Golonkova svetová šou, kráľovná Pocisková, Koleníkova čača, ktorú nevie Drexler dostať z hlavy! Ktoré mená píšu históriu Let's Dance?

Híkanie, ochkanie a slzy dojatia kontra zúfalé búchanie hlavy o porotcovský pult. Obdivovaní favoriti, tanečne menej nadaní súťažiaci, dychberúca ctižiadosť aj choreografie s prívlastkom svetové.

22.04.2023 00:00
debata

Od štartu Let's Dance, tanečnej súťaže, ktorá sa k divákom Markízy dostala v roku 2006, sa toho na parkete udialo neúrekom. Na výnimočné zjavy v kostýmoch sa však zabúda len ťažko. Spomínate si na výkony Jozefa Vajdu, Nely Pociskovej, Jozefa Golonku či Juraja Mokrého? A ktoré mená nosia v pamäti porotcovia Let's Dance – Ján Ďurovčík a Tatiana Drexler?

Peter Modrovský a Nela Pociková  v šou Let's...
Jozef Golonka a  Lujza Tarajová v šou Let's...
+18Juraj Mokrý a Katarína Jakeš  v šou Let's Dance.

Kráľ Koleník a jeho čača

Fanúšikovia tanečnej šou majú čerstvo v pamäti posledného kráľa parketu, ktorým sa stal Ján Koleník. Nie je tajomstvom, že obľúbený herec patril k favoritom od prvéko kola, táto „nálepka“ mu však prináša nemálo stresu.

„Eufória z podaného výkonu trvá chvíľu a potom je človek opäť v efektívnej príprave na ďalšie kolo. Ide najmä o veľký záväzok vytvoriť v každom kole čosi naozaj reprezentatívne,“ opísal. A hoci na parkete zbieral porotcovské desiatky za svoje vystúpenia ako na bežiacom páse, pre Tatianu Drexler zostane jeden tanec nezabudnuteľným. „Ja si myslím, že nikto, kto je pravidelným divákom Let's Dance, nezabudne na jeho čaču. To bol podľa mňa svetový zážitok. On tú čaču zatancoval neuveriteľne dobre. Tým, aká je zrelá osobnosť, aj vzhľadom na jeho výšku, na jeho tanec nikto nezabudne. Človek nie je zvyknutý, aby sa takí vysokí ľudia tak dobre pohybovali.“

Radosť z tanca podľa „drevákov“

Na opačnej strane tanečného spektra stál v siedmej sérii Koleníkov súper, zápasník MMA Attila Végh. Bol to práve on, kto si od poroty vypočul kritické hodnotenie naozaj často, najmä jeho „latina“ a strnulosť ho výrazne oberali o body. Účinkovanie v šou však bavilo nielen jeho samotného, čo bolo jasne vidieť na skvelej nálade počas prenosov, ale aj divákov. Végha napriek slabším výkonom diváci milovali – vypadol až pred dverami finále.

Boris Valábik a Eliška Lenčešová  v 5. kole...
Boris Valábik a Eliška Lenčešová  počas 4. kola...
+10Boris Valábik a Eliška Lenčešová a ich slowfox...

„Nástupcom“ Végha sa v ôsmom kole stal niekdajší hokejový obranca Boris Valábik. Od Ďurovčíka sa dočkal nielen oslovenia „drevák“… Netreba zabudnúť ani na bolestivé hodnotenie z jeho úst, keď porotcovský kat svoju kritiku podporil aj vizuálne – po Valábikovej čači si od zúfalstva buchol hlavu o pult. Strach z vypadnutia hokejistu nijako nestraší a aj preto sú jeho nedeľné tanečné výkony divákom sympatické a napriek kritike z úst poroty postupuje z kola do kola. „Pred očami nemám cieľ, že musím v šou vyhrať, nezväzuje ma ani strach z toho, že vypadnem,“ povedal na začiatku šou. Vyše dvojmetrový sympaťák z parketu to napokon dotiahol do siedmeho kola. Ako Végha, tak aj Valábika trénovala Eliška Lenčešová. Na margo športovcov hovorí výstižné: "Mojím hlavným cieľom je, aby mali z tanca radosť.“ Pri oboch zverencoch sa to skúsenej tanečnici podarilo, diváci ich menej vydareným, ale radostným výkonom tlieskali.

Golonkova šou

Športovcov, ktorí do svojich výkonov po boku profesionálnych tanečníkov dávali zo seba, čo mohli, bolo viac. V prvom ročníku šou si zasúťažil Jozef Golonka. Hokejový majster známy pod prezývkou Žiletka bol síce majstrom ľadovej plochy, ale na tej tanečnej musel zložiť klobúk pred skúsenejšími a lepšími. V šou sa udržal po boku Lujzky, ako volal svoju tanečnú partnerku Lujzu Tarajovú, štyri večery. Práve on však zostáva pre Drexler top zážitkom, ktorý nosí v pamäti dodnes.

zväčšiť Jozef Golonka a  Lujza Tarajová v šou... Foto: Markíza
lujza tarajová, jozef golonka Jozef Golonka a Lujza Tarajová v šou Let's Dance.

