Diváci milujú bláznov aj outsiderov v jeho podaní! Pavel Liška má 50

Pavel Liška patrí k najvýraznejším českým hercom strednej generácie. Jeho filmovú kariéru výraznejšie odštartovala hlavná úloha vo filme Návrat idiota.

29.01.2022 10:30
Prázdniny Foto:
Herec Pavel Liška.
debata (9)

Umelec, ktorý často autenticky stelesňuje bláznov, outsiderov či zmätených mužov, bol dlhoročnou oporou HaDivadla aj Divadla Na zábradlí. Momentálne pôsobí v Divadle Ungelt, v Divadle Bolka Polívky a objavuje sa aj na doskách Divadla Kalich. V sobotu, 29. januára, oslavuje 50 rokov.

Pavel Liška sa narodil 29. januára 1972 v Liberci. V mladosti hral v amatérskom krúžku pri Divadle F.X.Šaldy v jeho rodnom meste. Študoval na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne, kde v roku 1994 ukončil štúdium herectva. V rokoch 1994–2003 pôsobil v HaDivadle v Brne, kde zaujal v inscenáciách Král Ubu, Král Oidipús či Tři sestry – tu exceloval v úlohe nešťastného a manželstvom ubitého Andreja Sergejeviča Prozorova. Liška bol aj súčasťou veľmi úspešného kabaretného predstavenia s názvom Komediograf, ktoré počas repríz prechádzalo neustálym vývojom a formou klaunských výstupov zabávalo publikum.

zväčšiť Herečka a speváčka Barbora Poláková bola istý... Foto: Profimedia
Herečka a speváčka Barbora Poláková a jej partner Pavel Liška. Herečka a speváčka Barbora Poláková bola istý čas partnerkou herca Pavla Lišku.

V rokoch 2003–2014 získal Liška stály angažmán v Divadle Na zábradlí. Tu ho diváci mohli vidieť ako kožušníka Samka v divadelnom spracovaní českej klasiky Gazdina roba o nerovnom postavení mužov a žien a predsudkoch, ktorú režisér Jiří Pokorný značne aktualizoval. Pod taktovkou toho istého režiséra sa Liška objavil aj v inscenácii Platonov je darebák! V komédii o smrti Cesta hořícího muže súčasného amerického dramatika Kellyho McAllistera sa Liška vo dvojici s Igorom Chmelom zase predviedli ako rozhnevaní bratia. Ako pokrytec Tartuffe, ktorý svojou lsťou narobí veľa zla sa divákom prihováral v inscenácii Tartuffe Games. Jiří Havelka dal hercovi priestor aj v groteske Ubu se baví a Liška nechýbal ani v javiskovom spracovaní novely Boarding Home, maximálně hořký, ktorá vznikla podľa autobiografickej knihy kubánskeho exilového spisovateľa Guillerma Rosalesa. V prostredí psychiatrickej liečebne, kde vládne tyrania a manipulácia si český umelec zahral pacienta.

zväčšiť Tomáš Matonoha, Pavel Liška, Josef Polášek a... Foto: aerofilms
Tomáš Matonoha, Pavel Liška, Josef Polášek a Marek Daniel Tomáš Matonoha, Pavel Liška, Josef Polášek a Marek Daniel, ktorí sú bývalými spolužiakmi z brnianskej AMU, si zahrali vo veselej snímke Polski film.

Liškova divadelná kariéra taktiež zahŕňa hosťovanie v niekoľkých divadlách. Z nich možno spomenúť Národní divadlo v Prahe (Lucerna, 2001, Romeo a Julie, 2003) alebo divadlo Husa na provázku. Na tejto scéne sa predviedol v role donchichotského hrdinu Myškina (Kníže Myškin je idiot, 2004). Na postavu Myškina nadviazal aj na filmovom plátne, keď v snímke Návrat idiota (1999) stelesnil Františka, ktorý sa po návrate z psychiatrie vracia do „normálneho“ života. V roku 2001 ho Bohdan Sláma obsadil do filmu Divoké včely a Vladimír Morávek o dva roky neskôr do komédie Nuda v Brně (2003).

Prvý zo spomenutých režisérov mu ponúkol aj úlohu v psychologickej dráme Štěstí (2005). Za stvárnenie zamilovaného lajdáka Toníka získal herec ocenenie Český lev. Tvorca animovaných filmov a výtvarník Jan Švankmajer mu dal príležitosť vo svojom filozofickom horore o tenkej hranici medzi zdravým rozumom a bláznovstvom s názvom Šílení (2005). Spolu s Miroslavom Krobotom zabavili divákov ako dvojica svojských vodičov autobusu v komédii Účastníci zájazdu (2006) a výkonom homosexuálne orientovaného učiteľa hľadajúceho si svoju životnú cestu Liška zaujal aj vo filme Venkovský učitel (2008). Pod túto drámu sa opäť režisérsky podpísal Bohdan Sláma. K ďalším známym filmom, v ktorých sa herec objavil patria snímky Jana Hřebejka ako Pupendo (2003), Horem pádem (2004) či Nestyda (2008).

V posledných rokoch bol súčasťou filmov Toman (2018), Teroristka či Poslední aristokratka (oba 2019). Hercovou manželkou bola herečka Kristýna Boková, dcéra českého disidenta Johna Boka. Istý čas tvoril pár aj s herečkou a speváčkou Barborou Polákovou.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Liška

+ Hydratácia je kľúčom k vitalite a lepšiemu zdraviu.
Čas strávený učením o investíciách sa vráti násobne....

+ Malé zmeny vo vašej strave môžu priniesť veľké výsledky.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, bude to tak najlepšie...