Cirkvi na Cypre sa nepáči pieseň z Eurovízie, vraj velebí diabla! Televízia kritiku odmieta

Synoda cyperskej pravoslávnej cirkvi vyzvala vládu a verejnoprávnu rozhlasovú a televíznu stanicu CYBC, aby stiahli z medzinárodnej hudobnej súťaže Eurovízia pieseň, ktorá má zastupovať Cyprus.

04.03.2021 13:20
debata

Skladba sa podľa cirkvi klania diablovi a nerešpektuje cyperské hodnoty. Vláda aj stanica výzvu odmietli, informovala agentúra Reuters.

Podľa cirkevných hodnostárov skladba „vychvaľuje podmanenie ľudí diablovou autoritou“. Cirkev tiež odmietla interpretáciu, že pieseň, v ktorej sa žena doznáva k láske k pekelníkovi, je metaforou medziľudských vzťahov. „Či už sa na pieseň pozeráme z akéhokoľvek uhla, tak nepodáva správne posolstvo,“ dodala synoda.

Predstavitelia cirkvi uviedli, že dostali pobúrené reakcie od tisícov obyvateľov Cypru. Petíciu na internete proti skladbe podporilo zhruba 16 000 ľudí. K pravoslávnej cirkvi sa v krajine hlási vyše 70 percent obyvateľov.

Cirkevní predstavitelia vyzvali stanicu, aby bola pieseň nahradená skladbou, ktorá reflektuje cyperskú kultúru a tradíciu. Riaditeľ CYBC ale odmietol spornú skladu stiahnuť zo súťaže. Pripustil však, že stanica mala lepšie vysvetliť obsah piesne, ktorá podľa neho vypovedá o nezdravom vzťahu dvoch milencov.

„Vláda plne rešpektuje slobodnú umeleckú a intelektuálnu tvorbu,“ uviedol hovorca cyperského kabinetu. Vláda nemieni vo veci intervenovať, hoci jej predstavitelia rešpektujú kritické názory na pieseň. Medzinárodná piesňová súťaž Eurovízia sa tento rok uskutoční v holandskom Rotterdame a zúčastniť sa jej môžu interpreti z krajín, ktoré sú členmi Európskej vysielacej únie či Rady Európy. Ročník 2020 bol zrušený. Na finále súťaže sa zvyčajne pozerá okolo 200 miliónov ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Elena Tsagrinou

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...