Z bytu slávneho Serga Gainsbourga, autora zakázaného hitu, bude múzeum. Už dnes je vypredané na mesiace dopredu

Byt francúzskeho speváka Serga Gainsbourga v Paríži sa otvorí verejnosti ako múzeum.

14.09.2023 11:30
Jane Birkin a jej partner Serge Gainsbourg Foto: ,
Herečka a speváčka Jane Birkin a jej partner Serge Gainsbourg na zábere z roku 1974 v Cannes.
debata

Apartmán vo veľmi žiadanom šiestom mestskom obvode má načierno vymaľované steny a strop, dominuje mu čierne piano. Po novom pribudli sklenené zábrany, ktoré návštevníkov oddelia od priestorov, ktoré zostali presne v tom stave, v akom boli po Gainsbourgovej smrti v roku 1991. Bytom bude návštevníkov sprevádzať audiosprievodca nahovorený spevákovou dcérou Charlotte Gainsbourgovou, napísala agentúra AFP.

Domov legendárneho umelca v ulici Verneuil, ktorý má na konte aj slávnu skladbu Je t'aime (v niekoľkých krajinách sveta v čase vzniku zakázanú), bol doteraz verejnosti neprístupný. Dostala sa doň len rodina a vybrané osobnosti, napríklad módny návrhár Karl Lagerfeld. Pred dom pomaľovaný graffiti napriek tomu vždy chodili aj spevákovi priaznivci.

France Obit Jane Birkin Čítajte viac Dcéry so slzami kráčali za truhlou, dať zbohom prišla Vanessa Paradis, herecké legendy aj Macronová: Takto sa Paríž lúčil s Jane Birkinovou

Charlotte Gainsbourg dlho váhala so sprístupnením bytu, v ktorom vyrastala so spevákom a svojou matkou, britskou herečkou a speváčkou Jane Birkinovou, ktorá zomrela tento rok v júli. Fotky Birkinovej visia na stenách bytu, rovnako ako portréty spevákovej ďalšej partnerky Brigitte Bardotovej. Gainsbourg v tom istom byte aj zomrel.

zväčšiť Herečka a speváčka Charlotte Gainsbourg na... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Charlotte Gainsbourg Herečka a speváčka Charlotte Gainsbourg na podujatí WSJ. Magazine 2022 Innovator Awards v kreácii Saint Laurent.

„Akonáhle zomrel, chcela som, aby sa ničím nehýbalo. Hneď som začala hovoriť o tom, že by sme tam otvorili múzeum, pretože o tom hovoril aj on sám,“ povedala Gainsbourg. „Boli tiež chvíle, kedy sa na byt znášal prach, kedy som stratila dôveru a nechcela som, aby tam ktokoľvek chodil,“ dodala.

Jane Birkin a spevák Serge Gainsbourg Čítajte viac K jej kráse a štýlu sa vracajú ženy, či majú 70, 50 alebo 20: Jane Birkin bola absolútna ikona, tu je 12 dôkazov

Gainsbourg bol veľkým zberateľom drobných predmetov a ozdôb, ktoré v priebehu rokov byt zahltili. Aby na ne aj na priestory bolo lepšie vidieť, časť ich bola presunutá do novo vznikajúceho Gainsbourgovho múzea, ktoré sa otvorí v rovnakej ulici, len o niekoľko domov ďalej. Ponúkne zbierku figúrok opíc, knižnicu, kaviareň alebo bar s pianom.

Obe nové expozície budú prístupné od 20. septembra, očakáva sa 100 000 návštev­níkov ročne. Vstup do oboch expozícií dohromady stojí 25 eur. Okruhy s návštevou Gainsbourgovho bytu sú až do decembra vypredané, ďalšie termíny nie sú zatiaľ v predaji.

Herečka Catherine Deneuve prichádza na poslednú...
Vľavo - herečka Charlotte Rampling, ktorá...
+20Herečka Lou Doillon, dcéra Jane Birkinovej sa...
debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Paríž #Charlotte Gainsbourg #Serge Gainsbourg

+ Nezabúdajte na dostatok spánku, vaše telo ho potrebuje.
Práca na osobnom rozvoji zvýši vaše pracovné...

+ Nezabúdajte na svoje zdravie a začnite sa viac starať sami o seba.
Neinvestujte svoje peniaze do hazardných...