Chuck Norris oslavuje 80! Stále dokáže deliť nulou a rozplače aj cibuľu

V mladosti býval Chuck Norris aj kvôli čiastočne indiánskym koreňom dieťaťom, ktorému sa iní posmievali. Vďaka pevnej vôli sa ale dokázal vypracovať - ​​najprv na úspešného športovca, neskôr sa zaradil medzi hviezdy akčných filmov.

09.03.2020 10:00
Chuck Norris Foto: ,
Legendárny hrdina akčných filmov, americký televízny a filmový herec Chuck Norris.
debata (5)

Norris, narodený 10. marca 1940, divákov zaujal skôr karatistickými kopmi ako hereckým umením, to ale nie je v jeho odbore žiadna výnimka. Okrem filmovania sa venoval tiež výchove mládeže a otvorene podporuje amerických konzervatívnych politikov.

Medzi hollywoodskymi kolegami tým patrí predstaviteľ tvrdých chlapíkov, ktorého diváci poznajú ako nekompromisného muža zákona zo seriálu Walker Texas Ranger, skôr k výnimkám. Na rozdiel od liberálnejšie naladených hereckých hviezd sa ale vďaka tomu mohol Norris na jeseň 2016 radovať, keď prezidentské voľby vyhral Donald Trump. „Keď vás v prezidentskej kampani podporí Chuck Norris, musíte voľby jednoducho vyhrať,“ tvrdili pritom vtedy internetoví vtipkári.

Narážali tak na záplavu viac čí menej podarených žartov, ktoré sa v súvislosti s Norrisom vynorili a ktoré si brali na paškál nezraniteľnosť jeho hrdinov. Na internete dodnes žije kult Chucka Norrisa – muža, ktorý povolil Bohu stvoriť svet, vie deliť nulou a rozplače aj cibuľu. Žarty ale druhýkrát ženatý otec piatich detí berie s nadhľadom a hereckú „škatuľku“ nikdy neopustil. Dnes sa však venuje najmä starostlivosti o chorú manželku a k tomu len občas vezme nejakú tú rolu v reklame.

Tento rok napríklad Norris propagoval americký reťazec predajní s potravinami, pred tromi rokmi zase zdravotnú poisťovňu alebo dodávky a pickupy Fiat. Jeho popularitu pritom využívajú firmy nielen v USA. Norris tak hral napríklad v ruskej reklame na pivo alebo fínskej na tamojší fastfoodový reťazec. A v roku 2010 sa Chuck Norris objavil aj vo vianočnej reklame na českého mobilného operátora, kde sa preslávený tvrďas rúcal pri pohľade na tradičné zabíjanie kapra.

Norrisova cesta k postaveniu legendy medzi hercami akčných filmov pritom nebola jednoduchá, v mladosti napríklad bojoval s predsudkami kvôli čerokézskej krvi kolujúcej v jeho žilách. Na škole bol skôr podpriemerný študent a nevynikal ani v športe. „Vôbec som si neveril, často som sníval o tom, že budem silný a dokážem sa sám o seba postarať, že zmlátim tých, čo ma šikanujú,“ opísal nie príliš šťastné školské roky. Hneď po strednej škole narukoval k letectvu, ako vojenský policajt slúžil v Kórei.

Pobyt v ázijskej krajine zmenil Norrisovi život. Práve tam sa zoznámil s bojovými umeniami, venoval sa taekwondu, džudu aj karate. Spočiatku to ale nebola žiadna sláva, pri prvom pokuse preraziť holou rukou betónové tvárnice si dokonca ublížil. „Pripravil som sa, skoncentroval a namieril päsť rovno dole. Ale tesne pred nárazom som sa zľakol a trošku som ruku pootočil. Skončil som na šesť týždňov v sadre,“ spomínal. Zranenie ale jeho usilovnú snahu niečo v živote dokázať nezastavilo.

Akčný film Delta Force s Chuckom Norrisom. Foto: CSFD.CZ/MGM
Delta Force Chuck Norris Akčný film Delta Force s Chuckom Norrisom.

Bojovým umením sa venoval aj po prepustení do civilu v roku 1962. Chvíľu pracoval pre leteckú továreň Northrop, potom si ale v Kalifornii postupne otvoril niekoľko telocviční, kde učil najmä karate. Práve to mu prinieslo najväčšie úspechy, v roku 1968 sa stal majstrom sveta a titul šampióna si udržal až do roku 1974. To už mal za sebou prvé stretnutie s filmom, kde mal kontakty vďaka návštevníkom svojich telocviční – k Norrisovi chodili napríklad Steve McQueen alebo Priscilla Presley.

V roku 1968 uplatnil svoje skúsenosti ako odborný poradca na karatistické scény pri nakrúcaní filmu Demolačná čata, o štyri roky neskôr sa objavil pred kamerou, avšak vtedy ako zlosyn. Bolo to vo filme Cesta draka, predposlednej snímke slávneho Bruce Leeho. Do konca 70. rokov si Norris zahral ešte v niekoľkých napospol zabudnutých filmoch. Za zmienku stoja snáď len Správni chlapi nosia čiernu (1978), kde sa podieľal aj na scenári a ktorý mal vcelku slušný úspech v kinách.

„Nabudúce tam nedávaj toľko dialógov,“ poradil mu vraj Steve McQueen – a Norris sa touto radou riadil celý zvyšok kariéry. Namiesto slov vsadil na päste a údery, vrátane presláveného kopu z otočky. V 80. rokoch hral v snímkach Nezvestní v boji (1984), Invázia U.S.A. (1985) alebo Delta Force (1986), označovanom za najlepší film jeho kariéry. Začal sa tiež angažovať v politike, ako presvedčený konzervatívec podporoval prezidenta Georgea Busha, rovnako ako neskôr jeho syna.

Rozbehol tiež programy pre problémovú mládež. „Deti potrebujú hrdinov, ktorí im vyplnia čas. Dostanú cieľ, nepotrebujú potom zbrane a neohrozia ich ani drogy,“ tvrdil Norris, ktorý deti učil aj bojovým umeniam. Nový impulz dal jeho kariére Walker, Texas Ranger, natáčaný v rokoch 1993 až 2001 – bol to ale práve tento seriál, ktorý vyvolal záplavu vtipov. Naposledy sa Chuck Norris pred filmovou kamerou objavil boku ďalších zostarnutých akčných hviezd vo filme Expendables: Postradatelní 2 (2012).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #film #jubileum #vtip #rola #karate #Chuck Norris

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...