Dnešných 40-nikov posielala po Večerníčku do postieľok! Hlásateľka Marie Retková má 65

Nielen slovenské, ale aj české hlásateľky sú súčasťou spomienok na detstvo všetkých tých, ktorí prišli na svet koncom 70-tych či začiatkom 80-tych rokov.

08.06.2021 10:00
Marie Retková Foto:
Zľava: Niekdajšie české hlásateľky Hana Heřmánková, Marie Tomsová a Marie Retková v roku 2017.
debata

Jednou z nich je bezpochyby aj česká televízna tvár Marie Retková, ktorá roky patrila k stáliciam Československej televízie. Generáciu dnešných 40-nikov vyprevádzala po Večerníčku do postieľok. Na obrazovke sa začala objavovať od roku 1977. Vtedy 21-ročná hlásateľka so širokým úsmevom zostala televízii verná dlhé desaťročia.

zväčšiť Marie Retková v roku 2019. Foto: Profimedia
marie retková Marie Retková v roku 2019.

Jej príjemný hlas je k počutiu stále, moderovaniu sa venuje v Českom rozhlase v relácii „Noční Mikrofórum“. S rozhlasom je Retková takisto spojená už niekoľko rokov, začala moderovať v roku 1999.

Ale pre väčšinu ľudí je sympatická 60-nička spojená práve s prácou televíznej hlásateľky, jej meno do zabudnutia určite neupadlo, podobne, ako sa tak nestalo s menami jej slávnych kolegýň ako Marie Tomsová, Hana Heřmánková, Kateřina Lojdová či Saskia Burešová.

Retková 8. júna oslavuje 65 rokov. Jej výška, meria 181 centimetrov, ju predurčila k športu, konkrétne k basketbalu, ktorému sa aktívne venovala v mladosti. V roku 2005 sa dokonca stala majsterkou sveta v basketbale „veteránok“ na Novom Zélande, ako prezradila v relácii Českej televízie 13. komnata. Z basketbalu neskôr presedlala na tenis a aj vďaka pravidelnému pohybu pôsobí Retková neuveriteľne sviežo a vitálne aj po 60-ke.

Dnes je z nej aktívna babička, ktorá má na svojom konte tri ocenenia TýTý, (obdoba slovenskej ceny OTO). Prekonala však aj ťažšie životné obdobie, keď jej ako 40-ničke diagnostikovali rakovinu krčka maternice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marie Retková #hlásateľka

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...