Špeciálna časť Priateľov v Číne sa cenzúre nevyhla! Gaga aj Bieber museli von

Fanúšikovia kultového amerického seriálu Priatelia sa sťažujú na cenzúru nedávno vysielaného špeciálu, na ktorom sa okrem hviezd seriálu zúčastnili aj mnohí ich hostia.

31.05.2021 10:00
priatelia, Foto:
Záber zo špeciálnej epizódy Priatelia: Zase spolu.
debata

Program bol vysielaný na troch čínskych videoplatformách, boli z neho však vystrihnuté výstupy osobností, ktoré v minulosti nejakým spôsobom popudili vládnucu čínsku komunistickú stranu, a to Lady Gaga, Justin Bieber a juhokórejská skupina BTS, upozornil server The New York Times.

Špeciálna epizóda sa vysielala po 17 rokoch od ukončenia seriálu. Hviezdy seriálu spomínali na natáčanie. Na stretnutí sa zúčastnil rad celebrít, ktoré si tento seriál obľúbili. A práve to sa ukázalo byť v Číne problémom.

Speváčka Lady Gaga je zakázaná v Číne od roku 2016, kedy sa stretla s dalajlámom. Justin Bieber sa znepáčil čínskej vláde v roku 2014, kedy zverejnil fotografiu zo svätyne Jasukuni v Tokiu, ktorá uctieva Japoncov padlých vo vojnách, vrátane vojnových zločincov z druhej svetovej vojny. A juhokórejská skupina BTS vlani rozhnevala komunistickú stranu zmienkou o kórejskej vojne.

Špeciál mal premiéru v USA vo štvrtok, vysielal sa na HBO Max. Prilákal veľkú divácku pozornosť aj v Číne, kde je veľmi obľúbený, zvlášť generáciu tzv. mileniálov, teda narodených po roku 1982, ktorý tento seriál sledovali na DVD a často ho využívali k výučbe angličtiny. Seriál sa stal taký populárny, že vo veľkých čínskych mestách vznikli kaviarne podobné kaviarni Central Perk, v ktorej sa seriáloví priatelia schádzali.

Niektorí fanúšikovia na sociálnych sietí poznamenali, že dĺžka každej verzie špeciálu sa líšila v závislosti na tom, kde fanúšikovia reláciu sledovali. To naznačuje, že streamovacie platformy reláciu zostrihali samy, aby sa vyhli možným problémom s čínskym internetovým regulátorom.

Záber zo špeciálnej epizódy Priatelia: Zase spolu.
Záber zo špeciálnej epizódy Priatelia: Zase spolu.
+3Záber zo špeciálnej epizódy Priatelia: Zase spolu.

Tento týždeň je to už druhýkrát, čo čínski cenzori zasiahli proti hollywoodskym hviezdam. Hviezda najnovšieho pokračovania filmu Rýchlo a zbesilo John Cena sa ospravedlnil za to, že v jednom z rozhovorov označil Taiwan za krajinu. Nie všetci však cenzúru relácie skritizovali. Objavili sa aj názory, že je dobre, že z programu boli odstránené vystúpenia umelcov, ktorí urážajú Čínu a podporujú nezávislosť Hongkongu, Taiwanu a Tibetu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Lady Gaga #Justin Bieber #cenzúra #priatelia

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...