„On patrí v mojej generácii k národným hrdinom. Bol pán Golonka a potom nič, nič, nič, až následne niekto ďalší. Pamätám si, že môj otec nikdy nebol veľkým fanúšikom tanca: ‚Keď máš skúšky z matematiky, tak si pre mňa za mňa skáč‘, hovorieval. Veľmi ho tanec nezaujímal. Jedného dňa prišiel ku mne, to už som bola dávno v Nemecku po ukončení kariéry a hovorí mi: ‚Táňa, poď sa pozrieť, to je svetová šou, tancuje v nej pán Golonka.‘ V prvej sérii som ešte nehodnotila a hovorím si: ‚Mňa volá otec pozerať sa na tance? Ten svet nie je normálny.‘ My sme sa vlastne potom pozerali na pána Golonku, ktorému to veľmi nešlo, ale to je na šou krásne. Nepotrebujeme v nej ľudí, ktorí vedia tancovať, lebo to môžeme ísť na tanečnú súťaž. Ale keď ma môj otec ako antitanečník zavolal pozerať Let's Dance, skoro som odpadla. V spomienkach mi to zostane navždy.“

Mokrého pohybový záchvat, potom obdiv

V tretej sérii, ktorá sa k divákom dostala na jar 2009, sa o prvé miesto „pobili“ Juraj Mokrý, Petra Polnišová a Adela Vinczeová. Kráľ parketu Juraj Mokrý si u Táne Drexler vydrel pomyselný titul tanečníka, ktorému sa podaril počas kôl najväčší pokrok spomedzi všetkých súťažiacich Let's Dance. „Ja som mu hádam aj povedala, že jeho prvý tanečný výkon vyzeral ako pohybový záchvat. Bol však nesmierne ctižiadostivý. Následne som musela uznať, že od piateho kola bol naozaj šikovný a rapídne sa zlepšoval,“ opísala Tatiana Drexler.

zväčšiť Juraj Mokrý a Katarína Jakeš  v šou Let's... Foto: Petr Orságh
Juraj Mokrý a Katarína Jakeš Juraj Mokrý a Katarína Jakeš v šou Let's Dance.

Dupák od najobľúbenejšieho súťažiaceho

Rok 2008 privítal na parkete herca Jozefa Vajdu, ktorý súťažil po boku Kataríny Jakeš (vtedy ešte Štumpfovej). Jeho legendárny „dupák“ z neho urobil miláčika publika a zo šou vypadol pred bránami semifinále. „Stále spomínam na Joža Vajdu. Pre mňa zostáva najobľúbenejším súťažiacim, ktorého som hodnotil najradšej. Bol taký graciózny napriek tomu, že tanec nie je komôrka, kde býva. On bol proste úžasný,“ zaspomínal si Ján Ďurovčík. A hoci Vajdu opísal Ďurovčík ako svojho najobľúbenejšieho súťažiaceho, medzi tými, ktorí pre neho zostali nezabudnuteľní, sú aj ďalší: „Táto šou je krásna v tom, že v nej súťaží množstvo osobností. Spomeniem si na Evičku Mázikovú, ale aj na Jožka Golonku, na nebohého Andyho Hryca, Maroša Kramára… Každý ročník mal svoje osobnosti a nezameniteľný humor,“ dodal.

zväčšiť Jozef Vajda a Katarína Jakeš v šou Let's... Foto: Markíza
vajda jozef Jozef Vajda a Katarína Jakeš v šou Let's Dance.

Navždy kráľovné

V prvom kole sa medzi súťažiacimi zaskvela herečka Zuzana Fialová, jej tanečné výkony u Jána Ďurovčíka rezonujú dodnes. Po boku Petra Modrovského si zaslúžene vytancovala titul kráľovnej tanečného parketu. Ale v kategórii najlepších tanečných výkonov nie je podľa obávaného porotcovského kata jediná. „Čo sa týka tých najlepších výkonov, tak samozrejme Ján Koleník, Nela Pocisková. Na Zuzku Fialovú sa nedá zabudnúť aj preto, že bola prvá,“ zhodnotil Ďurovčík.

zväčšiť Peter Modrovský a Nela Pociková  v šou... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Lets Dance, pociskova Peter Modrovský a Nela Pociková v šou Let's Dance.

Neprekonaný Modrovský

Králi a kráľovné parketu spomedzi známych tvárí sa na stupienku víťazov striedali, jeden muž však zožal ocenenie až dva razy – reč je o tanečníkovi Petrovi Modrovskom. V roku 2006 stál po boku kráľovnej Fialovej, v roku 2010 pomohol k víťazstvu Pociskovej. Takýto úspech si môže spomedzi tanečných partnerov pripísať na svoje konto ako jediný. Modrovský je súčasťou Let's Dance stále, hoci už nie ako tanečný partner známych tvárí, ale ako choreograf.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Valábik #Nela Pocisková #Ján Koleník #Let's Dance

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...

+ Dávajte pozor na oblečenie, nezabudnite si ráno pozrieť počasie.
Choďte stále dopredu, nezastavujte sa pred...