Princ Harry a Meghan Markle sú už manželmi

Svadba roka je za nami! Svoje "áno" si princ Harry a Meghan Markle povedali v prítomnosti 600 hostí pred arcibiskupom z Canterbury v Kaplnke svätého Juraja.

19.05.2018 00:00 , aktualizované: 15:01
princ Harry Foto: ,
Princ Harry sa v dobotu oženil s herečkou Meghan Markleovou.
debata (152)

15:00 Mladomanželia a pozvaní hostia sa odobrali na slávnostnú recepciu, fanúšikovia kráľovskej rodiny sa začínajú veseliť v uliciach a okolí hradu Windsor. Z Harryho sa sobášom stala Jeho kráľovská výsosť vojvoda zo Sussexu a z Meghan Jej kráľovská výsosť vojvodkyňa zo Sussexu. Večerná recepcia sa uskutoční vo Frogmore House, na ňu je však už pozvaných len 200 hostí. Jej hostiteľom je princ Charles. Online zo svadby princa Harryho a Meghan Markleovej je na Pravda.sk ukončený.

14:35 Mladomanželia sa vracajú do hradu Windsor. Kráľovská armáda, ktorá bola na počesť ženícha a nevesty súčasťou slávnosti, odchádza.

Mladomanželia, princ Harry a Meghan, sa vezú v... Foto: SITA/AP, Matt Dunham
princ Harry Mladomanželia, princ Harry a Meghan, sa vezú v koči ťahanom koŇmi po uliciach Windsoru.

14:20 Pozvaní hostia sa presúvajú na recepciu v priestoroch hradu Windsor, v sále svätého Juraja, hostiteľkou je kráľovná Alžbeta II.

14:16 Koč vezie Harryho a Meghan ulicami Windsoru, zdravia ich fanúšikovia, dvojica sa spokojne usmieva a nešetrí gestami smerom k davu.
Bozk mladomanželov pred Kaplnkou svätého Juraja.
Princ Harry as manželkou pózujú už ako manželia...
+5Mladomanželia, princ Harry a Meghan, sa vezú v...

14:06 Mladomanželia si pred kaplnkou dali svoj manželský bozk, pózujú na schodisku, zdravia prítomných ľudí. Prichádza koč typu Ascot Landau, ktorý mladomanželov odvezie na jazdu po Windsore, kde na nich čakajú tisícky fanúšikov.

Bozk mladomanželov pred Kaplnkou svätého Juraja. Foto: SITA/AP, Andrew Matthews
princ Harry, Meghan Markle Bozk mladomanželov pred Kaplnkou svätého Juraja.

14:03 Mladomanželia sa vrátili do Kaplnky svätého Juraja, hostia stoja, princ Harry si svoju manželku vedie uličkou medzi pozvanými hosťami.

13:50 Slovami: „Nech zostúpi na vás požehnanie“ z úst arcibiskupa z Canterbury sa svadobný obrad skončil. Hostia ešte sedia v laviciach za zvuku hudby, mladomanželia sa odobrali do zadných častí kaplnky.

13:40 Princ Harry a Meghan Markle sa stali manželmi. Urobili tak v prítomnosti 600 hostí pred arcibiskupom z Canterbury. Meghan, rovnako ako princezná Diana v roku 1981 a vojvodkyňa Kate v roku 2011, nesľúbila Harrymu pred oltárom poslušnosť, ale že ho bude „milovať, podporovať, ctiť a chrániť“. Počas obradu zbor spieva pieseň Stand by Me od amerického autora Ben E. Kinga. Meghanina matka, Doria Ragland, pôsobí veľmi dojato.

Princ Harry a Meghan Markle sa stali manželmi,... Foto: Reuters, POOL
Princ Harry a Meghan Markle Princ Harry a Meghan Markle sa stali manželmi, obrad viedol arcibiskup z Canterbury, Justin Welby.

