Husomil Karol III. rozhodol: Žiadna pečienka na kráľovskom dvore! Príde aj o kožušinu pri korunovácii?

Britský kráľ Karol III. zakázal podávanie kontroverzného jedla foie gras vo všetkých kráľovských rezidenciách. Informovala o tom ešte minulý piatok nezisková organizácia Ľudia za etické zaobchádzanie so zvieratami (PETA).

22.11.2022 07:00
Karol III. Foto: ,
Kráľ Karol III. vraj zakázal foie gras už v čase, keď bol princom z Walesu. Aspoň na svojom vlastnom dvore, teraz sa to vzťahuje na všetky kráľovské rezidencie.
debata

Buckinghamský palác sa k tomu bezprostredne nevyjadril, keď ho skontaktovala tlačová agentúra AFP, oboznámená s obsahom listu, ktorý danej skupine zaslala kráľovská kancelária.

„Môžem potvrdiť, že kráľovský dvor foie gras nenakupuje, ani sa predmetné jedlo v kráľovských rezidenciách nepodáva. Táto politika sa neplánuje zmeniť,“ uvádza sa v liste z 10. novembra, ktorý podpísal vedúci kráľovskej domácnosti Tony Johnstone-Burt.

720701605 Čítajte viac Požiar, rozvody, škandály v novinách: Písal sa rok 1992 a bol to najhorší rok v živote Alžbety II. - pozrite sa, prečo

PETA dlhodobo vedie kampaň za zákaz foie gras (z francúžštiny tučná pečienka – kačacia alebo husacia)z etických príčin, konkrétne z dôvodu násilného kŕmenia kačíc a husí na výkrm ich pečene. Organizácia tvrdí, že Karol III., ešte keď bol princom z Walesu, dal z kráľovských rezidencií odstrániť tento „opovrhnutiahodný produkt“.

Záber na hrad Windsor z 21. novembra 1992. Viac...
Záber na hrad Windsor z 20. novembra 1992. V...
+7Kráľovná Alžbeta v roku 1992 deň po požiari na...

„PETA dostala potvrdenie, že súcitná politika Jeho Veličenstva sa vzťahuje aj na Buckinghamský palác a všetky ostatné kráľovské rezidencie,“ uviedla nezisková organizácia. Ako gesto vďaky skupina uviedla, že poslala panovníkovi kôš s imitáciou foie gras, ktorú pripravil vegánsky kuchár.

Paštéta z foie gras, ktorá sa považuje za delikatesu a často sa konzumuje na Vianoce, sa v súčasnosti môže do Spojeného kráľovstva dovážať a predávať sa tam, ale v krajine sa nevyrába. Britská vláda v minulosti plánovala zaviesť zákaz jej dovozu.

Tradičná foie gras na archívnom zábere. Foto: SHUTTERSTOCK
foie gras, kačacia pečeň Tradičná foie gras na archívnom zábere.

PETA tiež presadzuje, aby sa kráľ na svojej budúcoročnej korunovácii zriekol hermelínových rúch vyrobených z hranostajov a namiesto nich použil umelú kožušinu. PETA zároveň chce, aby imitácia kožušiny nahradila i charakteristické čapice z medvedej kože, ktoré nosia príslušníci kráľovskej stráže.

VIDEO: Kráľovskí EX! Viete, s kým randili princovia a princezné, kým našli tých pravých?!

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #buckinghamský palác #pečienka #foie gras #Karol III #korunovácia Karola III.

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...