Bol rok 2000 a krásna Austrálčanka Mary sa v pube zoznámila s turistom z Európy: Vieš, kto to je?, pýtal sa jej kamarát. Nevedela

Mary Elizabeth Donaldson v osudný moment, kedy sa v jednom podniku v Sydney stretla so sympaticky vyzerajúcim turistom z Európy, zrejme nevedela, ako výrazne sa zmení jej život. Spoznala totiž dánskeho princa Frederika.

06.01.2024 12:00
Princezná Mary Foto:
Princezná Mary (ešte ako Mary Donaldson) a princ Frederik v roku 2002.
debata

Dánska kráľovná Margrethe II. oznámila v posledný deň roka 2023 v príhovore, ktorý vysielala televízia, že sa vzdáva trónu v prospech svojho najstaršieho syna – korunného princa Frederika. Jej posledným oficiálnym dňom vládnutia bude 14. január a následne trón, žezlo aj korunu odovzdá 55-ročnému Frederikovi. Jeho manželka, korunná princezná Mary, získa titul kráľovnej.

Dánsko kráľovná Margaréta II. abdikácia ohlásenie Čítajte viac Dánska kráľovná Margaréta II. odovzdá trón synovi. Kto je korunný princ Frederik?

Austrálčanka Mary Donaldson pred 23 rokmi, ako 28-ročná, stretla v pube v Sydney sympatického európskeho turistu. Pracovala ako reklamná manažérka a vtedy ešte netušila, s kým sa jej debata tak živo rozprúdila. „Keď sme sa prvýkrát stretli, podali sme si ruky. Nevedela som, že je princ z Dánska,“ prezradila Mary v jednom z rozhovorov o svojom stretnutí s následníkom dánskeho trónu. Až neskôr, o hodinu a pol, za ňou ktosi prišiel, aby sa jej opýtal: „Vieš, kto je ten človek?“ Identita dánskeho princa tak bola odhalená. Mary a Frederik, ktorý bol v Austrálii počas olympiády ako podporný člen olympijského tímu, udržiavali rok vzťah na diaľku. V roku 2001 sa však pekná hnedovláska presťahovala do Dánska a v Kodani začala študovať dánčinu.

Princezná Mary v roku 2004 ako nevesta.
Princezná Mary (ešte ako Mary Donaldson) a...
+14Princezná Mary (ešte ako Mary Donaldson) a...

Dnes je Mary 51-ročnou korunnou princeznou Dánska, vydatou za princa Frederika (55), toho istého Dána, s ktorým sa v čase konania olympiády zoznámila. Mary sa tak stane prvou Austrálčankou, ktorá zasadne na európsky trón.

zväčšiť Princezná Mary (ešte ako Mary Donaldson) a... Foto: Profimedia
Princezná Mary Princezná Mary (ešte ako Mary Donaldson) a princ Frederik v roku 2003, keď ohlásili zasnúbenie.

Mary sa s európskym princom spoznala v roku 2000, v roku 2003 sa pár zasnúbil, v roku 2004, 14. mája, si povedali „áno“ v Kodani. Tento rok ich tak čaká oslava 20. výročia sobáša. Princezná priviedla na svet štyri deti – princa Christiana (18) princeznú Isabell (16), princa Vincenta (13) a princeznú Josephine (13).

Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary...
Dánska kráľovná Margrethe na zábere z...
+7Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary...

Láska Austrálčanky Mary a princa Frederika síce spočiatku pripomínala romantický film, škandál sa však nevyhol ani im, dokonca mu museli čeliť len nedávno. Objavili sa totiž tvrdenia, že korunný princ podvádza svoju manželku a matku jeho štyroch detí. S obvineniami prišiel španielsky magazín Lecturas, ktorý priniesol dokonca zábery Frederika v spoločnosti mexickej boháčky a členky smotánky Genovevy Casanova – viac čítajte tu.

Kto je korunný princ Frederik?

Syn kráľovnej Margrethe II. (83) a princa Henrika, ktorý zomrel v roku 2018 vo veku 83 rokov, sa narodil 24. júna 1968 v Kodani. Študoval jazyky na strednej škole v Kodani a spoločne s mladším bratom Joachimom strávili na začiatku 80. rokov rok na štúdiách vo francúzskej Normandii, v rodnej krajine ich otca. Po dovŕšení 18 rokov zasadol Frederik v štátnej rade, čo je poradný orgán dánskeho panovníka. Od tej chvíle mal právomoc prevziať povinnosti panovníka, kedykoľvek bola jeho matka Margrethe II. v zahraničí.

Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary Čítajte viac O pár dní z nej bude dánska kráľovná, štart do nového roka mala úchvatný. Lepšie šaty si princezná Mary vybrať nemohla, farba povie všetko

V roku 1995 Frederik vyštudoval politické vedy na univerzite v Aarhuse, toto magisterské štúdium zahŕňalo aj rok na americkom Harvarde, následne nastúpil do britského námorníctva a sám uviedol, že túto službu sám považuje za najkrajšie obdobie svojho života. V roku 2000 tiež absolvoval výcvik na leteckej škole a stal sa kapitánom letectva. O desať rokov neskôr sa stal plukovníkom a v roku 2015 generálmajorom dánskeho letectva.

zväčšiť Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary... Foto: SITA/AP, Mikkel Berg Pedersen
Denmark Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary počas príchodu na vianočnú bohoslužbu na prvý sviatok vianočný.

Frederik je športovo založený, má za sebou niekoľko obdivuhodných výkonov. Na psom záťahu napríklad zdolal 3000 kilometrov ľadovej pustiny Grónska. Taktiež sa rád zúčastňuje pretekov plachetníc. Je členom Medzinárodného olympijského výboru. V auguste 2013 sa zúčastnil na triatlone Ironman v Kodani a stal sa historicky prvým členom kráľovskej rodiny na svete, ktorý preteky dokončil.

Dánska kráľovná Margrethe Čítajte viac Už len pár dní a bude z nich kráľ a kráľovná Dánska. Koniec Margaréty II. na tróne však značí drsnú zmenu aj pre tohto člena rodiny

K záujmom princa Frederika patrí predovšetkým vedecký výskum, klimatické zmeny a trvalo udržateľný rozvoj. V roku 2004 sa Frederik oženil s Austrálčankou Mary Donaldsonovou, právničkou, ktorú spoznal počas olympiády v Sydney v roku 2000 v jednom z miestnych barov. Majú spolu štyri deti: Christiana, Isabellu a dvojčatá Vincenta a Josephine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #princezná Mary #princ Frederik

+ Pravidelné stravovanie a vyvážená diéta sú nevyhnutné.
Ak ku niekomu vzhliadate, pokúste sa byť ako on, vy nato...

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...