Už len pár dní a bude z nich kráľ a kráľovná Dánska. Koniec Margaréty II. na tróne však značí drsnú zmenu aj pre tohto člena rodiny

Pred pár dňami dánska kráľovná Margaréta II. vyhlásila, že 14. januára 2024 po presne 52 rokoch vlády abdikuje. Konkrétne zmeny, ktoré to prinesie, vysvetlil kráľovský palác aj vo vyhlásení v utorok neskoro večer.

03.01.2024 08:50
Dánska kráľovná Margrethe Foto:
Dánska kráľovná Margrethe na zábere z tradičnej recepcie, ktorá sa koná na Nový rok v Kodani. Bola pre ňu posledná ako pre kráľovnú.
debata

Na oficiálnom Instagrame dánskej kráľovskej rodiny sa objavilo vyhlásenie, ktoré jasne hovorí o zložení a postavení jednotlivých členov v kráľovskej rodiny.

Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary Čítajte viac O pár dní z nej bude dánska kráľovná, štart do nového roka mala úchvatný. Lepšie šaty si princezná Mary vybrať nemohla, farba povie všetko

„V nedeľu 14. januára 2024 prevezme kráľovská výsosť korunný princ dánsky trón ako Jeho kráľovská výsosť kráľ Frederik X., píše sa vo vyhlásení. Manželka korunného princa, princezná Mary sa stane kráľovnou a budú ju titulovať „jej výsosť kráľovná Mária (Mary)“. „Kráľovský pár bude od tohto dátumu niesť titul kráľa a kráľovnej Dánska,“ upresnila kráľovská rodina v oficiálnom ozname.

Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary...
Dánska kráľovná Margrethe na zábere z...
+7Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary...

Logická je aj zmena, ku ktorej dôjde v prípade najstaršieho syna kráľovskej dvojice – princa Christiana, ktorý minulý rok v novembri dovŕšil plnoletosť. „Jeho kráľovská výsosť princ Christian bude dedičom trónu a odteraz sa bude označovať ako korunný princ Christian,“ vysvetľuje vyhlásenie.

Princezná Amalia z Holandska (vľavo) a princezná Elisabeth Čítajte viac Amalia, Ingrid či Estelle? Mladé princezné žiarili v róbach: Niet pochýb, ikonám ako princezná Kate či kráľovná Letizia vyrástla konkurencia

Z toho vyplýva a predpokladá sa, že princ sa bude musieť začať venovať omnoho viac povinnostiam ako korunný princ a následník trónu. Hoci v najbližších rokoch by mal podobne ako jeho otec stráviť štúdiom a službou v armáde, zároveň bude musieť do toho zakomponovať aj povinnosti v rámci iniciatív a aktivít spojených s palácom.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Royal Families (@coutureandroyals)

Prekvapením pre niekoho možno bude fakt, že dánska kráľovná Margrethe II. aj po zmene zostane kráľovnou Margrethe a budú ju oslovovať „jej výsosť“. Jej funkcia však už nebude výkonná, podobné to napríklad je aj v holandskom kráľovstve, kde má takúto funkciu kráľovná Beatrix.

Princezná Maria Chiara di Borbone na 76....
Zľava: Holandské princezné Ariane, Amalia a...
+21Princ Christian (najvyšší v strede) so svojimi...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Instagram #zmena #Dánsko #kráľ #kráľovná Margaréta II. #princ Frederik

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...