Chanel či Prada odkladajú prehliadky v Ázii: Môže za to koronavírus!

Módne domy Chanel a Prada v utorok oznámili, že kvôli obavám z epidémie koronavírusu odkladajú módne prehliadky, ktoré sa mali v Ázii uskutočniť v máji. Informuje o tom agentúra Reuters.

19.02.2020 14:09
debata
zväčšiť Dizajnérka Virginie Viard (v strede dolu) s... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Chanel, prehliadka, Paríž, Metiers d´Art, Pre-Fall 2020, Dizajnérka Virginie Viard (v strede dolu) s modelkami po prehliadke Chanel Metiers d'Art, ktorá sa konala začiatkom decembra 2019 v Paríži.

Firma Chanel vo vyhlásení uviedla, že v súlade s radami čínskych úradov sa rozhodla „na neskorší a vhodnejší čas“ odložiť svoju módnu prehliadku, ktorá sa mala konať v Pekingu. Ide o reprízu šou Metiers'd Art, ktorá sa uskutočnila v decembri v Paríži a na ktorej modelky predvádzali remeselne vypracované a ručne ušité modely legendárnej značky. Scénu k nej navrhla filmová režisérka Sofia Coppola, ktorá sa inšpirovala bytom, v ktorom zakladateľka módneho domu Coco Chanel žila začiatkom 20. storočia.

Reuters uvádza, že Chanel, ktorý sa vedľa firmy Louis Vuitton radí k najväčším svetovým predajcom luxusného tovaru, nezverejnil žiadne údaje týkajúce sa finančnej stránky tejto prehliadky. Spoločnosť uviedla, že situáciu v Číne pozorne sleduje, nový termín pekinskej prehliadky ešte neurčila.

Tiež taliansky výrobca luxusného tovaru Prada informoval, že odkladá módnu prehliadku Prada Resort, ktorá sa mala konať 21. mája v Japonsku. Ide vraj o preventívne opatrenia a zároveň o „výraz zodpovednosti a rešpektu“ voči všetkým, čo pracujú na príprave prehliadky, aj tým, ktorí ju plánujú navštíviť.

Ázia a najmä Čína je dôležitým a lukratívnym trhom pre popredné módne spoločnosti, ako je Chanel, Prada, Burberry alebo konglomerát LVMH, ktorého súčasťou je už spomenutý Louis Vuitton. Už teraz sa tieto spoločnosti stretávajú kvôli koronavírusu s poklesom predaja svojho tovaru.

Niektoré dokonca obchody v Číne zavreli a reklamné kampane odložili. Zákazníci v Číne pritom predstavujú tretinu celosvetovej klientely nakupujúci luxusný tovar.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Čína #pokles #prehliadka #móda #tržby #Prada #Chanel #koronavírus

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...