13:38 Budúci manželia si práve vymieňajú svadobné sľuby.

13:25 Dvojicu zosobáši arcibiskup z Canterbury Justin Welby, ktorý Meghan Markleovú aj pokrstil, keď prijala anglikánsku vieru.

13:20 Na svadobnom obrade má kázeň Michael Curry, biskup episkopálnej cirkvi Spojených štátov amerických. „Láska je silnejšia ako smrť. Keď nepoznáte lásku, nepoznáte boha,“ uviedol pred prítomnými. Americký biskup, považovaný za oceánom za jedného z nejprogresív­nejších duchovných, číta kázeň z tabletu iPad.

13:10 Svadobný obrad sa začal.
Meghan Markle a Princ Harry spoločne po...
Meghan Markle a Princ Harry spoločne po...
+12Meghan Markle a Princ Harry spoločne po...

13:01 Nevesta prichádza! Spolu osem detí ju doprevádza k oltáru a nesie jej dlhý závoj. Prah Kaplnky svätého Juraja prekročila sama. Následne ju pred oltár priviedol princ Charles. Svadobné šaty Meghan Markleovej, budúcej vojvodkyne zo Sussexu, navrhla dizajnérka Clare Waight Keller – britská návrhárka, ktorá sa minulý rok stala hlavnou umeleckou riaditeľkou svetoznámeho ateliéru Givenchy. Závoj nevesty drží pomocou diamantovej čelenky, ktorú nosila ešte kráľovná Mária a ktorá bola vyrobená v roku 1932, obsahuje však aj klenoty ešte staršie. Meghan Markleovej ju zapožičala kráľovná Alžbeta II.

Meghan Markle v svadobných šatách. Foto: Reuters, POOL
Meghan Markle Meghan Markle v svadobných šatách.

12:58 Na mieste je už aj vojvodkyňa Kate, v aute dorazila spolu s princeznou Charlotte.

Kate, vojvodkyňa z Cambridge prichádza s... Foto: SITA/AP, Ben Birchhall
Kate, vojvodkyňa z Cambridge prichádza s princeznou Charlotte. Kate, vojvodkyňa z Cambridge prichádza s princeznou Charlotte.
Vojvodkyňa Kate a malá Charlotte na svadbe...
Princ William a vojvodkyňa Kate spolu s ich...
+2Princezná Charlotte na svadbe princa Harryho s...

12:53 Do Kaplnky svätého Juraja už dorazil princ Charles s manželkou, práve on odprevadí Meghan Markle k oltáru. Po nich dorazila aj kráľovná Alžbeta s princom Philipom.

Kráľovná Alžbeta II. s manželom. Foto: Reuters, TOBY MELVILLE
Alžbeta II. Kráľovná Alžbeta II. s manželom.

12:39 Princ Harry dorazil gotickej do Kaplnky svätého Juraja z 15. storočia, po jeho boku kráča princ William, jeho svedok. Harry má oblečenú uniformu elitného jazdeckého regimentu označovaného ako „Blues and Royals“, ktorý je súčasťou kráľovskej gardy. Nevesta bude bez svedkyne, údajne preto, že má veľa priateľov a voľbou jednej osoby nechcela nikoho uraziť.

Prince Harry prichádza do Kaplnky svätého... Foto: Reuters, POOL
princ Harry, svadba Prince Harry prichádza do Kaplnky svätého Juraja, sprevádza ho jeho brat, princ William.

12:19 Nevesta Meghan Markle odchádza z hotela autom, po jej boku sedí mama, Doria Ragland.

Meghan Markle už mieri na miesto obradu, na... Foto: Reuters, DARREN STAPLES
Meghan Markle Meghan Markle už mieri na miesto obradu, na hlave ná závoj aj tiaru.

12:18 Vo Windsore vládnu mimoriadne bezpečnostné opatrenia, na strechách sú sniperi, na svadbu dohliada v okolí hradu 5 000 policajtov. Akreditovaných je 5 000 novinárov.

