Prosila ho o to týždeň pred smrťou, vdovec jej prianie splnil. Do dražby idú odevy legendárnej dizajnérky Westwoodovej

Viac ako 200 kusov oblečenia, šperkov a doplnkov, ktoré nosila legendárna britská módna návrhárka Vivienne Westwood, ponúkne záujemcom v júni v dražbe aukčný dom Christie's. Informoval o tom britský denník The Guardian.

24.04.2024 18:00
Vivienne Westwood Foto: ,
Britská módna dizajnérka Vivienne Westwood.
debata

Róby a rôzne modely do aukcie vyberal Andreas Kronthaler, vdovec po módnej návrhárke a jej niekdajší tvorivý partner. Podľa The Guardian s ňou o veci hovoril týždeň pred tým, ako táto rebelka aj kráľovná sveta módy predvlani v decembri vo veku 81 rokov umrela.

Michaela Kocianová Čítajte viac Británia stratila už druhú kráľovnú, hovorí topmodelka Kocianová. Punková Vivienne odštartovala jej kariéru

Najstarší model pochádza z kolekcie na jeseň a zimu 1983/1984 nazvanej Witches (Čarodejnice). Do aukcie ide aj honosná róba z roku 1999 alebo provokatívny model z kolekcie Propaganda z obdobia 2005/2006, ktorá je považovaná za najviac politickú.

Dizajnérka Vivienne Westwood umiestnená v...
Dizajnérka Vivienne Westwood bola ekologickou...
+3Dizajnérka Vivienne Westwood sa zhovára s...

Väčšinu položiek v aukcii tvoria celé komplety tak, ako ich Westwood nosila, a nie iba jednotlivé kusy oblečenia. Niektoré majú na sebe ešte rôzne doplnky, ako sú brošne alebo odznaky. Na mnohých modeloch je vidieť, že ich Westwood, ktorej záležalo na ekológii, opravovala, a to aj opakovane. Podľa Adriana Huma-Sawyera z Christie's je aukcia aj príležitosťou pripomenúť si, že Vivienne Westwood vyrastala „vo vojnovom období, keď si ľudia veci sami vyrábali a spravovali“.

Celine Dion Čítajte viac Triumfálny návrat Celine Dion, pred objektívmi pózovala hore bez aj ako šľahačková bábika. Prehovorila aj o svojej chorobe: Dúfam v zázrak

Aukcia sa priamo v aukčnej sieni uskutoční 25. júna, medzi 14. a 28. júnom sa bude konať na internete. Výťažok bude určený pre Nadáciu Vivienne Westwoodovej a organizácie Amnesty International a Lekári bez hraníc.

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #oprava #móda #Vivienne Westwood

+ Vyvážená diéta a vďačnosť za jedlo zvyšujú pocit šťastia v živote.
Nenechávajte za seba rozhodovať iných ľudí,...

+ Objavovanie nových chutí môže byť cestou k radosti a spokojnosti.
Vaša kreativita a inovatívny prístup budú...