Lovec upírov, ktorý nezaplatil dane a skončil v base? Spoznáte slávneho jubilanta, má 60!

Americký herec Wesley Snipes hral v desiatkach filmov, medzi asi najznámejšie z nich patrí trilógia Blade o lovcovi upírov.

31.07.2022 06:39
Wesley Snipes Foto: ,
Herec Wesley Snipes.
debata

Výraznej role sa ale dočkal aj v snímkach Vražda v Bielom dome, Vlak plný peňazí alebo Demolition Man. Kariéra tohto predstaviteľa prevažne akčných úloh utrpela značnú ranu, keď pred rokmi strávil dva a pol roka vo väzení za krátenie daní. Potom sa ale dokázal úspešne vrátiť k filmu, objavil sa napríklad v jednom dieli úspešnej „oldschoolovej“ akčnej série Expendables: Postrádateľný 3 alebo minuloročnom filme Cesta do Ameriky 2 s Eddiem Murphym.

Herec Wesley Snipes na archívnom zábere z roku... Foto: SITA/AP, Rebecca Cabage
Celebrity Birthdays - July 26-Aug. 6 Herec Wesley Snipes na archívnom zábere z roku 2018.

Snipes, ktorý sa narodil 31. júla 1962 a oslavuje okrúhlu šesťdesiatku, mal vždy skvelú kondíciu – ovláda napríklad capoeiru, brazílske bojové umenie, čo ho predurčovalo najmä k akčným rolám. Dokázal ale zahrať aj iných hrdinov: drogového bossa (Ríša drog) alebo osamelého paraplegika (Tanec na vode). Slávna športová úloha ho v komédii Bieli muži nevedia skákať zviedla dohromady s Woodym Harrelsonom, s ktorým si „čierno-bielu“ dvojicu zopakoval aj vo Vlaku plnom peňazí.

Akčné snímky v Snipesovej kariére však dominujú. Rodák z floridského Orlanda a milovník silných motocyklov sa objavil aj vo filmoch Vychádzajúce slnko, Fanatik, Prepadnutie vo vzduchu, Zóna úniku alebo Šerifovia.

Jeho kariéru výrazne zabrzdilo odsúdenie. Podľa rozsudku si v rokoch 1999 až 2004 zarobil viac ako 38 miliónov dolárov, ale štátu z nich neodviedol takmer nič. Vyhol sa zaplateniu daní z príjmu vo výške viac ako 15 miliónov dolárov.

Po sérii neúspešných odvolaní Snipes nastúpil v decembri 2010 do väznice s najnižším stupňom ostrahy. Prepustený bol v apríli 2013, posledné mesiace trestu potom strávil v domácom väzení.

VIDEO: Slovenské celebrity a problémy so zákonom

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #kariéra #rola #krátenie daní #Wesley Snipes #jubileá hviezd #mall.tv #Blade

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...