Vyjadrila podporu Palestíne a kritizovala médiá: Herečka Melissa Barrera prišla o rolu v siedmom Vreskote

Stala sa jednou z tvári obrodenej hororovej série Vreskot, ale v ďalšom filme - v poradí už siedmom - sa herečka Melissa Barrera neobjaví. Dôvodom majú byť jej vyjadrenia k izraelsko-palestínskemu konfliktu.

23.11.2023 00:00 , aktualizované: 11:22
debata (12)
Herečka Melissa Barrera na zábere z roku 2021... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Melissa Barrera Herečka Melissa Barrera na zábere z roku 2021 počas premiéry filmu In The Heights.

Tridsaťtriročná mexická herečka, ktorá sa objavila napríklad v muzikáli In the heights, ale ktorú preslávila najmä rola Sam Carpenterovej vo filmoch Vreskot (2022) a Vreskot VI (2023), vyjadrila verejne svoju podporu Palestíne. Ako píše portál magazínu Variety, dôvodom jej výpovede z pripravovaného filmu majú byť vyjadrenia o „Izraeli ako o kolonizátorovi“ a tiež navádzaní k tvrdeniu, že „židia kontrolujú médiá“.

Ghostface, Scream 2022, Vreskot Čítajte viac Recenzia: Brutálnejší, kreatívnejší, vtipnejší. Nový Vreskot prekonal očakávania

V jednom z vyjadrení, ktoré podľa portálu JustJared.com 33-ročná herečka zdieľala, zaznelo aj nasledovné: „Západné médiá ukazujú len izraelskú stranu. Prečo tak robia, nechám na vašej vlastnej dedukcii.“ Barrera tiež napísala, že sama pochádza „z kolonizovanej krajiny“ a pridala napríklad odkaz, že „Palestína bude slobodná“. Herečka tiež na sociálnych sieťach pridala vetu: „Snažia sa nás pochovať, no nevedia, že sme semienka.“

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Melissa Barrera (@melissabarreram)

Štúdio Spyglass Media Group, ktoré stojí za filmami Vreskot, vydalo oficiálne vyhlásenie v reakcii na ukončenie spolupráce s Barrerou. „Postoj Spyglass je jasný a nemenný: Máme nulovú toleranciu voči antisemitizmu alebo podnecovaniu nenávisti v akejkoľvek forme, vrátane falošných zmienok o genocíde, etnických čistkách, prekrúcaní holokaustu alebo čohokoľvek, čo očividne prekračuje hranicu nenávistných prejavov,“ citoval vyhlásenie portál Variety.

Podľa produkčnej spoločnosti nebol problémom propalestínsky tón, ale tvrdenia, ktoré považujú za antisemitské. Herečka Barrera okrem spomenutého napísala, že v Gaze prebieha genocída a etnické čistky.

Herečka najprv dianie nekomentovala, ale v noci zo stredy na štvrtok vydala vlastné vyhlásenie. Jeho znenie je nasledovné: „V prvom rade odsudzujem antisemitizmus a islamofóbiu. Odsudzujem nenávisť a predsudky akéhokoľvek druhu voči akejkoľvek skupine ľudí. Ako Latina, hrdá Mexičanka, cítim zodpovednosť za platformu, ktorá mi dáva privilégium byť vypočutá, a preto som sa ju pokúsila využiť na zvýšenie povedomia o problémoch, ktoré ma zaujímajú, a na prepožičanie svojho hlasu tým, ktorí to potrebujú. Každý človek na tejto zemi – bez ohľadu na náboženstvo, rasu, etnickú príslušnosť, pohlavie, sexuálnu orientáciu alebo sociálno-ekonomické postavenie – si zaslúži rovnaké ľudské práva, dôstojnosť a, samozrejme, slobodu. Verím, že skupina ľudí NIE JE ich vodcami a že žiadny riadiaci orgán by nemal stáť mimo možnosti kritiky. Modlím sa dňom i nocou, aby už neboli žiadne úmrtia, žiadne násilie, aby nastalo pokojné spolužitie. Budem aj naďalej hovoriť za tých, ktorí to najviac potrebujú, a naďalej obhajovať mier a bezpečnosť, ľudské práva a slobodu. Mlčanie pre mňa neprichádza do úvahy.“

Katarína Benzová Čítajte viac Slovenská fotografka Benzová sa súdi s Guns N'Roses, okrem autorských práv rieši aj sexuálne obťažovanie. O znásilnení hovorí žaloba inej ženy

Na odvolanie Barrery z pripravovaného filmu ešte v utorok podvečer reagoval aj režisér Christopher Landon. „Toto je moje vyhlásenie,“ napísal a pridal emotikon zlomeného srdca. „Všetko stojí za ho.., prestaňte kričať. Nebolo to moje rozhodnutie,“ doplnil tiež. Následne svoj odkaz zmazal, médiá ho už medzitým zdieľali.

Melissa Barrera ako Sam. Foto: Profimedia
Vreskot 6 Melissa Barrera ako Sam.

Iba nedávno ukončila po desiatich rokoch spoluprácu s herečkou Susan Sarandonovou jej zastupujúca talentová agentúra. Dôvodom mali byť tiež vyjadrenia držiteľky Oscara, ktoré označili médiá ako pro-palestínske.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #konflikt #antisemitizmus #vreskot #vyjadrenia #Melissa Barrera

+ Začnite sa viac hýbať, napríklad beh vášmu telu prospeje.
Ak dovolíte aby vás lenivosť zdolala, nič tak nikdy...

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...