O pár dní z nej bude dánska kráľovná, štart do nového roka mala úchvatný. Lepšie šaty si princezná Mary vybrať nemohla, farba povie všetko

Iba deň po prekvapivej a pre niekoho doslova šokujúce správe z úst dánskej kráľovnej Margrethe II. sa konala tradičná recepcia. Pre hlavu dánskej monarchie bola poslednou v úlohe kráľovnej.

02.01.2024 07:36
Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary Foto:
Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary sa pred priestormi Amalienborg Palace v Kodani nadšene usmievali. Dôvodom sú určite aj dobré správy ohľadom trónu.
debata

Dánska kráľovná Margrethe II. oznámila v posledný deň roka 2023 v príhovore, ktorý vysielala televízia, že sa vzdáva trónu v prospech svojho najstaršieho syna – korunného princa Frederika. Jej posledným oficiálnym dňom vládnutia bude 14. január a následne trón, žezlo aj korunu odovzdá 55-ročnému Frederikovi.

kate Čítajte viac Ako sexy dáma v červenej, víla v bielej a na svadbe jordánskeho kráľa? Tam vzala všetkým dych. Tu je 33 TOP podôb princeznej Kate v 2023

V pondelok podvečer sa v Kodani v paláci Amalienbourg konala tradičná novoročná recepcia, na ktorej nechýbali všetci dôležité členovia dánskej kráľovskej rodiny. Pochopiteľne, najväčšiu pozornosť vyvolal práve budúci kráľ a jeho manželka, ktorá tiež získa titul kráľovnej.

Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary...
Dánska kráľovná Margrethe na zábere z...
+7Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary...

Frederik aj Mary dorazili s úsmevmi na tvári a pôsobili naozaj šťastne a spokojne. Podoba budúcej kráľovnej sa stala vďačnou témou diskusií, pretože Mary si obliekla na seba šaty v dramatickom odtieni vínovo červenej farby s fialovým podtónom od domácej dizajnérky Birgit Hallsteinovej. A vyzerala naozaj očarujúco. Výber róby určite nebola náhoda – práve dvojica farieb ako je intenzívna tmavočervená a fialová sú totiž dlhé stáročia spájaná s kráľovskými rodinami a považované za symbol vysokého sociálneho postavenia.

Britain Royals Christmas Čítajte viac Neustále ich porovnávajú, keď vyrazili do kostola, nemohli byť rozdielnejšie. Kate verzus Mary? Dánska princezná je fakt šik...

Na internete sa objavili aj početné pochvalné komentáre, ktoré oslavovali štýl budúcej kráľovnej – mimochodom rodáčky z Austrálie, ktorá sa tak po holandskej kráľovnej Maxime (narodila sa v Argentíne) stane ďalšou kráľovnej tradičnej európskej monarchie, ktorá nepochádza z Európy.

zväčšiť Dánska kráľovná Margrethe na zábere z... Foto: ČTK / DPA / Patrick van Katwijk
Dánska kráľovná Margrethe Dánska kráľovná Margrethe na zábere z tradičnej recepcie, ktorá sa koná na Nový rok v Kodani. Bola pre ňu posledná ako pre kráľovnú.

Kto je korunný princ Frederik?

Syn kráľovnej Margrethe II. (83) a princa Henrika, ktorý zomrel v roku 2018 vo veku 83 rokov, sa narodil 24. júna 1968 v Kodani. Študoval jazyky na strednej škole v Kodani a spoločne s mladším bratom Joachimom strávili na začiatku 80. rokov rok na štúdiách vo francúzskej Normandii, v rodnej krajine ich otca. Po dovŕšení 18 rokov zasadol Frederik v štátnej rade, čo je poradný orgán dánskeho panovníka. Od tej chvíle mal právomoc prevziať povinnosti panovníka, kedykoľvek bola jeho matka Margrethe II. v zahraničí.

albert charlene Čítajte viac O dokonalú bodku za starým rokom sa postarala Charlene. Po boku manžela, spokojná a najmä luxusná

V roku 1995 Frederik vyštudoval politické vedy na univerzite v Aarhuse, toto magisterské štúdium zahŕňalo aj rok na americkom Harvarde, následne nastúpil do britského námorníctva a sám uviedol, že túto službu sám považuje za najkrajšie obdobie svojho života. V roku 2000 tiež absolvoval výcvik na leteckej škole a stal sa kapitánom letectva. O desať rokov neskôr sa stal plukovníkom a v roku 2015 generálmajorom dánskeho letectva.

zväčšiť Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary... Foto: SITA/AP, Mikkel Berg Pedersen
Denmark Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary počas príchodu na vianočnú bohoslužbu na prvý sviatok vianočný.

Frederik je športovo založený, má za sebou niekoľko obdivuhodných výkonov. Na psiom záťahu napríklad zdolal 3000 kilometrov ľadovej pustiny Grónska. Taktiež sa rád zúčastňuje pretekov plachetníc. Je členom Medzinárodného olympijského výboru. V auguste 2013 sa zúčastnil na triatlone Ironman v Kodani a stal sa historicky prvým členom kráľovskej rodiny na svete, ktorý preteky dokončil.

Britain Princezná Kate z Walesu na zábere z novembra 2023. Čítajte viac Milá, usmiata, neškodná? Nenechajte sa pomýliť, skutočná princezná Kate je... áno, prekvapí. A jej vzťah so svokrom Karolom III. tiež

K záujmom princa Frederika patrí predovšetkým vedecký výskum, klimatické zmeny a trvalo udržateľný rozvoj. V roku 2004 sa Frederik oženil s Austrálčankou Mary Donaldsonovou, právničkou, ktorú spoznal počas olympiády v Sydney v roku 2000 v jednom z miestnych barov. Majú spolu štyri deti: Christiana, Isabellu a dvojčatá Vincenta a Josephine.

Pozrite si tiež
Princezná Kate sa objavila v červenom kostýme z...
Princezná Kate z Walesu na návšteve Royal...
+30Princezná z Walesu, Kate, v šatách od Victorie...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #kráľ #novoročné oslavy #princezná Mary #princ Frederik

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Malé zmeny vo vašej strave môžu priniesť veľké výsledky.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, bude to tak najlepšie...