Drsný ako vždy! Alebo ešte viac? Gervais sa vysmieval hviezdam, poslal ich do...

Britský komik Ricky Gervais, ktorý je známy svojím drsným humorom, už piatykrát sprevádzal udeľovaním Zlatých glóbusov a v noci z nedele na pondelok pri ceremoniáli v Los Angeles si opäť nebral servítky.

07.01.2020 10:15
debata
Moderátor Ricky Gervais počas vyhlásenia cien... Foto: SITA/AP, Paul Drinkwater
Moderátor Ricky Gervais počas vyhlásenia cien 77. ročníka Zlatých glóbusov. Moderátor Ricky Gervais počas vyhlásenia cien 77. ročníka Zlatých glóbusov.

Novinárov rozhodujúci o víťazoch označil za rasistov, časť prítomných nazval „zvrhlíkmi“ a herecké hviezdy obvinil z toho, že by najskôr pracovali aj pre teroristickú sieť Islamský štát. Zároveň prítomných uisťoval, že odovzdávanie filmových cien už viackrát moderovať nebude.

Slávnostný večer Gervais začal osemminutovým príhovorom s niekoľkými vulgarizmy, ktoré réžia televízneho prenosu vypípala. Poslucháčom napríklad odkázal, aby v prípade víťazstva zbytočne ceremoniál nepreťahovali, vzali si svoju cenu, poďakovali „svojmu agentovi a svojmu Bohovi“ a „šli do riti“.

Herečka Gwyneth Paltrow v kreácii z dielne...
Herečka Michelle Williams v kreácii Louis...
+27Herečka Jodie Comer v zelenej hodvábnej...

„Keď dnes vyhráte, nevyužívajte to ako platformu pre politický prejav. Vôbec vám neprislúcha poučovať verejnosť o čomkoľvek. O reálnom svete neviete nič. Väčšina z vás strávila v škole menej času než Greta Thunbergová,“ vtipkoval Gervais s odkazom na švédsku environmentálnu aktivistku.

Okrem toho, že vraj nikto nie je zvedavý na názory celebrít, tiež podľa moderátora nikoho nezaujímajú ani filmy. „Nikto nechodí do kina, nikto nepozerá na televíziu. Všetci pozerajú Netflix,“ povedal Gervais o streamovacej platforme, ktorej diela si tento rok vyslúžili 34 nominácií na Zlaté glóbusy.

Popri prevahe Netflixu potom britský komik komentoval aj prevahu belochov medzi umelcami navrhovanými na ocenenie. Porotcovia podľa neho u niektorých prestížnych kategórií ignorovali „mnoho talentovaných ľudí“ s odlišnou farbou pleti. „Bohužiaľ sa s tým ale nedá nič robiť, hollywoodski zahraniční novinári sú všetci veľkí, veľkí rasisti,“ vyhlásil Gervais.

Herečka Sydney Sweeney v kreácii Paolo Sebastian.
Laverne Cox v oranžovej róbe Michael Cinco.
+16Herečka Nina Dobrev sa objavila na párty v...

O mnoho lepšie na tom podľa neho nie sú ani herci, lebo im vraj nezáleží na tom, kto financuje produkciu ich filmov či seriálov. „Tvrdíte, že ste uvedomelí, ale tie firmy, pre ktoré pracujete – neuveriteľné! Apple, Amazon, Disney. Keby ISIS (Islamský štát) spustil streamovaciu službu, volali by ste svojmu agentovi, všakže?“ provokoval britský komik.

V jeho vtipoch nechýbali ani narážky na škandály súvisiace so sexuálnym obťažovaním, pričom Gervais napríklad prítomných „filmových a televíznych funkcionárov“ označil za zvrhlíkov. Prirovnával ich pritom k niekdajšiemu mocnému hollywoodskemu producentovi Harveymu Weinsteinovi, ktorého údajnými sexuálnymi zločinmi sa v pondelok začal zaoberať súd v New Yorku.

V podobných momentoch očividne niektorým ľuďom v obecenstve nebolo príliš do smiechu, Gervais ale opakovane uisťoval, že jeho vtipy už na Zlatých glóbusoch viackrát nezaznejú. Podľa agentúry AP nebolo možné pri nedeľnom prenose prehliadnuť, že niektorých členov publika už Gervaisov štýl unavuje.

K veci sa počas večera vyjadril aj predseda Asociácie zahraničných novinárov v Hollywoode (HFPA) Lorenzo Soria, ktorý sa dožadoval ubezpečenia, že Gervais svoje slová myslí vážne. „Ricky, stále hovoríš, že toto je poslednýkrát, čo moderuješ. Preboha ťa prosím, potvrď to písomne,“ povedal Soria.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kritika #moderovanie #Zlaté glóbusy #príhovor #Ricky Gervais #drsný

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...