Slávna seržantka Ripley oslavuje 70: Poradila si s Votrelcom aj vekom!

Americká herečka Sigourney Weaver, ktorá sa narodila 8. októbra 1949, sa preslávila najmä rolou astronautky Ellen Ripleyovej vo filme Votrelec a jeho pokračovaniach.

08.10.2019 11:40
debata
Sigourney Weaver na zábere z roku 2018. Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
Sigourney Weaver Sigourney Weaver na zábere z roku 2018.

Do povedomia filmových divákov sa zapísala aj vďaka presvedčivému stvárneniu biologičky Dian Fosseyovej v snímke Gorily v hmle. Celkom trikrát bola Weaver nominovaná na Oscara, zlatú sošku ale nikdy nezískala. Má však okrem iného aj dva Zlaté glóbusy.

Rok 1979: Herečka Sigourney Weaver na zábere z...
Rok 1984: Sigourney Weaver na snímke z filmu...
+16Rok 1988: Sigourney Weaver na snímke z filmu...

S nadsádzkou sa dá povedať, že Susan Alexandra Weaver, ako znie jej pôvodné meno, bola k svojmu povolaniu predurčená už od kolísky. Jej matka i strýko boli herci a otec bol významným televíznym funkcionárom.

Meno Sigourney si dala už v puberte, a to podľa jednej z vedľajších postáv románu Veľký Gatsby. Pred kamerou Weaver dostala prvú väčšiu úlohu v roku 1977, kedy sa mihla v komédii Woodyho Allena Annie Hall, preslávila ju o dva roky neskôr role Ellen Ripleyovej v sci-fi Votrelec.

Rok 2014: Sigourney Weaver pózuje pri... Foto: SITA/AP, Casey Curry
Rok 2014: Sigourney Weaver Rok 2014: Sigourney Weaver pózuje pri príležitosti 35. výročia vzniku filmu Votrelec.

Táto postava je veľkou inšpiráciou pre mnoho ženských hrdiniek vo filmografii, ale ovplyvnila aj módu – dokonca nedávno aj tú slovenskú. Počas uplynulého víkendu na akcii Fashion LIVE! 2019 predstavila značka freier dizajnérky Terézie Feňovčíkovej kolekciu, ktorá bola inšpirovaná práve seržantkou Ripleyovou (viac nájdete aj tu).

Rok 1998: Herečka Sigourney Weaver na filmovom... Foto: SHUTTERSTOCK
Rok 1998: Herečka Sigourney Weaver Rok 1998: Herečka Sigourney Weaver na filmovom festivale v Cannes.

Medzi ďalšie známe filmy, v ktorých si americká herečka zahrala, patrili napríklad dva diely komédie o Krotitelia duchov (1984 a 1989) alebo Gorily v hmle (1988) o žene, ktorá zasvätila život boju za záchranu goríl. V roku 1988 prišla do kín aj komédia Podnikavé dievča a Weaver za obe snímky dostala Zlaté glóbusy – za Gorily pre výkon v hlavnej úlohe, za Podnikavé dievča vo vedľajšej. Neskôr hrala v slávnej sci-fi Avatar a mala by sa objaviť aj v jeho chystaných pokračovaniach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #herečka #sedemdesiat #Sigourney Weaver #jubileá hviezd

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....