Fenomén, ktorý formoval tisíce tínedžerov! Pred 20 rokmi skončil slávny seriál

Americký seriál Beverly Hills 90210, ktorého poslednú epizódu odvysielali americké televízne stanice 17. mája 2000, ovplyvnil tínedžerov nielen v USA.

18.05.2020 09:50
beverly hills, beverly hills 90210, 90210, Foto:
Stará partička z Beverly Hills - no už bez Luka Perryho - sa vrátila v novom šate a nezaujala masy.
debata

Pre slovenských a českých divákov potom „béháčko“, vysielané len pár rokov po novembri 1989, predstavovalo tiež akési okno do Spojených štátov. Príhody súrodencov Brendy a Brandona Walshovcov zanechali nezmazateľnú stopu nielen u divákov, ale aj u mnohých umelcov či komikov, ktorí sa nimi inšpirovali, alebo ich parodovali.

Na obrazovkách sa seriál z dielne Darrena Stara (okrem iného neskôr stál aj za Sexom v meste), produkovaný hviezdnym Aaronom Spellingom, prvýkrát objavil v októbri 1990 a príbehy z exkluzívnej strednej školy v Beverly Hills si rýchlo obľúbili milióny tínedžerov, ale aj ich rodičov.

Herci Jason Priestley a Shannen Doherty na...
Herečka Tori Spelling na zábere z roku 1990.
+4Herečka Jennie Garth na zábere z roku 1998.

Prvé diely sa točili okolo toho, ako sa dvojičky Walshovci, ktoré sa do Kalifornie presťahovali zo studenej Minnesoty, vyrovnávajú s novým prostredím. Autori pritom mali ambíciu nielen baviť, ale aj vychovávať.

Prvé epizódy Beverly Hills tak boli relatívne uzavreté a v každej z nich sa riešil nejaký vážny problém: od šoférovania v opitosti cez strelné zbrane a prvý sex až po túžbu uspieť v kolektíve. Všetko sa nakoniec vyriešilo, často vďaka zásahu férového Brandona či pomocnej ruky jeho rodičov. A z ťažkostí plynulo pre divákov jasné poučenie. Postupom času tento morálny rozmer – hoci často nechtiac parodický, zo seriálu vymizol a jeho dej sa premenil na klasickú tínedžerskú soap operu.

Hlavné úlohy v seriáli stvárnilo kvarteto herečiek v zložení Shanne Doherty (Brenda), Jennie Garth (Kelly), Tori Spelling (Donna) a Gabrielle Carteris (Andrea) a rovnako kvarteto mužov – Jason Priestley (Brandon), Luke Perry (Dylan), Ian Ziering (Steve) a Brian Austin Green (David).

Herec Ian Ziering s kolegyňami Jennie Garthovou...
Herečka Jennie Garth.
+7Zľava: Herecká zostava v zložení Gabrielle...

Účinkovanie v Beverly Hills 90210 bolo pre predstaviteľov hlavných úloh jasným vrcholom ich kariéry. Žiadny z hercov nedostal po odchode zo seriálu ďalšiu zázračnú šancu. Možno aj preto, že v čase nakrúcania boli na vrchole svojich síl – tínedžerov z West Beverly High totiž napospol hrali herci staršie ako 20 rokov. Predstaviteľka Andrey mala v čase vzniku prvých dielov bezmála 30. Vedľajšie rolička v seriáli naopak pomohla rozbehnúť kariéru budúcej dvojnásobnej držiteľky Oscara Hilary Swankovej.

Medzi hercami trochu vyčnieval Luke Perry, snáď vďaka tomu, ako scenáristi poňali jeho postavu. Trochu rebelský Dylan, ktorý sa aj ako stredoškolák musel vedieť postarať sám o seba, bol miláčikom hlavne dievčenského publika. A nezabudlo sa na neho ani po dvoch dekádach od konca seriálu, ktorý sa pred rokom chystal na pokračovanie, kde sa po rokoch mali zísť pôvodní herci. Perryho predčasná smrť v marci 2019 síce natáčanie nezastavila, obnovený seriál ale po obyčajnom roku skončil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #koniec #seriál #fenomén #televízna šou #Beverly Hills 90210

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....