Matka nemusí vo svojom dome hostiť svojich synov, 40-nikov. Rozhodol o tom súd v Taliansku

Dospelé deti sa nemôžu neobmedzene spoliehať na pomoc svojich rodičov a na to, že môžu zostať v ich dome.

30.10.2023 11:03
matka, žena, staršia žena Foto:
Súd rozhodol, že požiadavka ženy, aby sa synovia vysťahovali z jej domu, je oprávnená.
debata

Uviedol to súd v Taliansku, ktorý sa zaoberal žalobou na vysťahovanie, ktorú podala sedemdesiatpäťročná matka na svojich dvoch synov, ktorí majú 40 a 42 rokov. Súd rozhodol, že požiadavka ženy, aby sa synovia vysťahovali z jej domu, je oprávnená a musí sa tak stať do polovice decembra, píše talianska tlač.

Spor sa týkal trojice, ktorá žije spoločne v meste Pavia na severe Talianska. Matka podľa tlače opakovane naliehala na synov, aby si našli iné ubytovanie. Keď sa výzvy nestretli s požadovanou odozvou, rozhodla sa na potomkov podať žalobu. V nej okrem iného uviedla, že synovia neprispievajú na spoločnú domácnosť ani sa nepodieľajú na upratovaní a ďalších prácach.

Sudkyňa dala matke za pravdu. Podľa nej právo synov nechať sa hostiť matkou v jej dome nie je ospravedlniteľné vzhľadom na ich vek. Podľa súdu totiž v talianskom práve nie je žiadne ustanovenie, ktoré by dávalo plnoletému potomkovi právo bývať v dome svojich rodičov bez ich súhlasu. Obaja muži sa podľa rozsudku majú vysťahovať do dvoch mesiacov.

Podobné rodinné spory nie sú v Taliansku výnimočné. V krajine odchádzajú potomkovia z domu rodičov v priemere v tridsiatich rokoch, ukazujú štatistiky európskeho štatistického úradu Eurostatu za rok 2022. V Európskej únii je priemer pre obe pohlavia na opustenie rodičovského domu 26,4 roka. Údaje nad 30 rokov vykazujú okrem Talianska aj Portugalsko, Slovinsko, Malta, Španielsko, Slovensko, Grécko, Bulharsko a Chorvátsko, kde je priemerný vek, kedy potomkovia odchádzajú z domácnosti rodičov, medzi únijnými krajinami najvyšší – 33,4 roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #synovia #rodičovský dom

+ Aktívny životný štýl a správna strava vám pridajú roky života.
Zo dňa na deň všetko nezmeníte, choďte radšej...

+ Zamerajte sa na potraviny, ktoré podporujú vaše zdravie.
Nenechávajte všetko na pleciach kolegov, keď treba,...