Besson je nevinný, rozhodol súd: Nikdy som žiadnu ženu neznásilnil, odkázal režisér

Súd vo Francúzsku vo štvrtok zamietol obvinenie zo znásilnenia voči francúzskemu filmovému režisérovi Lucovi Bessonovi, ktoré proti nemu pred viac ako tromi rokmi vzniesla herečka San Van Royová.

10.12.2021 13:20
Režisér Luc Besson na archívnom zábere z roku... Foto: ,
Režisér Luc Besson na archívnom zábere z roku 2014.
debata (4)

Jej advokát však oznámil, že sa proti rozhodnutiu odvolá, napísala agentúra AFP. Ide o jeden z najznámejších prípadov, ktorý sa začal v čase celosvetovej kampane proti sexuálnemu násiliu MeToo. „Po troch a pol rokoch procesu, pri ktorom bol vypočutý rad svedkov a odohral sa aj krížový výsluch Bessona a Van Royovej, sudca konečne rozhodol, že zamietne kauzu vedenú proti Lucovi Bessonovi, ktorý obvinenie od začiatku odmietal,“ povedal režisérov právnik.

Spor medzi Bessonom a belgicko-holandskou herečkou trvá od roku 2018, keď Van Royová vzniesla prvé obvinenie. Parížska prokuratúra ich v roku 2019 zamietla, potom právnik Van Royovej podal sťažnosť na uponáhľanosť a neúplnosť pôvodného vyšetrovania. Prípad sa dostal pred nového sudcu, ktorý sa kauzou začal zaoberať od začiatku.

znásilnenie. násilie, týraná žena, Čítajte viac Francúzsko rieši násilie v porno priemysle: Vypovedalo 50 žien, 4 hercov vinia zo znásilnenia

Van Royová dlhodobo kritizuje postup francúzskej justície, ktorá je podľa nej zaujatá a nekoná s dostatočnou dôslednosťou. „Ľutujem to, že som podala žalobu, táto krajina nechráni obete známych ľudí,“ povedala v polovici novembra v rozhovore s francúzskou televíziou France 2.

„Budeme pokračovať, kým aféra Besson neskončí,“ povedal vo štvrtok spoločne s oznámením úmyslu odvolať sa proti rozhodnutiu súdu právnik herečky Marambert.

lesaamoore Čítajte viac Bývalé topmodelky vo francúzskom senáte: Znásilnenie nesmie mať dobu expirácie!

Režisér filmov Leon, Piaty element či Magická hlbina bol jedným z najznámejších Francúzov, proti ktorým sa strhla lavína obvinenia zo sexuálneho násilia v nadväznosti na kauzy okolo bývalého hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina z októbra roku 2017.

Po obvineniach Van Royovej sa ozvalo niekoľko ďalších žien, podľa ktorých sa voči nim dopustil podobného konania. Činy boli z veľkej väčšiny premlčané. „Nikdy v živote som žiadnu ženu neznásilnil. Nikdy som na žiadnu nezdvihol ruku. Nikdy som žiadnej žene nehrozil,“ povedal režisér v októbri roku 2019.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #obvinenie #Luc Besson #znásilenie #nevinný

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...