Zákusok? Skokanský mostík s krémovou náplňou ohúril porotu. Zvládli by takéto dielo aj slovenskí cukrári z televíznej šou?

Modrý základ a na ňom dva šedé diely pripomínajúce dosku na skok do vody. Tak vyzerá originálny zákusok, ktorý tento rok zvíťazil v súťaži cukrárov organizovanej parížskou radnicou.

27.11.2023 14:00
Pierre Herme Foto:
Slávny parížsky cukrár Pierre Hermé (na snímke) bol členom poroty.
debata

Výsledok už minulý utorok oznámila porota po štvorhodinovej degustácii. Tohtoročnou témou boli „hodnoty športu“ a vybrali ju aj vzhľadom na blížiace sa olympijské hry, ktoré bude francúzska metropola hostiť budúce leto.

Medzi 12 finalistami cukrárskej „veľkej ceny“ bol napríklad aj zákusok v tvare píšťalky s čokoládovou a kávovou náplňou.

Karin Majtánová Čítajte viac Na dračku idú tie najjednoduchšie! Karin Majtánová o zákuskoch, ktorými u svojej rodiny vždy zaboduje

Pri porote, ktorú viedol známy cukrár Pierre Hermé, nakoniec najviac zabodovalo dielo nazvané „opera o skoku do vody“ od Raamina Samiyiho, ktorý má v centre Paríža gurmánsku predajňu šišiek. Samiyi je tiež plavcom a skokanom do vody a tento motív v súťaži cukrárov prepojil s viacvrstvovou francúzskou tortou opéra. Ako naznačuje jeho profil na sociálnej sieti, cukrár je držiteľom jednej michelinskej hviezdy.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Raamin Samiyi (@raamin_samiyi)

„Je to neuveriteľné, strašne rýchlo mi bije srdce,“ reagoval autor víťazného dezertu, keď mu porota po telefóne oznamovala svoje rozhodnutie. Okrem publicity za svoj výkon získal aj peňažnú cenu vo výške 4000 eur, informoval Le Parisien.

Danka Čítajte viac Dezerty ako z michelinskej reštaurácie! Podarili sa finalistom v sladkej šou. Pohľad na ne vás ohúri tak, ako aj porotkyne

Cukrárska súťaž, ktorú parížska radnica organizuje od roku 2019, je otvorená všetkým cukrárňam, pekárňam, reštauráciám a hotelom v hlavnom meste Francúzska. Každý podnik môže vyslať iba jeden výtvor, ktorý musí byť úplne nový a zároveň musí obsahovať najmenej jednu prísadu vypestovanú alebo vyrobenú v Paríži. Víťaza vyberal sedemčlenný panel, v ktorom boli zastúpení odborníci aj laici.

Či Samiyi svoj modro-sivý zákusok bude ponúkať zákazníkom vo svojej cukrárni Momzi neďaleko múzea Louvre, už je na jeho uvážení, oznámila CNN parížska radnica.

Aj v obľúbenej televíznej súťaži Pečie celé Slovensko sa v ostatnom kole tvorili netradičné dezerty. Jeden z nich dokonca porota označila ako „dezert z michelinskej reštaurácie“. Ktohovie, či by obstál u parížskej poroty?

Danka a jej tanierový dezert Brusnicový peň.
Timi a jej tanierový dezert Kokosový orech.
+3Tomáš a jeho tanierový dezert Prijmeš moju ružu?.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #súťaž #Paríž #cukrár #zákusok #Pierre Hermé

+ Prišiel čas nato, aby ste riešili aj svoj chrbát, neodkladajte to na neskôr.
Úspory času a peňazí sú kľúčom k...

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...