Policajné hliadky v okolí hradu Windsor. Foto: Reuters, JOHN SIBLEY
kráľovská svadba Policajné hliadky v okolí hradu Windsor.

12:08 Odhaduje sa, že svadbu si pozrie na celom svete asi tri miliardy ľudí. V meste Windsor, 30 kilometrov od Londýna, je vyše 100 000 fanúšikov kráľovskej rodiny.

12:07 Do Windsoru už dorazil aj jeden z najočakávanejších párov – manželia Amal a George Clooneyoci. Amal má na sebe výrazné šaty značky Prada.

Amal Clooney a  George Clooney dostali pozvanie... Foto: SITA/AP, Ian West
Amal Clooney a George Clooney dostali pozvanie na kráľovskú svadbu. Amal Clooney a George Clooney dostali pozvanie na kráľovskú svadbu.

12:00 Princ Harry bude na rozdiel od svojho brata, princa Williama, nosiť snubný prsteň na prste, čo nie je pri kráľovských ženíchoch samozrejmosťou. Obrúčku nenosí napríklad ani starý otec princa Harryho.

11:57 Na svadobnom obrade a následnej recepcii, ktorá sa uskutoční v Sále svätého Juraja na Windsorskom hrade, bude 600 hostí vrátane šľachty, celebrít, športovcov a rodinných priateľov.

11:52 Aj ďalšia Harryho expriateľka, britská herečka Cressida Bonas, je už na mieste. S Harrym tvorila pár v rokoch 2012–2014.

Herečka Cressida Bonas, bývalá priateľka princa... Foto: Reuters, POOL
Herečka Cressida Bonas, bývalá priateľka princa Harryho, dostala tiež pozvanie na kráľovskú svadbu. Herečka Cressida Bonas, bývalá priateľka princa Harryho, dostala tiež pozvanie na kráľovskú svadbu.

11:41 Medzi hosťami je už aj Chelsy Davy, niekdajšia expartnerka princa Harryho v rokoch 2004 – 2010. Napriek špekuláciám britských médií, že pozvánku nedostala, medzi hosťami sa predsa len objavila.

Chelsy Davy (v strede), bývalá priateľka princa... Foto: Reuters, POOL
Chelsy Davy (v strede), bývalá priateľka princa Harryho, dostala pozvanie na svadbu tiež. Chelsy Davy (v strede), bývalá priateľka princa Harryho, dostala pozvanie na svadbu tiež.

11:34 Britské médiá upozorňujú, že sa v programe zrejme stala chyba, pretože sa počíta s účasťou otca nevesty, Thomasa Marklea, na svadbe. Ten sa však pre zdravotné problémy nezúčastní.

11:32 Medzi hosťami sa usmieva aj spevák James Blunt s partnerkou, Sofiou Wellesley. Prichádzajúce hviezdy si pozrite v galérii.
Kráľovná Alžbeta II. s manželom.
Prince Harry prichádza do Kaplnky svätého...
+39Herec George Clooney a jeho manželka Amal Clooney.

11:25 Medzi prvými hosťami, ktorí prichádzajú na svadbu bol herec Idris Elba so snúbenicou či šampión v konskom póle, Nacho Figureas s partnerkou.

Herec Idris Elba a jeho snúbenica Sabrina... Foto: Reuters, POOL
Herec Idris Elba a jeho snúbenica Sabrina Dhowre. Herec Idris Elba a jeho snúbenica Sabrina Dhowre (v kreácii Gucci).

11:16 Budúci manželia si zvolili klenotnícku značku Cleave and Company, aby im vyrobili svadobné obrúčky, napísal Kensingtonský palác. Nevestin prsteň vyrobili z welšského zlata, ktoré Markleovej venovala kráľovná Alžbeta II., ženích bude mať prsteň z platiny s jemným reliéfnym zdobením.

