Ohromoval dokonalým zvládnutím kung-fu, fanúšikov inšpiruje dodnes. Smutné výročie Brucea Leeho

Majster precíznych pohybov Bruce Lee, od ktorého tragickej smrti uplynie 20. júla rovné polstoročie, sa už počas života stal legendou.

19.07.2023 00:00
Bruce Lee Foto:
Bruce Lee vo filme Hra smrti (1978).
debata

V akčných filmoch zo 60. a 70. rokov minulého storočia ohromoval dokonalým zvládnutím kung-fu, vďaka ktorému likvidoval mnohonásobnú presilu a protivníkov zrážal k zemi presnými údermi údermi. Dodnes inšpiruje fanúšikov bojových umení po celom svete a jeho prínos akčnému žánru je zásadný. Podobne ako napríklad Jim Morrison alebo James Dean zomrel Bruce Lee príliš skoro, a tým sa stal paradoxne nesmrteľným – v bojových umeniach, filmoch, videohrách a kultúre ako takej.

zväčšiť Bruce Lee vo filme Drak prichádza (1973). Foto: Profimedia
Bruce Lee Bruce Lee vo filme Drak prichádza (1973).

Bruce Lee (vlastným menom Lee Jun Fan) sa narodil 27. novembra 1940 v čínskej štvrti amerického San Franciska ako štvrté z piatich detí čínskeho operného speváka jeho ženy nemeckého pôvodu. Podľa čínskej tradície bol narodený v roku aj hodine draka (medzi šiestou a ôsmou hodinou rannou), čo znamená silu a rovnováhu. V útlom veku sa presťahoval s rodičmi do Hongkongu.

V roku 1959 sa malý, chudý a okuliarnatý Bruce vybral do Ameriky stať sa „druhým Johnom Waynom a Jamesom Deanom“. Vyštudoval filozofiu na Washingtonskej univerzite, hovoril anglicky, kantonský, mandarínsky a japonsky. Lee zlepšoval svoje schopnosti ako inštruktor bojových umení v USA, kde sa mu podarilo presláviť do tej doby takmer neznáme kung-fu a tiež aktívne posilňoval. Prvú príležitosť prejaviť svoj talent dostal v televíznom seriáli The Green Hornet.

Svojou hereckú kariéru úspešne naštartoval až v rodnom Hongkongu akčnými filmami Veľký šéf a Päsť plná hnevu. Začal hrať malé roly v hollywoodskych filmoch a filmové hviezdy typu James Coburn či Steve McQueen brali u „Malého Draka“ lekcie bojového umenia.

Vo filmoch hral Bruce hrdých Číňanov zápasiacich s nepriateľmi, ktorí utláčajú ich národ. Často utrpel zranenie. Potom akoby skamenel, ochutnal vlastnú krv – a potom sa rozbesnil a zmietol všetkých protivníkov, ktorí mu stáli v ceste. Pritom vydával zvieracie zvuky, aby znervóznil súpera a znásobil svoju silu. V rodnom Hongkongu nakrútil dve desiatky filmov, známe sú napríklad akčný Veľký šéf (1971) a Päsť plná hnevu (1972).

Tri týždne pred premiérou najslávnejšieho filmu Návrat draka, ktorý vyvolal svetovú horúčku po bojových umeniach, točil Bruce Lee v Hongkongu film Hra so smrťou. Osudného 20. júla 1973 sa tento drobný šľachovitý chlapík ospravedlnil svojim kolegom, že ho bolí hlava a šiel si ľahnúť. Už sa nikdy nezobudil. Zomrel ešte v ten istý deň zrejme na krvácanie do mozgu, ktoré mohli spôsobiť časté údery do hlavy, ktoré utrpel pri zápasoch.

O Bruceovi, z ktorého sa stala celosvetová ikona kung-fu a vzor čínskej etnickej hrdosti, bol v roku 2010 natočený v čínštine životopisný film Bruce Lee, My Brother (Bruce Lee, môj brat). Snímka sa zamerala predovšetkým na spomienky súrodencov a mapuje hercov život od vyrastania v Hongkongu až po odchod na štúdiá do USA, teda na tie menej známe okamihy jeho života. Časopis Time zaradil kráľa kung-fu medzi dvadsať najvýznamnejších osobností dvadsiateho storočia a jeho sochy dnes stoja nielen v rodnom Hongkongu, ale napríklad aj v Los Angeles alebo bosnianskom Mostare.

Veľmi podobný osud stretol aj Bruceovho syna Brandona, ktorý sa narodil v kalifornskom Oaklande 1. februára 1965. Prvých osem rokov života strávil v Hongkongu a hovoril plynule kantonsky. Než sa naučil poriadne chodiť, už sa vedel biť – po otcovi zdedil nadanie na bojové športy. Študoval bojové umenia a herectvo, jeho prvým filmom bol v roku 1986 televízny titul nazvaný stručne Kung-fu. Osudným sa mu stalo natáčanie gotického thrileru Vrana na jar 1993. Pri natáčaní scény, v ktorej mal byť zabitý hlavný hrdina a jeho milenka, zasiahla Brandona strela vypálená nešťastnou náhodou z rekvizitnej zbrane. V nemocnici pri päťhodinovej operácii našli projektil, ktorý mu preletel bruchom a uviazol v chrbtici. Krátko potom Brandon Lee zomrel, mal len 28 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bruce Lee #kung fu

+ Smiech je najlepší liek, dodáva zdravie a pozitívnu energiu.
Dobré plánovanie a organizácia sú kľúčmi k...

+ Pozitívne myslenie pritiahne šťastie a podporí zdravie.
Momentálne máte dostatok času, preto začnite viac a viac...