Prvý deň otvorených dverí za osem rokov! Opera v Sydney oslavuje, očakávajú sa 10-tisíce návštevníkov

Budova opery v Sydney oslávi v piatok večer svoje 50. výročie laserovou šou a v sobotu v nej pri tejto príležitosti budú bezplatné prehliadky.

20.10.2023 17:00
sydney, opera Foto: ,
Budova opery v Sydney oslávi v piatok večer svoje 50. výročie laserovou šou.
debata

Operu v Sydney otvorila oficiálne 20. októbra 1973 britská kráľovná Alžbeta II. a budova je vnímaná ako jeden z najlepších architektonických návrhov 20. storočia. Ročne ju navštívi asi 10,9 milióna ľudí.

V piatok večer bude budova opery pri príležitosti 50. výročia od svojho otvorenia nasvietená svetelnou šou podľa návrhu austrálskeho audiovizuálneho umelca Robina Foxa. V sobotu sa očakáva 37 000 návštevníkov počas bezplatných prehliadok. Pôjde o prvý deň otvorených dverí za osem rokov.

„Symbol známy po celom svete a národný poklad má 50 rokov. Všetko najlepšie austrálskej ikone,“ napísal na sociálnej sieti X austrálsky premiér Anthony Albanese.

Výstavba opery sa začala v roku 1959 a podľa pôvodných projektových plánov bol pôvodný termín dokončenia na Deň Austrálie v januári 1963. Utzon však neskôr od projektu odstúpil pre konflikty pri výstavbe a zmenu v austrálskej vláde. Následné projektové úpravy zvýšili výdavky na výstavbu a budova sa nakoniec stavala 14 rokov – viac tu.

debata chyba
Viac na túto tému: #sydney #Opera v Sydney

+ Naslúchajte svojmu telu, vie, čo je pre vás najlepšie.
Zabudnite na peniaze, momentálne by ste mali mať iné...

+ Sami ste si strojcom vlastného šťastia, preto nato nezabúdajte.
Nebuďte nepríjemný na kolegov, nikto momentálne...