Epstein jej už zaplatil za mlčanie! Právnik princa Andrewa žiada zrušenie žaloby

Právnici britského princa Andrewa v utorok požiadali americký súd o zamietnutie žaloby, v ktorej je princ vinený zo sexuálneho napadnutia.

05.01.2022 12:26
Epstein Prince Andrew Lawsuit Foto: ,
Princ Andrew na archívnom zábere.
debata

Obvinila ho z neho Virginia Giuffreová, podľa ktorej ju princ napadol pred 20 rokmi, v čase, keď bola neplnoletá. Andrew obvinenia popiera. Utorňajšie konanie skončilo bez konkrétneho rozhodnutia, sudca iba povedal, že rozhodne čoskoro.

Princovi právnici svoju žiadosť opierajú o dohodu z roku 2009, ktorú s dotyčnou ženou uzavrel finančník Jeffrey Epstein. Za to, že stiahla podobnú žalobu na neho, jej zaplatil 500 000 dolárov. Súčasťou dohody, ktorá bola v pondelok zverejnená, je pasáž, ktorá vylučuje stíhanie ďalších osôb v tejto veci.

V dohode medzi Epsteinom a Giuffreovou sa meno britského princa neobjavuje, ale podľa Andrewových právnikov text vylučuje princovo stíhanie. Epstein mal byť za sexuálne zneužívanie neplnoletých postavený pred súd, ale v roku 2019 spáchal vo väzení samovraždu. V decembri bola uznaná vinnou Britka Ghislaine Maxwellová, ktorá sa podľa žalobcov na Epsteinových aktivitách podieľala.

Oprah Meghan and Harry Interview Čítajte viac Top okamihy roka v kráľovskej rodine! Škandalózny rozhovor, stretnutie rozhádaných bratov či narodenie Lilibet

Utorňajšiemu virtuálnemu súdnemu pojednávaniu týkajúcemu sa princa Andrewa predsedal sudca Lewis Kaplan. Princov právnik Andrew Brettler mu podľa stanice BBC povedal, že pasáž z dohody medzi Epsteinom a Giuffreovou hovorí, že „vyjednané podmienky zahŕňajú aj potenciálnych obvinených“. Podľa Brettlera to znamená, že sa text týka „ľudí, ktorí nie sú menovaní ako obvinení, ale mohli by byť“. Kaplan odpovedal, že termínu „potenciálny“ on ani Brettler „nemôžu dať žiadny obsah“.

Kaplan na záver povedal, že „oceňuje vášeň, s ktorou boli prednesené argumenty“ týkajúce sa dohody z roku 2009. Konečné rozhodnutie o žiadosti o zamietnutie žaloby vydá podľa svojich slov „čoskoro“, ale bližšie nespresnil kedy. Podľa BBC by to mohlo byť do niekoľkých dní.

Chelsea Handler Čítajte viac Záplava celebrít u zosnulého Epsteina: Slávna moderátorka spomínala na divný zážitok!

Princ Andrew patril k Epsteinovým priateľom. Pani Giuffreová „sa podpisom dohody z roku 2009 a prijatím peňazí od pána Epsteina vzdala práv vzniesť obvinenia voči ďalším potenciálnym vinníkom,“ povedal Brettler vo svojej argumentácii. Zároveň odporučil Giuffreovej, aby poskytla ďalšie a presnejšie detaily k svojim obvineniam, ale podľa Kaplana o to v tejto fáze konania nejde. Brettler teda požiadal o zamietnutie žaloby.

Brettler tvrdil, že z výpovede ženy nie je jasné, kedy a čoho presne sa princ dopustil, na čo Kaplan odpovedal: „Išlo o nedobrovoľný sexuálny styk, niet pochýb o tom, že ide o toto.“ Brettler ďalej argumentoval tým, že by princ nemal byť vláčený kvôli prípadu dvadsať rokov po tom, čo sa „čin údajne stal“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žaloba #princ Andrew #Jeffrey Epstein #Virginie Giuffre #sexuálne napadnutie

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...