Botticelliho obraz bol pol storočia nezvestný, teraz sa našiel neďaleko Neapola

Talianska polícia objavila v rodinnom sídle neďaleko Neapola obraz renesančného majstra Sandra Botticelliho, ktorý bol viac ako 50 rokov nezvestný a odborníci ho považovali za stratený, informuje denník La Repubblica.

01.12.2023 00:00
debata

Hodnota diela z 15. storočia, ktoré zobrazuje Madonu s dieťaťom, sa odhaduje na 100 miliónov eur. Maľba je ale vo veľmi zlom stave a čaká ju zásah reštaurátorov.

Obraz pôvodne visel v neapolskom kostole Santa Maria della Caritá, úrady ho ale v minulosti zverili do úschovy dôveryhodnej miestnej rodine. Z neznámych dôvodov potom stratili prehľad o tom, kam dielo deponovali a domnievali sa, že sa po maľbe zľahla zem. Medzitým si ju ale rodina v mestečku Gragnano odovzdávala z generácie na generáciu.

„Úrady naposledy kontrolovali súkromnú rezidenciu, kde sa Botticelliho maľba nachádza pred viac ako 50 rokmi. Potom sa na ňu úplne nevysvetliteľne zabudlo,“ uviedol Massimiliano Croce z neapolskej polície, ktorý má v popise práce ochranu kultúrneho dedičstva. Podľa neho sa teraz skúma, kto je právoplatným vlastníkom diela.

Kunsthistorik Peppe Di Massa uviedol, že obraz Madony s dieťaťom pochádzajúci z Botticelliho neskorého obdobia patril k jeho milovaným dielam, pretože podoba Madony je inšpirovaná jeho milenkou a múzou Simonettou Vespucciovou, ktorá zomrela ako 23-ročná.

Denník The Guardian s odkazom na knihu Ronalda Lightbowna napísal, že Botticelli obraz Madony s dieťaťom daroval pápežovi Sixtovi IV. a ten ho potom venoval malému kostolu v Kampánii, aby získal priazeň rodiny Medicejských, ktorí v oblasti mali majetok. „Pápež ho venoval malému vidieckemu kostolíku ako prejav úcty, aby získal ekonomickú podporu mocnej rodiny Medicejských na financovanie dokončenia Sixtínskej kaplnky v čase, keď bojoval s peniazmi,“ citoval Di Massu denník La Repubblica.

Určiť hodnotu Botticelliho obrazov je zložité, pretože väčšinu z nich vlastnia svetové múzeá a galérie a prakticky sa nepredávajú v aukciách. V roku 2021 sa jeho portrét mladého muža držiaceho medailón vydražil v New Yorku za 92,2 milióna dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sandro Botticelli

+ Nezabúdajte cvičiť aj v pohodlí domova, budete sa tak cítiť lepšie.
Čím skôr si dokončíte svoju prácu, tým skôr...

+ Nekazte si oči a netrávte celý deň pri počítači, ak nemusíte.
Zorganizujte si svoju prácu tak aby ste toho...