Anglická škola zmenila názov budovy venovaný Rowlingovej: Vyžiadali si to študenti

Anglická škola, ktorá pomenovala jednu zo svojich budov po autorke ságy o kúzelníckom učňovi Harrym Potterovi J. K. Rowlingovej, ju premenovala kvôli spisovateľkiným názorom na transgenderové osoby, informovala agentúra AFP.

07.01.2022 00:00
Books-JK Rowling Foto: ,
Spisovateľka J.K. Rowlingová.
debata (2)

Rowlingová sa v minulosti opakovane vyslovila proti spoločenskému a právnemu zrovnoprávneniu transgenderových žien so ženami, ktoré sa narodili so ženskými pohlavnými orgánmi. Aktivisti ju kvôli jej stanoviskám vinia z transfóbie.

Škola Boswells v meste Chelmsford na východe Anglicka, ktorá je určená pre deti vo veku 11 až 18 rokov, zmenila názov budovy na Holmes – na počesť britskej atlétky Kelly Holmesovej. Riaditeľ školy Stephen Mansell vysvetlil, že jeho vzdelávacie zariadenie chce vytvoriť „živú, inkluzívnu a demokratickú komunitu, kde podporujeme študentov, aby sa stali nezávislými a sebavedomými občanmi“.

„Na jeseň roku 2021 sme na základe početných žiadostí študentov, zamestnancov aj celoškolského hlasovania zmenili dizajn a názov jednej zo školských budov,“ uviedol. V júlovom bulletine školy sa uvádzalo, že šesť budov nesie meno po „britských občanoch, ktorí vynikli“. „Na základe početných žiadostí študentov a zamestnancov však prehodnocujeme názov našej červenej budovy ‚Rowling‘ s ohľadom na komentáre a názory J. K. Rowlingovej na transgenderové osoby,“ stálo v texte.

Poland LGBT Rights Čítajte viac Supermodelka, štylista z Netflixu aj režisérka Holland pomáhajú komunite LGBT v Poľsku

Rowlingová v júni 2020 zverejnila na Twitteri sériu príspevkov, ktoré boli podľa ľudskoprávnych aktivistov namierené proti transgenderovým osobám. V jednom tweete zdieľala a kritizovala článok, ktorý o ženách hovoril ako o „ľuďoch, ktorí menštruujú“. „Som si istá, že pre takých ľudí existovalo nejaké označenie. Napovedzte mi niekto,“ napísala 56-ročná autorka.

Spisovateľka po veľkej kritike publikovala obsiahle vysvetlenie svojich názorov, v ktorom sa okrem iného zverila, že v mladosti čelila sexuálnemu a domácemu násiliu. „Poznám a milujem transľudí, ale vymazanie pojmu pohlavie zbavuje mnohé z nich možnosti zmysluplne diskutovať o svojom živote,“ vyhlásila.

Esej Rowlingovej však vyvolala ďalšiu kritiku. Odvtedy je terčom pravidelných útokov zo strany aktivistov za práva transgenderových osôb a v novembri oznámila, že čelila vyhrážkam smrťou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #názov #transgender #J.K. Rowlingová

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...