Tu je princezná novej vianočnej rozprávky RTVS! Ako sa vám páči kučeravá Češka?

V novej rozprávke O liečivej vode si hlavné postavy zahrajú česká herečka Darija Pavlovičová a Slovák Jakub Spišák.

18.07.2020 00:00
Darija Pavlovičová Foto:
Česká herečka Darija Pavlovičová a Slovák Jakub Spišák.
debata

„To najvzácnejšie v našom svete nemožno speňažiť.“ Tak znie motto charakterizujúce jednu zo základných myšlienok novej vianočnej rozprávky z produkcie RTVS – O liečivej vode. Prvá klapka rozprávky padla v utorok 14. júla a diváci ju v premiére uvidia na obrazovkách RTVS už na Vianoce.

V rozprávke vystupujú známe herecké osobnosti zo Slovenska i z Českej republiky. Princeznú Hanku stvárni mladá herecká tvár, Češka Darija Pavlovičová. Jej starostlivého otca a spravodlivého kráľa Dobroslava Marián Mitaš. Postavu Jakuba, mlynárovho syna, stvárni slovenský herec Jakub Spišák a jeho otca, mlynára Jána divákom známy Attila Mokos. V postave tajomnej vojvodkyne budú môcť diváci vidieť Zuzanu Kanócz a Juraj Hrčka si zahrá vojvodu Filipa.

Nakrúcanie rozprávky O liečivej vode. Foto: RTVS
RTVS O liecivej vode Nakrúcanie rozprávky O liečivej vode.

Záhadný Vodný svet reprezentuje postava Vodnej panej, ktorú stvárni charizmatická česká herečka Linda Rybová. Plejádu rozprávkových postáv, bytostí, ich prepracovaných charakterov doplnia pomocníci Vodnej panej – Juraj Kemka ako Fedor a Petr Vaněk v postave Viktora. V rozprávke sa predstavia aj Rebeka Poláková ako slúžka Dora, Marián Labuda s Michalom Režným v postavách komických strážcov Fera a Miša.

Jakub Spišák v rozprávke   O liečivej vode. Foto: RTVS
RTVS O liecivej vode 3 foto Tina Botkova Jakub Spišák v rozprávke O liečivej vode.

Darija Pavlovičová, študentka Pražského konzervatória, sa objaví aj vo filme Perinbaba 2 Juraja Jakubiska, zahrala si aj epizódnu postavu v českom seriáli Linka (2019). 25-ročný herec Jakub Spišák si už zahral napríklad v rozprávke Láska na vlásku.

Romanticko-dobrodružná rodinná rozprávka s prvkami humoru bude zrkadliť dva príznačné svety. Zemský povrch a vodnú ríšu plnú tajomstiev a záhad. Oba svety zaplnia svojimi charaktermi inšpiratívne typy rozprávkových postáv, bytostí a figúrok. "Odpradávna jestvuje popri ľudskom svete aj svet vôd. Vodný svet je skrytý pred ľudskými očami dospelých ľudí. Pani prameňov stráži tajomstvo vodnej ríše a jej zázrakov. Jedného dňa sa zľutuje nad chorou princezničkou Hankou, dcérou kráľa Dobroslava a daruje smrteľníkom liečivú vodu. Avšak, ako to už v rozprávke býva, má podmienku…“

Pod námet sa podpísali Juraj Raýman a Katarína Moláková. Scenár k rozprávke spracoval Michal Pusztay. Režisérom je Ján Sebechlebský, ktorý sa spolupodieľal i na tvorbe scenára. V rozprávkovom žánri ide o jeho režijný debut. Pod kostýmy sa podpíše kostýmový výtvarník, ktorého zoznam umeleckých aktivít je veľmi rôznorodý a bohatý, či už v rámci umeleckej tvorby na Slovensku, ale aj v zahraničí, Ján Kocman. Ten sa už podpísal pod kostýmy k filmom Mária Terézia, Colette či Agáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Darija Pavlovičová #Jakub Spišák #O liečivej vode

+ Nezabúdajte na výdatné raňajky, je to dôležité jedlo dňa.
Práca doma vás bude veľmi unavovať, musíte sa...

+ Nezhoršujte si zbytočne situáciu a nemyslite negatívne.
Tvrdo pracujte, odmeny na seba nenechajú dlho čakať....