Marcinková láka do divadla: Príďte, zabudnete na problémy vášho života

Hoci slovenskú herečku Gabrielu Marcinkovú budú môcť už čoskoro vidieť diváci v kinách v novej vianočnej romantickej komédii, jej profesionálna kariéra sa roky spája aj s hraním v divadle.

02.12.2019 00:00
debata (1)
Herečka Gabriela Mihalčínová Marcinková. Foto: Robo Homola / Česká editoriální fotografie / Profimedia
Herečka Gabriela Marcinková v úpletových šatách s výrazným motívom color-blockingu. Herečka Gabriela Mihalčínová Marcinková.

Aj preto sa pôvabná východniarka stala jednou z ambasádoriek projektu Rok slovenského divadla 2020 a doplnila tak umelcov ako Emília Vášáryová, Stanislav Štepka či Jolana Fogašová alebo Nina Poláková a Roman Lazík.

Byť v tejto spoločnosti osobností je pre Marcinkovú veľká česť. „Aj keby tam neboli oni a mala by som byť ja spojená s tým, že sa oslavuje storočnica SND, som veľmi vďačná a nadšená,“ vyhlásila herečka a do pozornosti dala napríklad výstavu Divadelné storočie: stopy a postoje, ktorá bude inštalovaná od konca februára do začiatku októbra na Bratislavskom hra­de.

Gabriela Marcinková (v strede) s kolegyňou... Foto: Peter Zakuťanský
Single radicals, predstavenie Prešovského národného divadla Gabriela Marcinková (v strede) s kolegyňou Zuzanou Dancákovou a Tomášom Mišurom v divadelnom predstavení Single radicals.

„Všetky aktivity sú úžasné, ale čo je myslím ešte dôležitejšie v rámci tohto projektu jedného roka, aby divák išiel do najbližšieho divadla, ktoré má za rohom,“ hovorí Marcinková. „Nemusí to byť SND, môže to byť Žilinské bábkové divadlo, ochotnícke divadlo, divadlo v Spišskej Novej Vsi. Čokoľvek, čo máte najbližšie, milí diváci, choďte, lebo divadlo je naozaj veľká psychohygiena a odpočinutie od problémov, ktoré možno máte vo svojich prácach a životoch,“ komentovala známa televízna, filmová aj divadelná herečka.

Program pri príležitosti Roku slovenského divadla 2020 pripravujú divadlá a kultúrne inštitúcie naprieč Slovenskom. Jeho aktuálnu ponuku si návštevníci môžu pozrieť na www.rokdivadla.sk. Súčasťou projektu bude aj dokumentačná výstava theatre.sk, ktorá sa pozrie na fenomén profesionálneho divadelníctva. Počas festivalu Nová dráma/New Drama 2020 sa bude v Bratislave konať Svetový kongres a konferencia Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov a v rámci neho Showcase slovenského divadla. Vyjde tiež publikácia Dejiny slovenského divadla II. (1949 – 2000) a pripravuje sa knižný titul 100 rokov SND.

Herečka Gabriela Marcinková stavila na červenú...
Herečka Emília Vášáryová vyzerala na premiére...
+21Herečka Zuzana Norisová stvárnila jednu zo...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Gabriela Marcinková #psychohygiena #ambasádor

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...