Carrie Bradshaw a jej kamarátky oslavujú! Na divákov zaútočili pred 20-timi rokmi

Carrie Bradshaw vie veľa o sexe a nebojí sa opýtať!

06.06.2018 00:00
Rok 2010: Zľava - Sarah Jessica Parker Foto: ,
Rok 2010: Zľava - Sarah Jessica Parker, Kristin Davis, Cynthia Nixon a Kim Cattrall na premiére filmu Sex v meste 2 - v New Yorku.
debata

Tak znie motto amerického kultového seriálu z produkcie káblovej televízie HBO o pôvabnej novinárke a jej troch kamarátkach, ktorý sa na konci 90. rokov stal celosvetovým hitom a pozbieral desiatky cien.

Kultúrne fenomén Sexu v meste zasiahol mnohých – od módy až po klasiku, akou je koktail Cosmopolitan. 6. júna uplynie 20 rokov od premiéry prvého dielu.

Šesť sezón v rokoch 1998–2004, sedem prestížnych cien Emmy a osem Zlatých glóbusov – napríklad v roku 2000 Zlatý glóbus za herecký výkon pre Sarah Jessicu Parkerovú a za najlepší komediálny seriál. To je letmá bilancia seriálu, ktorý je plný inteligentného humoru, otázok partnerských vzťahov, nevery, sexu, priateľstva a tiež zaujímavých módnych kreácií.

Hlavnou hrdinkou seriálu, natočeného podľa rovnomenného románu Candace Bushnellovej, je múdra, inteligentná, zvedavá, veselá a príťažlivá Carrie Bradshaw, ktorá žije sama. Doslova sama ale samozrejme nie je, len sa žiadny z jej sexuálnych objektov ešte „neprehupol“ do pozície stáleho partnera.

Obdobie hľadania toho pravého je pre ňu aj pre jej tri takisto nezadané, krásne a inteligentné kamarátky zdrojom večnej inšpirácie i úvah. Je takéto spolužitie vôbec možné? Carrie navyše svoje skúsenosti z newyorských večierkov dokonale úročí v pravidelných novinových stĺpčekoch, nazvaných príznačne Sex v meste.

Nie nepodstatný moment v seriáli predstavujú exkluzívne lodičky návrhára Manola Blahnika, od ktorých je Carrie doslova závislá. Počas vysielania seriálu a potom dopyt po Blahnikovej obuvi prudko vzrástol. Z herečky Sarah Jessicy Parkerovej urobila rola novinárky Carrie idol amerických žien. Sama však tvrdí, že je v skutočnosti úplne iná: „Som zodpovedná, realistická, pracovitá a nehovorím vulgárne!“

A tiež je vraj oveľa hanblivejšia. Preto si v zmluve vynútila, že sa pri natáčaní nebude musieť nikdy úplne vyzliecť – na rozdiel od svojich kamarátok. Zodpovedná Miranda (Cynthia Nixon), uvedomelá Charlotte (Kristin Davis) a predovšetkým náruživá Samantha (Kim Cattrall) s nahotou pred kamerami taký problém nemali.

Seriál, ktorý si ako prvý všimol fenoménu singles, zaznamenal veľkú obľubu aj aj u nás. A štyri roky po skončení šiestej série vznikol ešte celovečerný film s pokračovaním príbehov štyroch kamarátok. Teraz už štyridsiatničky a jedna päťdesiatnička (štylizujúce sa dosť neúspešne do úlohy tridsiatničiek), si stále užívajú peniaze, sex a živott.

Potenciálu úspešného seriálu sa zdatne chopil aj turistický ruch. Takže dnes jazdí po New Yorku vyhliadkový autobus, ktorý záujemcov prevezie po seriálových miestach. A jeho fanúšikovia si môžu tiež zakúpiť mnoho upomienkových predmetov – od oblečenia, šperkov, kozmetiky a kníh až napríklad ku kuchynským potrebám.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sarah Jessica Parker #Sex v meste

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...