11:14 Princ William a Meghan Markle sú 16. kráľovským párom od roku 1863, ktorý sa zasobáši na hrade Windsor. Sobášil sa tu aj Harryho otec, princ Charles s Camillou, v apríli 2005.

10:59 Pozrite si výzdobu kaplnky na hrade Windsor.

10:52 Prišla moderátorka Oprah Winfrey a herec Idris Elba.

10:41 Medzi hosťami nebude chýbať ani tenistka Serena Williams, ktorá sa kamaráti s nevestou. Na svojom Instagrame zverejnila záber z kúpeľne a vyzvala fanúšikov, aby sledovali jej konto, kde bude zverejňovať momentky zo svadby.

10:38 Novomanželia sa bezprostredne po sobáši nevydajú na svadobnú cestu, krátko po slávnosti ich už totiž čakajú prvé povinnosti. Dvojica sa 22. mája zúčastní na záhradnej párty v Buckinghamskom paláci pri príležitosti očakávaných 70. narodenín princa Charlesa. Manželia budú po svadbe bývať v Nottingham Cottage v Kensingtonskom paláci.

10:20 Kráľovná Alžbeta II. dala princovi Harrymu pred jeho dnešným sobášom tituly vojvoda zo Sussexu, gróf z Dumbartonu a barón Kilkeel. Po uzavretí manželstva sa tak aj jeho manželka, americká herečka Meghan Markle, stane vojvodkyňou zo Sussexu. Ďalšie dva tituly bude Harry používať v Škótsku a Severnom Írsku.

10:05 Zo stanice Londýn Waterloo smerujú vlaky plné fanúšikov do Windsoru. Suveníry sa predávajú všade.

Zo stanice Londýn Waterloo smerujú vlaky do... Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
kráĽovská svadba Zo stanice Londýn Waterloo smerujú vlaky do Windsoru.

10:02 Fanúšikov neodradilo ani chladné počasie, za policajnými zátarasmi prežili noc, aby si zaistili čo najlepšie miesto v okolí Kaplnky svätého Juraja. Mnohí sú zahalení do britskej či americkej vlajky.

Fanúšikovia kráľovskej rodiny čakajú na veľký...
Fanúšikovia kráľovskej rodiny už čakajú pri...
+8Fanúšikovia kráľovskej rodiny už čakajú pri...

10:00 Po siedmich rokoch prežije Veľká Británia a s ňou celý svet ďalšiu kráľovskú svadbu. Tisíce ľudí už čakajú v okolí hradu Windsor na princa Harryho a jeho nevestu, Meghan Markleovú.

Fanúšikovia kráľovskej rodiny čakajú na veľký... Foto: SITA/AP, Matt Dunham
kráĽovská svadba Fanúšikovia kráľovskej rodiny čakajú na veľký okamih v okolí hradu Windsor.

Príbeh lásky princa Harryho a Meghan

Po hádkach o brexite v krajine konečne rezonuje niečo pozitívne. Svadba, ktorá sa koná v sobotu, 19. mája v Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor, prinesie zisky britským podnikateľom nielen v cestovnom ruchu.

O zoznámení princa Harryho (33) s americkou herečkou Meghan Markleovou (36) kolujú rôzne chýry. Oficiálna verzia, pod ktorou je budúci kráľovský pár podpísaný, hovorí o tom, že ich zoznámil spoločný priateľ. Novinári vypátrali, že je to Harryho kamarátka z detstva Violet von Westenholz, ktorej otec je barón. Nádejnému páru dohodla schôdzku naslepo. O pár týždňov neskôr už sa Meghan, herečka zo seriálu Kravaťáci, pripojila k Harrymu na cestu do Botswany. Strávili spolu päť dní a odvtedy sú spolu. Prešlo takmer šesť mesiacov, kým bulvárny Sunday Express priniesol správu, že princovi robí spoločnosť stále tá istá žena. Od tej chvíle sa pár stal každodenným záujmom bulvárnych novinárov. Paparazzi sa snažili o Meghan vypátrať všetky „špinavé“ podrobnosti, a tak musel Harry zakročiť. Kensingtonský palác vydal 8. novembra 2016 verejné vyhlásenie, v ktorom potvrdili svoj vzťah a odsúdili sexizmus a rasizmus, ktorý herečku zasiahol.

