Tarantinov miláčik aj hviezda marveloviek: Samuel L. Jackson oslavuje 70!

Amerického herca Samuela L. Jacksona, ktorý sa narodil 21. decembra 1948, vyniesli do prvej hollywoodskej ligy role, ktoré dostal od režiséra Quentina Tarantina.

20.12.2018 12:50
debata
Herec Samuel L. Jackson a jeho manželka LaTanya... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Samuel L. Jackson a jeho manželka LaTanya Richardson Herec Samuel L. Jackson a jeho manželka LaTanya Richardson na premiére filmu Kong: Ostrov lebiek.

V jeho kultovom filme Pulp Fiction (1994) si zahral zabijaka Julesa, v Jackie Brownovej (1997) zase drogového dílera Ordella a ich úspešná spolupráca trvá dodnes. Diváci Jacksona poznajú aj ako Mace Windu, rytiera Jedi zo ságy Star Wars, alebo agenta Nicka Furyho z komiksových „marvelovek“.

Rodák z amerického hlavného mesta, ktorý ale vyrastal len s matkou v Tennessee a v južanskom školstve 50. a 60. rokov ešte zažil prísnu segregáciu, pôvodne študoval morskú biológiu a architektúru, začiatkom 70. rokov ho ale začalo najviac zaujímať herectvo. V rovnakej dobe ho ale priťahovali aj Čierni panteri, radikálne hnutie amerických černochov, ku ktorým sa aj vďaka zásahu svojej matky napokon nepridal. Namiesto toho sa sústredil na hereckú dráhu, spočiatku najmä na tú v divadle.

Výrazného Jacksona, ktorý podľa kritiky „vie hrať trebárs len očami“, si v 80. rokoch všimol afroamerický režisér Spike Lee, ktorý ho obsadil do niekoľkých filmov. Najvýraznejšiu úlohu dostal v Horúčke džungle (1991), mihol sa aj vo Scorseseho Mafiánoch či prvom Jurskom parku, naozaj sa ale preslávil až vďaka Tarantinovi.

Herec Samuel L. Jackson na akcii National Board... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Samuel L. Jackson Herec Samuel L. Jackson na akcii National Board of Review Awards.

Zabijaka Julesa mu pritom režisér napísal priamo na telo. „Bol som zároveň ohromený a vďačný, ale aj arogantný,“ spomínal na zmes pocitov, keď sa o tejto príležitosti dozvedel.

Samuel L. Jackson, ktorý hviezdnu slávu zažil prvýkrát až neskoro po štyridsiatke, je od Pulp Fiction verným Tarantinovým súputníkom. Aj v Nehanebných bastardoch, kam sa medzi hlavných hrdinov ako černoch príliš nehodil, dostal aspon rolu rozprávača.

Herec Samuel L. Jackson (vpravo) na zábere s... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Christoph Waltz, Quentin Tarantino Herec Samuel L. Jackson (vpravo) na zábere s režisérom Quentinom Tarantinom (vľavo) a Christophom Waltzom.

Hrá ale aj v mnohých iných filmoch a patrí k najpracovitejším hercom medzi hollywoodskou smotánkou. V poslednej dekáde sa objavil najmenej v troch snímkach ročne. Vďaka tomu dobre zarába, ale tiež výrazne podporuje charitu.

debata chyba
Viac na túto tému: #vek #kariéra #jubileum #Quentin Tarantino #sedemdesiatka #Samuel L. Jackson

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...