Po tvrdej kritike sa japonský dizajnér kajá: Ľutujem to, že som uväznil živé motýle do sukní

Japonský módny návrhár Džun Takahaši (Jun Takahashi), zakladateľ značky Undercover, zožal vlnu kritiky za svoju kolekciu šiat. Dôvodom bolo, že v "teráriových sukniach" uväznil živé motýle.

12.11.2023 00:00
808962894 Foto:
Sukňa z kolekcie značky Undercover, ktorú prezentovali v septembri tohto roka v Paríži a v ktorej boli živé motýle.
debata (1)

Ako informoval spravodajský server CNN.com, Takahaši sa za tento módny prehrešok proti prírode ospravedlnil a sľúbil, že už nikdy živé tvory do svojich kreácií nezapracuje.

„Ľutujem to, že som uväznil motýle, ktoré mohli voľne lietať po nebi,“ napísal Takahaši v ospravedlňujúcom liste. Šaty módnej značky Undercover, ktoré obsahovali kvety a živé motýle, boli počas septembrovej prehliadky na parížskom týždni módy jar-leto 2024 podľa CNN okamihom éterickej krásy. Ale medzi aktivistami za práva zvierat vyvolali obavy ohľadom životných podmienok nielen tohto druhu hmyzu.

Paris Hilton Čítajte viac Barbie mánia? Paris Hiltonovú stále neprešla, v Paríži bola ako živá bábika. Dych však vyrazila iná dáma, keď sa objavila...

Organizácia PETA bojujúca za práva zvierat v októbri Takahašimu napísala, aby ho informovala, že motýle používané na verejné prehliadky sú „obvykle buď vytrhnuté z prírody, alebo chované v zajatí na farmách“, a že mnohé z nich sú rozdrvené alebo uhynú, zatiaľ čo sú prepravované „ako náklad“ v obálkach a malých krabičkách.

Podnikateľka a televízna star Kylie Jenner po...
Talianska herečka Beatrice Granno na prehliadke...
+97Herečka Pamela Anderson na prehliadke Isabel...

To je tiež dôvod, prečo sa teraz mnoho organizátorov svadieb v Severnej Amerike vyhýba predtým toľko obľúbenému vypúšťaniu motýľov, pretože ich často dostávali mŕtve alebo polomŕtve, dodala PETA.

Takahaši vo svojej odpovedi uviedol, že urobil všetko pre to, aby boli motýle, ktoré použil v rámci prehliadky, v bezpečí a zdraví. Jeho tím ich podľa jeho slov objednal u „etického chovateľa“ a poskytol im správnu výživu a dostatok priestoru na dýchanie a lietanie, pričom ich udržiaval v správnej teplote.

Modelka na prehliadke značky Undercover v... Foto: ČTK / News Pictures / Marcio Madeira
Undercover Modelka na prehliadke značky Undercover v šatách, v ktorých sukni boli uväznené živé motýle.

Návrhár dodal, že hoci sa jeho značka snažila vytvoriť pre tvory „čo najpohodlnejšie prostredie“, už chápe, že to bola chyba. „Cítil som sa previnilo a napriek tomu som sa rozhodol dať motýle do svojich šiat,“ napísal s tým, že ich ihneď po módnej prehliadke vypustil do parku.

Fendi Jar/Leto 2024 Čítajte viac Skutočný luxus? Nemyslieť na to, čo si myslia ostatní... Nová kolekcia slávneho ateliéru odráža ženskú nezávislosť

PETA však uviedla, že motýle chované v zajatí „majú problém nájsť zdroje potravy a vo voľnej prírode prežívajú len zriedka“. Navyše môžu do miestnej populácie hmyzu rozšíriť niektoré choroby.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #motýľ #kritika #PETA #Undercover

+ Čas venovaný príprave jedla je investíciou do vášho šťastia a zdravia.
S peniazmi hospodárte opatrne, mali by...

+ Zdieľanie jedla s inými môže posilniť väzby a priniesť radosť.
Dávajte si pozor, čo v momentálnej situácii...