 15 cien Grammy.

Sila Adele spočíva v jej hlase, a tiež v naliehavosti a pravdivosti, s ktorými dokáže popísať citové drámy mladých ľudí. Jej texty majú silu, hoci je ich autorkou žena, ktorá podľa vlastných slov už dlho neprečítala žiadnu knihu.

Rok 2008: Speváčka Adele na fotografii z New...
Rok 2009: Speváčka Adele na koncerte VH1 Divas.
+10Rok 2011: Speváčka Adele na MTV Video Music...

Jej skladby sú najsilnejšie, keď ich spieva bez akýchkoľvek efektov, len v sprievodu klavíra, ako je to napríklad pri nekompromisnej rozchodovej balady Someone Like You.

Umelkyňa s neideálnou postavou, ale takmer ideálnym hlasom sa sama nepovažuje za speváčku, ale len za „ženu, čo spieva“. Avšak hneď jej debutová platňa nazvaná 19 z januára 2008 vyletela na prvé miesto predajného rebríčka v Británii.

Druhý album s názvom 21 sa stal najpredávanejším albumom tohto storočia a prestížny hudobný magazín Billboard ho označil za najlepší album všetkých čias. Jej album sa na prvom mieste najpredávanejších nahrávok udržal najdlhšie v histórii, prekonala tak Rolling Stones aj Madonnu. A za pieseň Skyfall k rovnomennému filmu získala na jar 2013 Zlatý glóbus a Oscara.

Rok 2013: Speváčka Adele so soškou Oscara za... Foto: SITA/AP, John Shearer
Rok 2013: Speváčka Adele Rok 2013: Speváčka Adele so soškou Oscara za skladbu "Skyfall" k rovnomennej bondovke.

Po odmlke sa v roku 2015 vrátila s novým albumom 25, ktorý ju ihneď dostal späť na vrchol. Pieseň Hello obsadila prvé miesta hudobných rebríčkov a na YouTube dosiahla za tri mesiace miliardu zhliadnutí. A vlani vo februári získala za tento album a pieseň ďalších päť cien Grammy.

Adele sa narodila 5. mája 1988 v chudobnej časti londýnskej štvrti Tottenham slobodnej matke, ktorá mala podľa Adele „osemnásť a pol“. A otec podľa jej slov „nebol nikdy v dohľade“. Ale s matkou bola už v troch rokoch na prvom hudobnom koncerte – kapely The Cure. Vyrástla na hudbe Spice Girls, ale aj černošského R & B, Destiny 's Child a trebárs aj Elly Fitzgerald. A väčšinu speváčok vedela presne prespievať.

Neskôr absolvovala umelecký inštitút BRIT School, ako napríklad Amy Winehouse – jej osudu sa však podľa vlastných slov snaží vyhnúť. Na základe demosnímkov, ktoré Adele vytvorila ako školskú prácu a jej kamarát ich zavesil na Myspace, ju hneď oslovila spoločnosť XL Recordings, s ktorou nahrala prvú platňu a vzápätí dostala prvú Grammy v kategórii najlepší nový umelec.

Speváčka Adele na zábere z roku 2015. Foto: SITA/AP, Joel Ryan
Speváčka Adele sa predviedla v kreácii Giambattista Valli. Speváčka Adele na zábere z roku 2015.

Album vyšiel súčasne v Británii aj v Amerike a Adele vycestovala na turné, jej ďalší album, ocenený ďalšími dvoma Grammy (plus k nim pribudli aj gramofóniky za single Rolling in the deep a Someone like you), produkoval americký superproducent Rick Rubin. Z Adele vytvoril takmer country speváčku, a ona nový zvuk prijala za svoj.

Inak si ale veľmi rozkazovať nedá: bude si písať svoje vlastné skladby, bude ďalej pokračovať vo tvorbe, ktorá zahŕňa skôr melancholické kúsky. A rozhodne nebude chudnúť.

„Svoje telo mám rada také, aké je,“ tvrdí žena s výraznou jamkou v brade, ktorá je tiež matkou päťročného syna Agela Jamesa. Jeho otcom je Simon Konecki, riaditeľ charitatívnej organizácie Drop4Drop, za ktorého sa Adele vlani vydala.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #hudba #spev #jubileum #Adele #Oscar #Grammy #triumf #ako sa menila #jubileá hviezd

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...