Zásnuby v novembri

Mladý pár sa už odvtedy nemusel skrývať. Po požehnaní od kráľovnej Alžbety II. Harry požiadal Meghan o ruku. A hoci aj britská monarchia dostáva v posledných rokoch moderný nádych, niektoré veci ostávajú nemenné. Takou je súhlas panovníka, ktorý následník trónu potrebuje, aby mohol vstúpiť do manželstva. Podľa tradície musí mať podobu maľovanej listiny ako v stredoveku. Kráľovná Alžbeta dala takúto listinu vyhotoviť už v marci. Posledná formálna prekážka tak už nestála v ceste sobášu Harryho a Meghan. Americká herečka si svadobné šaty oblečie už po tretí raz. Prvý raz sa vydávala za herca Trevora Engelsona, s ktorým vydržala dva roky, svadbu absolvovala aj v seriáli Kravaťáci, s ktorým sa (rovnako ako s hereckou kariérou) po siedmich rokoch rozlúčila.

Oficiálna zásnubná fotografia princa Harryho a... Foto: SITA/AP, Alexi Lubomirski
Meghan Markle, Harry Oficiálna zásnubná fotografia princa Harryho a Meghan Markleovej.

Na rozdiel od svojho brata princa Williama, ktorý sa s Kate Middletonovou ženil vo Westminsterskom opátstve v Londýne, Harry zvolil Kaplnku svätého Juraja vo Windsorskom zámku, v ktorej bol pokrstený a sobáš v nej mal aj jeho otec princ Charles s Camillou Parker Bowlesovou. Po sobáši sa novomanželia povezú v koči z kráľovskej zbierky ťahanom štyrmi koňmi cez centrum mesta k miestu konania svadobnej hostiny. Za nepriaznivého počasia sa pár povezie v zasklenom koči. Na svadobnom obrade v kaplnke sa zúčastní asi šesťsto hostí, pozvanie nedostali významní štátnici, ale ľudia, ktorí sú snúbencom blízki. Väčšina dlhoročných tradícií sa počas obradu a recepcií zachová. Pozvaní dostali inštrukcie, v ktorých sa uvádza, že si so sebou nemajú brať mobilné telefóny ani žiadne prístroje používané na záznam obrazu. Odporúčania sa týkajú aj oblečenia – neodporúča sa pripínať si medaily a medzi zakázanými doplnkami figuruje aj meč.

Harry a Meghan si svoj veľký deň pripravili vo vlastnom štýle. Jeho súčasťou je aj pieseň, ktorá zaznie počas ich spoločného tanca na hostine. Podľa britského denníka The Sun by to mala byť skladba I Wanna Dance with Somebody z dielne nebohej popovej ikony Whitney Houstonovej. Zaspievať by mal Elton John, ktorý pre princeznú Dianu naspieval pieseň Candle in the Wind.

Svadba v číslach

  • 2 640 pozvaných hostí.
  • 600 hostí sa zúčastní na svadobnom obrade
  • 150 miliónov libier stoja svadobné párty
  • 30 miliónov libier sú výdavky na bezpečnosť
  • 1 000 čašníkov
  • 5 000 policajtov v službe
  • 16 000 pohárov šampanského
  • 28 000 chlebíčkov (kanapiek)
  • 200 000 kvetov
  • 40 mobilných toaliet
  • 3 miliardy divákov na svete

© Autorské práva vyhradené

152 debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #Meghan Markle #svadba princa Harryho

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...