Z Geislerovej sa stane Božena Němcová! Tu sú prvé foto z nakrúcania

V Novom Meste nad Metují sa začalo nakrúcanie televíznej minisérie o Božene a Jozefovi Němcových. Filmári sa tento týždeň presunú do Opočna, následne do Prahy a neskôr zavítajú aj na Slovensko.

13.08.2019 00:00
Do Španielska cestovala na vyhlásenie cien aj... Foto: ,
Česká herečka Anna Geislerová na archívnej snímke.
debata

Na obrazovky zaznamenajú životný príbeh významnej českej spisovateľky, ktorej prepožičala tvár herečka Anna Geislerová. Mladšiu podobu Němcové stvárni Anna Kameníková.

V minulosti Boženu Němcovú, vlastným menom Barboru, stvárnili napríklad Dana Medřická, Jiřina Švorcová alebo Dana Syslová. „Barboru spoznajú diváci z uhla, ktorý je rozhodne prekvapivý. Bola to vo svojej dobe mnoho emócií vzbudzujúca postava, a to sa nezmenilo. Rovnako ako každá silná osobnosť budila aj ona protichodné emócie. My sa ich nebojíme,“ uviedla k novej minisérii Geislerová.

zväčšiť Herečka Anna Geislerová ako Božena Němcová. Foto: Česká televize
Herečka Anna Geislerová ako Božena Němcová. Herečka Anna Geislerová ako Božena Němcová.

Mladú Němcovú stvárni herečka Anna Kameníková, podľa ktorej sa Němcová menila nielen s každou stratenou láskou, ale najmä, keď začala písať: „Môj vzťah k nej sa veľmi prehĺbil. Za posledný polrok som nečítala nič iné ako knižky o Božene alebo od Boženy. Pohltila ma a nadchla,“ oznámila Kameníková.

Do štúdia práce autorky románu Babička a ľudových rozprávok Princ Bajaja alebo Soľ nad zlato sa pustila aj Geislerová. „Veľa vecí som vôbec netušila. Hoci som si asi pred dvoma mesiacmi chcela sama prostredníctvom jej naozaj zaujímavej korešpondencie prečítať na to, kto vlastne Barbora bola, teraz som sa vďaka natáčaniu dozvedela oveľa viac. A musím povedať, že cesta k jej osobe je zložitá. Mám k nej obdiv, ale nie vždy jej rozumiem,“ konštatovala.

Príbeh o túžbe po slobode vniká na základe scenára Hany Wlodarczykovej a Martiny Komárkovej v réžii Lenky Wimmerovej a v produkcii tvorivej skupiny Michala Reitlera. V ďalších úlohách sa predstavia Jan Hájek ako Jozef Nemec alebo Vladimír Škultéty v úlohe Karla Jaromíra Erbena.

V minulosti už vzniklo niekoľko televíznych filmov o osudoch známej spisovateľky.

zväčšiť Herečka Anna Kameníková ako mladá Božena Němcová. Foto: Česká televize
Herečka Anna Kameníková ako mladá Božena Němcová. Herečka Anna Kameníková ako mladá Božena Němcová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nakrúcanie #Anna Geislerová #Česká televízia #Božena Němcová

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...