Avatar oslávil desiate výročie slávneho rekordu. Už ho viac však nedrží!

Iba šesť týždňov od premiéry stačilo filmu Avatar režiséra Jamesa Camerona na to, aby sa pred desiatimi rokmi, 26. januára 2010, stal najzárobkovejším filmom všetkých čias.

27.01.2020 12:20
avatar, Foto:
Od roku 2021 sa postupne predstavia až štyri ďalšie pokračovania Avatara.
debata

Táto ambiciózna sci-fi mala v tej chvíli na konte tržby vyše 1,8 miliardy dolárov a na druhé miesto odsunula iný Cameronov trhák, veľkofilm Titanic. Vlani v júli sa ale rebríčky rekordov prepisovali – Avatar na druhú priečku odsunul film Avengers: Endgame s tržbami 2,79 miliardy dolárov.

Cameron príbeh Avataru, ktorého celosvetové tržby tento rok už dosiahli 2,78 miliardy dolárov, napísal už v roku 1995, desať rokov ale čakal, až bude k dispozícii technológia, ktorá mu umožní film natočiť.

Avatar sa odohráva v roku 2154 na planéte Pandora. Rozpráva o boji medzi ľuďmi a modrými humanoidnými obyvateľmi planéty. Ľudia sa snažia planétu dobyť, pretože na Zemi už vyčerpali zásoby energie a na Pandore je jej mocný zdroj, ktorým je miestna hornina.

Atmosféra na Pandore je pre ľudí nedýchateľná, preto geneticky vytvorili dvojníkov domorodcov (avatary), ktorých môžu ovládať. Film získal troch Oscarov a dva Zlaté glóbusy. Cameron teraz chystá ďalšie štyri pokračovania, prvý z filmov by mal do kín prísť v roku 2021.

V minulosti držala väčšina filmov primát najlepšie zarábajúceho filmu len pár rokov, Titanik s kraľovaním v rokoch 1998 až 2010 patrí k výnimkám, podobne ako Spielbergov E. T. – Mimozemšťan. Tento návštevník z inej planéty, túžiaci sa dostať domov, bol na čele desať rokov, kým ho v roku 1993 prekonal Jurský park – tiež film Stevena Speilberga. V tom čase potreboval k rekordným tržbám (vtedy 700 miliónov dolárov) štyri mesiace od premiéry.

Tabuľka porovnávajúca tržby z kín ale vyzerá trochu inak, ak sa vezme do úvahy inflácia. Podľa rešpektovaného serveru boxofficemojo.com nechali ľudia po započítaní vývoja cien lístkov v kinách najviac peňazí za ságu z americkej občianskej vojny Juh proti severu z roku 1939, ktorá kraľovala rebríčku najlepšie zarábajúcich filmov vyše štvrť storočia.

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #film #Avatar #James Cameron #zárobok #Avengers: Endgame

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...