Čo prišlo po fiasku s krémešmi? Takýto zlomový moment sladkej šou nečakali ani porotkyne

Výzvy v znamení jesene finalistov v siedmom kole šou Pečie celé Slovensko potrápili výrazne menej než tie predošlé. Obe porotkyne boli spokojné, zvláštnu pozornosť si vyslúžili gaštanové jazýčky.

13.11.2023 00:00
pečie celé slovensko Foto:
Technická výzva - gaštanové jazýčky, porotkyne zostali nadšené.
debata

V siedmej epizóde sladkej šou sa zostávajúci finalisti pasovali s výzvami, ktoré sa niesli v znamení jesene. Tou prvou bol slaný koláč a amatérski cukrári ponúkli porote pestré chute jesene. Tomáš stavil na bryndzu, Timi sa vo svojom vegetariánskom koláči sústredila na mrkvu, Paťo experimentoval s baklažánom a mangoldom a Luci zasa s kelom. Excelentne si s osobnou výzvou poradila Mirka, ktorá predviedla „trhací chlebík“ s tekvicou Hokkaido a slová z úst porotkyne Petry ju naozaj potešili: „Doslova by som sa oň potrhala, vynikajúci.“ Zabodovala aj Katka, ktorý upiekla mäsový koláč a z úst porotkýň si vypočula, že presne takúto lahôdku by mohli jesť celú jeseň. Menej sa darilo Paťovi, ktorý síce predviedol krásne vyskladaný koláč, ale „kameňom úrazu“ bola slanina, ktorú zabudol opiecť. Quiche s kelom bol menej vydarený aj u Luci, ktorej porotkyne vyčítali obrovské množstvo plnky, vďaka ktorej zostalo cesto zvlhnuté a tým pádom menej chutné.

zväčšiť V siedmom kole šou Pečie celé Slovensko vypadol... Foto: RTVS
paťo V siedmom kole šou Pečie celé Slovensko vypadol Paťo.

Minulý týždeň to bola práve technická výzva, ktorá sa skončila hotovým fiaskom. Ani jeden z finalistov nepredviedol dokonalý krémeš a nielen Jožka Zaukolcová, ktorá výzvu vymyslela, tak zostala nepríjemne zaskočená. Obe porotkyne tak mali značné očakávania od novej výzvy, ktorou sa v jesennom kole stali gaštanové jazýčky. "Skladajú sa z gaštanového pyré, masla a piškóty. Pozor si treba dať na správnu konzistenciu gaštanovej hmoty či namáčanie do čokolády,“ opísala Tóthová. Cukrári sa museli potrápiť aj s flambovaním, keďže porotkyňa do tejto výzvy zaradila aj flambované gaštany. Napätie sa dalo krájať, ale len do momentu, než pred sebou porotkyne uvideli výrobky finalistov. Už ich prvé pohľady veľa napovedali – prišiel zlomový moment šou, také skvelé výrobky v nej hádam ešte neboli.

Katka a jej štafetková torta v 6. časti šou...
Luci a jej štafetková torta v 6. časti šou...
+3Tomáš a jeho  koláč frgál.

Tragédia s krémešmi sa tak pri gaštanových jazýčkoch nezopakovala, po technickej výzve zostali obe porotkyne doslova nadšené. „Všetky gaštanové jazýčky by som predala,“ polichotila cukrárom Petra Tóthová. A naozaj, medzi výrobkami súťažiacich v technickej výzve boli minimálne rozdiely – tie sa týkali najmä šľahačky, v niektorých prípadoch bola prešľahaná a takisto malé problémy spôsobilo aj flambovanie.

pečie Čítajte viac Zdesenie v tvárach porotkýň, absolútny prepadák sladkej šou! O to všetko sa postaral 'obyčajný' krémeš

Najlepšie v druhej výzve obstála Timi, ktorá dokonale zvládla aj prácu s čokoládou, hneď za ňou sa umiestnil Tomáš a Luci. Naopak, na poslednej priečke skončil Paťo, ktorému spôsobila problémy už spomínaná šľahačka aj flambovanie, menej vydarené gaštanové jazýčky ponúkli aj Mirka či Danka.

zväčšiť V siedmom kole šou Pečie celé Slovensko sa... Foto: RTVS
Pečie celé Slovensko V siedmom kole šou Pečie celé Slovensko sa pekárkou týždňa stala Katka.

Zadanie kreatívnej výzvy sa nieslo v znamení trendového pečenia, keďže k slovu sa dostalo zdobenie sušeným ovocím. Cukrári mali upiecť 2-poschodovú tortu a pri jej zdobení sa mali pohrať s ovocím, ktoré v stane aj nakrájali, zafarbili a usušili.

Danka a jej elegantná torta.
Mirka a jej torta s figami.
+4Timi a jej farebná torta.

Za najkrajšie torty porotkyne označili Luckinu ohnivú tortu, farebnú tortu od Timi či tortu s kvetmi ananásu od Katky. Práve tá sa skutočne vydarila, kvety zo sušeného ananásu vyzdvihli Petra aj Jožka, navyše Katka bodovala aj vynikajúcou chuťou jej výrobku. Na opačnej strane spektra sa ocitol v poslednej výzve Tomáš, ktorému sa nepodarilo vysušiť citrón tak, ako si porotkyne predstavovali a jemnú kritiku si vypočula aj Mirka za prácu s figami, ktoré bolo v jej torte málo vidieť.

Video
Zdroj: RTVS

Po všetkých výzvach to boli dvaja muži – cukrári, ktorí sa dostali do zóny ohrozenia. Paťovi a Tomášovi sa v jesennom kole nedarilo, zo šou napokon vypadol Paťo. Pri rozlúčke s ostatnými súťažiacimi neskrýval slzy, ale jeho slová zneli pozitívne: „Nechcem, aby to znelo neskromne, ale som na seba veľmi hrdý. A musím povedať, že to bol najlepší zážitok v mojom živote.“ Z titulu pekárka týždňa sa už po tretí raz tešila súťažiaca Katka. V ôsmom kole sa tak predvedie zostávajúca šestica finalistov a kolo sa ponesie v znamení lásky.

Paťo  a jeho "Anjelská torta".
Paťo a jeho  štafetková torta v 6. časti šou...
+4Paťo a jeho koláč frgál.

Šikovné domáce pekárky a pekári, cukrárky a cukrári a všetci, ktorí chcú predviesť svoje umenie majú opäť šancu prihlásiť sa do pripravovanej štvrtej série najsledovanejšej šou RTVS Pečie celé Slovensko. Registrácia na webovej stránke www.pecieceleslovensko.sk je už otvorená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pečie celé Slovensko #gaštanový jazýček

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...