Výsledok už minulý utorok oznámila porota po štvorhodinovej degustácii. Tohtoročnou témou boli „hodnoty športu“ a vybrali ju aj vzhľadom na blížiace sa olympijské hry, ktoré bude francúzska metropola hostiť budúce leto.
Medzi 12 finalistami cukrárskej „veľkej ceny“ bol napríklad aj zákusok v tvare píšťalky s čokoládovou a kávovou náplňou.
Čítajte viac Na dračku idú tie najjednoduchšie! Karin Majtánová o zákuskoch, ktorými u svojej rodiny vždy zabodujePri porote, ktorú viedol známy cukrár Pierre Hermé, nakoniec najviac zabodovalo dielo nazvané „opera o skoku do vody“ od Raamina Samiyiho, ktorý má v centre Paríža gurmánsku predajňu šišiek. Samiyi je tiež plavcom a skokanom do vody a tento motív v súťaži cukrárov prepojil s viacvrstvovou francúzskou tortou opéra. Ako naznačuje jeho profil na sociálnej sieti, cukrár je držiteľom jednej michelinskej hviezdy.
„Je to neuveriteľné, strašne rýchlo mi bije srdce,“ reagoval autor víťazného dezertu, keď mu porota po telefóne oznamovala svoje rozhodnutie. Okrem publicity za svoj výkon získal aj peňažnú cenu vo výške 4000 eur, informoval Le Parisien.
Čítajte viac Dezerty ako z michelinskej reštaurácie! Podarili sa finalistom v sladkej šou. Pohľad na ne vás ohúri tak, ako aj porotkyneCukrárska súťaž, ktorú parížska radnica organizuje od roku 2019, je otvorená všetkým cukrárňam, pekárňam, reštauráciám a hotelom v hlavnom meste Francúzska. Každý podnik môže vyslať iba jeden výtvor, ktorý musí byť úplne nový a zároveň musí obsahovať najmenej jednu prísadu vypestovanú alebo vyrobenú v Paríži. Víťaza vyberal sedemčlenný panel, v ktorom boli zastúpení odborníci aj laici.
Či Samiyi svoj modro-sivý zákusok bude ponúkať zákazníkom vo svojej cukrárni Momzi neďaleko múzea Louvre, už je na jeho uvážení, oznámila CNN parížska radnica.
Aj v obľúbenej televíznej súťaži Pečie celé Slovensko sa v ostatnom kole tvorili netradičné dezerty. Jeden z nich dokonca porota označila ako „dezert z michelinskej reštaurácie“. Ktohovie, či by obstál u parížskej poroty?