Jiří Menzel si to so svojím rivalom vybavil svojsky! Priamo v hlavnej kinosále festivalu vo Varoch

Olga Menzelová, Magda Vášáryová a Milan Lasica si zaspomínali na zosnulého filmára pred kamerami šou Zlaté časy.

05.05.2021 12:00
JIří Menzel Foto:
JIří Menzel na archívnej snímke.
debata (1)

Na jeseň 2020, v septembri, zomrel vo veku 82 rokov český oscarový režisér Jiří Menzel. Jeho prvý celovečerný film Ostře sledované vlaky, natočený podľa predlohy spisovateľa Bohumila Hrabala, získal v roku 1966 Oscara. Na svojom konte má filmy, ktoré dodnes rozhodne nezapadli prachom a diváka lákajú k obrazovke aj niekoľko desaťročí od svojho vzniku – Vesničko má středisková (1985), Postřižiny (1981), Rozmarné leto (1968), Slavnosti sněženek (1983) či Obsluhoval som anglického kráľa (2006).

Práve s posledným spomenutým filmom sa spája príhoda, na ktorú si zaspomínali Milan Lasica aj Olga Menzelová, vdova po režisérovi, pred kamerami šou RTVS Zlaté časy. Menzel totiž svojho rivala, s ktorým sa prel o práva na tento film, vyšvihal na karlovarskom festivale prútikom priamo v hlavnej kinosále (video).

Video
Zdroj: RTVS

„Išlo o film Obsluhoval som anglického kráľa, ktorého scenár bol už hotový a Jiří chcel ten film režírovať. Istý producent mu však film ‚vyfúkol‘ a ponúkol ho niekomu inému. On toho producenta prútom vyšibal v hlavnej kinosále a bola to väčšia udalosť ako film, ktorý následne premietali,“ opísal Lasica, ktorý si v snímke, ktorú napokon predsa len režíroval Menzel, zahral jednu z rolí. K príhode sa vyjadrila aj Olga Menzelová: „V závere festivalu potom Marek Eben na pódiu povedal, že tento ročník festivalu vo Varoch mal poriadny švih.“

Magda Vášáryová Čítajte viac Postřižiny s krásnou Vášáryovou mali premiéru pred 40-timi rokmi! Top scény bavia dodnes

Šou RTVS Zlaté časy s hosťami Olgou Menzelovovou a Magdou Vášáryovou, ktorá si zahrala hlavnú ženskú rolu v Menzelovom filme Postřižiny (1981), si pozrite vo štvrtok 6.5. o 20.30 h na Jednotke.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jiří Menzel #Zlaté časy

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...