Toto je absolútna superstar! Beyoncé trhla na Grammy historické rekordy, na jednu sošku však stále čaká...

Patrí k niekoľkým málo svetovým celebritám, ktoré ani nepotrebujú používať priezvisko.

06.02.2023 10:27
Beyonce Foto: ,
Speváčka Beyonce si odnášala gramofónik Grammy za album Renaissance.
debata

Americká superstar Beyoncé Knowles sa tiež stala absolútnou rekordérkou v držbe hudobných cien Grammy, keď na tohtoročnom udeľovaní týchto cien získala 32. zlatý gramofón, čím prekonala doterajší rekord britského dirigenta maďarského pôvodu George Soltiho (31 cien Grammy).

Štyridsaťjedenročná ikona R&B je predstaviteľkou silnej generácie amerických speváčok narodených na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov 20. storočia (Christina Aguilera, Pink, Britney Spears či Alicia Keys), v ktorých konkurencii sa dokázala presadiť. Celkovo už predala vyše 200 miliónov hudobných nahrávok, tiež hrala vo filmoch a venuje sa aj móde.

Adele Čítajte viac OBRAZOM: Adele ako elegantná diva, Rexha ako z pánskeho magazínu, polonahý Styles a... prvá dáma USA prišla v zlate

Beyoncé, ktorá dostala nezvyklé meno podľa dievčenského priezviska svojej matky, vstúpila na hudobnú scénu v roku 1997 so skupinou Destiny's Child. Toto popové dievčenské trio (pôvodne kvarteto) ovládalo na prelome tisícročia popredné priečky hitparád. Skupina, ktorá predala viac ako 60 miliónov platní, získala tri gramofóniky Grammy. Posledný album vydala v roku 2004, potom sa jej členky pustili na sólové dráhy v rozličných sférach šoubiznisu.

zväčšiť Speváčka Beyoncé v hľadisku 65. ročníka cien... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Beyoncé Speváčka Beyoncé v hľadisku 65. ročníka cien Grammy Awards.

Pre Beyoncé Knowlesovú to bola skvelá voľba. Už jej prvá samostatná platňa Dangerously in Love, ktorá vyšla v roku 2003, sa ihneď dostala na prvé miesto predajnosti v USA. Pri udeľovaní Grammy za rok 2004 si Beyoncé odniesla hneď päť ocenení vrátane označenia za najlepšieho medzinárodného umelca. Jej druhý album B'day, ktorý vyšiel v roku 2006, opäť ovládol hitparády a speváčke vyniesol ďalšie ceny Grammy. Úspechy zberali aj jej ďalšie albumy, napríklad album Lemonade z roku 2016 hudobní kritici označili za najlepší album roka.

Beyoncé Čítajte viac Beyoncé získala rekordnú cenu Grammy, najlepší album mal Harry Styles

A rovnako jej doposiaľ posledný, siedmy štúdiový počin pod názvom Renaissance, sa stal podľa redaktorov svetových hudobných médií najúspešnejším albumom minulého roka na poli hudobného mainstreamu, časopis Rolling Stone ho nazval „ohromujúcim sólovým návratom“. Práve vďaka zisku trofejí za Renaissance sa Beyoncé stala rekordmankou v počte ocenení. Paradoxné však je, že v kategórii Album roka speváčka cenu doteraz nezískala. Aj na 65. ročníku cien Grammy sa z tejto sošky nakoniec tešil Harry Styles.

Album Renassaince, ktorý vyšiel vlani v lete, speváčka nahrávala počas pandémie covidu-19: „Vytvorenie tohto albumu mi umožnilo snívať a nájsť únik v strašidelnom období pre tento svet. Umožnilo mi cítiť sa slobodne. Mojím zámerom bolo vytvoriť bezpečné miesto, miesto bez súdov. Miesto bez perfekcionizmu a prílišného premýšľania. Miesto pre kričanie, uvoľnenie, pre pocit slobody. Bola to krásna cesta za poznaním."

Britská speváčka Adele sa objavila na vyhlásení...
Speváčka Kacey Musgraves v kreácii Valentino.
+57Speváčka Beyoncé si prišla pre cenu v šatách...

Rodáčka z Houstonu odmalička vedela, že sa chce venovať hudbe. „V siedmich rokoch som si povedala, že budem speváčka, a odvtedy som na to neprestala myslieť,“ spomínala na svoje detské roky. V túžbe po hviezdnej dráhe ju podporovali aj rodičia, najmä otec Mathew, ktorý Beyoncé a o päť rokov mladšiu Solange pripravoval na strasti šoubiznisu. Nútil ich vraj behať okolo domu a pritom spievať (aby si tak zvykli na náročné vystúpenia na pódiu) a tiež s nimi nacvičoval odpovede na všetečné novinárske otázky.

Sharon Stone Čítajte viac Rodrigo v latexe, elegantná Demi Lovato a Sharon Stone... Na hudobnom žúre ju neprehliadol nik - čo si to obliekla?

„Samozrejme sa mi to nepáčilo. Museli sme spievať v supermarketoch, školách i domovoch dôchodcov. Niekedy som neznášala mikrofón. Chcela som vystupovať na Grammy, nie v obchodoch s dámskou konfekciou,“ vyhlásila o otcovom drile po rokoch speváčka. Náročná príprava, kvôli ktorej otec vzdal aj kariéru vo firme Xerox, sa ale vyplatila. Začiatkom 90. rokov sa Beyoncé objavila v televízii v súťaži hľadajúcej nové talenty, vtedy ako súčasť dievčenskej kapely Girl's Tyme, z nej sa potom po niekoľkých personálnych zmenách vykľula zostava Destiny's Child, za ktorú ako manažér stál Mathew Knowles.

zväčšiť Shania Twain (vľavo) gratuluje speváčke Beyonce... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
65th Annual Grammy Awards - Show Shania Twain (vľavo) gratuluje speváčke Beyonce v hľadisku cien Grammy.

Jednej z najväčších popových hviezd súčasnej svetovej hudobnej scény sa ale podarilo preraziť aj za hranice hudobného sveta. „Je veľa vecí, ktoré ma zaujímajú, a všetko by som chcela vyskúšať. Žijeme predsa len raz,“ vyhlásila po tom, čo sa pustila do módneho návrhárstva. V roku 2006 uviedla spoločne so svojou matkou na trh značku House of Dereon, ktorá sa zameriava na oblečenie pre mladé ženy. O desať rokov neskôr Beyoncé vytvorila spoločne s britským módnym reťazcom Topshop značku Ivy Park zameranú na oblečenie pre fitness a neskôr ju celú odkúpila.

Po rolách v televízii sa tiež začala objavovať pred filmovou kamerou, napríklad v komédiách Austin Powers – Goldmember (2002) a remaku Ružového pantera (2006). Veľké uznanie potom získala speváčka, ktorá sa v roku 2009 predstavila aj slovenskému publiku, za rolu v muzikáli Dreamgirls (2006), ktorý bol inšpirovaný životným príbehom Diany Rossovej. Za túto rolu bola Beyoncé nominovaná okrem iného aj na Zlatý glóbus. V roku 2012 ju magazín People vyhlásil najkrajšou ženou sveta a o dva roky neskôr bola časopisom Forbes označená za najlepšie platenú ženu v hudobnom priemysle.

Jej manželom je úspešný rapper Jay-Z, za ktorého sa vydala v roku 2008. O štyri roky neskôr sa im narodila dcéra Blue Ivy, v roku 2017 dvojčatá Rumi a Sir Carter.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Beyonce #hudba #rekord #album #Grammy #triumf

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...