Wimbledon má nového sexy talianskeho hráča, volá sa Gucci... alebo ako móda mení pravidlá najprísnejšieho turnaja na svete

Tenista Jannik Sinner vymenil svoju športovú tašku za veľkú, logami pokrytú kabelu od renomovanej talianskej značky. Reč je o Gucci.

10.07.2023 07:00
Jannik Sinner Foto: ,
Tenista Jannik Sinner s veľkou taškou Gucci, s ktorou sa objavil na Wimbledone.
debata

Čakali by ste, že takú tašku uvidíte v priehradke na batožinu pri lete v prvej triede, namiesto toho ju niesol zavesenú na pleci skoro 190 centimetrov vysoký ryšavec na centrálny dvorec Wimbledonu, upozornil minulý týždeň denník The New York Times (NYT).

Dvadsaťjedenročný Sinner, ôsmy tenista na svete pôvodom z Talianska, tento týždeň narušil tradície, keď sa objavil na kurte s na mieru ušitou taškou pokrytou logami Gucci, jej monogramom a červenozelenými držadlami. Bežnému športovému fanúšikovi to nemusí prísť podivné, v basketbale sa napríklad povestná „tunnel walk“ (cesta hráča z šatne na ihrisko, ktorú sledujú kamery) stala akúsi malou módnou prehliadkou; hráči počas nej vystupujú ovenčení kusmi luxusných odevov a doplnkami.

Fendi Haute Couture Jeseň/Zima 2023/2024 Čítajte viac 1200 hodín práce na jedných šatách, tisícky kamienkov a luxusné šperky: Fendi Couture ohúrila fúziou opulencie a nositeľnosti

Také zvyky si však zatiaľ nenašli cestu do sveta tenisu, a už vôbec nie do Wimbledonu, najtradičnejšieho zo štyroch grandslamových turnajov, kde platia prísne pravidlá obliekania. Tento rok je napríklad prvým rokom, keď ženské športovkyne na Wimbledone môžu hrať v inej ako bielej spodnej bielizni, aby nemuseli mať obavy počas menštruácie.

Hráči na Grand Slame sa musia riadiť regulami, ktoré stanovujú, čo na kurt môžu priniesť a ako sa naň musia obliecť. Pravidlá udávajú limity ohľadom veľkosti, umiestnenia aj počtu log sponzorov na rukávoch, golieroch, čelenkách, ponožkách a, áno, aj taškách. Veľa hráčov si na kurt nosí ako osobnú tašku, tak tašku na rakety. Obe však bývajú na prvý pohľad športové tašky. Napríklad niekoľko hodín pred tým, než Sinner vstúpil na kurt, na ňom hrala svetová dvojka Novak Djokovič vybavený dvoma bielymi taškami od firmy Head.

zväčšiť Bývalá tenistka Serena Williams (a jej manžel... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Serena Williams Tennis Bývalá tenistka Serena Williams (a jej manžel Alexis Ohanian) sa niekoľko rokov obliekala do značky Gucci. Na kurty si ju však nevzala.

Sinner je podľa vyjadrenia Gucci prvým hráčom, ktorému usporiadatelia umožnili vstúpiť na kurt s taškou ozdobenou logami. To neurobili pred svojím odchodom do športového dôchodku dokonca ani Roger Federer alebo Serena Williams, ktorí boli obľúbencami módnych značiek a taktiež partnermi Gucci.

Sinner sa stal ambasádorom značky vlani v júli. Gucci uviedol, že so Sinnerovým tímom spolupracoval na získaní potrebných povolení od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), Asociácie tenisových profesionálov (ATP) aj okruhu Grand Slam. Dotyčnú tašku mal tenista na svoje osobné veci, tenisové rakety niesol v štandardnej bielej taške od značky Head.

Alessandro Michele Čítajte viac Šokujúci odchod vo svete módy: Gucci opúšťa šéfdizajnér Michele, kto ho nahradí?

Gucci nie je jedinou prestížnou značkou, ktorá sa chce spojiť s mladými tenisovými hviezdami. Ambasádormi pre Louis Vuitton sú napríklad Naomi Osaka alebo súčasná svetová jednotka Carlos Alcaraz, ktorý spoluprácu s Louis Vuitton oznámil 28. júna, len päť dní pred začiatkom tohtoročného Wimbledonu. Ten istý deň usporiadal Gucci v Londýne luxusnú večeru pre Sinnera, aby oslávil jeho tretí rok na Wimbledone.

V emaile redakcii NYT Sinner napísal, že svoju tašku nevníma ako závažné porušenie odevných tradícií a tradícií Wimbledonu všeobecne, tie si vraj váži. Dizajn tašky okomentoval tak, že on aj Gucci chceli niečo, „čo by pokojne mohlo pochádzať z archívov (starých designov) Gucci“.

Popruhy na taške sú podľa Sinnera odnímateľné a vo vnútri sú zvláštne vrecká na fľaše s vodou. Používať ju tenista chce na nosenie náhradného oblečenia, športovej výživy, opaľovacieho krému a čohokoľvek ďalšieho, čo by mohol v priebehu niekoľkých hodín na kurte potrebovať.

V odpovedi na otázku, či mal na Gucci nejaké zvláštne požiadavky, napísal: „Chcel som, aby bola pohodlná na prenos a mala dosť miesta na všetky moje veci. Povedal by som, že mojou prioritou bola funkčnosť“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gucci #wimbledon #pravidlá #Jannik Sinner #luxusná značka

+ Zmeny vo vašej strave prinášajú novú energiu a vitalitu.
Investície času a energie do práce sa vyplatia...

+ Neriskujte svoje zdravie, obetujte radšej čas nato, aby ste sa cítili dobre.
Neberte si na plecia viac ako...