Aká bola prvá otázka Alžbety II. v pozícii kráľovnej, ktorú vyslovila smerom k svojmu tajomníkovi? Prekvapí vás?

Alžbeta II. zasadla na britský trón po smrti svojho otca kráľa Juraja VI. v roku 1952.

07.02.2022 14:00
Britain Queen Platinum Jubilee Foto: ,
Kráľovná Alžbeta II. v Sandringhame.
debata

Bývalý osobný tajomník vtedy 25-ročnej Alžbety v minulosti spomínal na jej prvé hodiny v úlohe panovníčky. Martin Charteris, ktorý zomrel v roku 1999 vo veku 86 rokov, stál po jej boku v úlohe tajomníka a osobného sekretára v rokoch 1950 až 1972. V minulosti opísal moment, kedy sa dozvedela, že jej otec zomrel a ona sa stane kráľovnou. Správu o smrti otca jej oznámil manžel, princ Philip v čase, kedy boli na ceste v Keni. Len pár minút po nepríjemnej novinke k nej do miestnosti prišiel jej tajomník.

Britain Queen Platinum Jubilee Čítajte viac Alžbeta II. pri jubilejnom prejave šokovala časť verejnosti! Camilla bude kráľovná

Ako povedal, našiel ju sedieť za stolom „vzpriamenú, bez sĺz, mierne sa červenajúcu“. Vtedajší 40-nik mal pocit, že v tom konkrétnom okamihu sa niečo zásadné v miestnosti zmenilo a ako opísal „tak aj bolo“.

Britská kráľovná Alžbeta II. s diamantovým...
Britská kráľovná Alžbeta II.
+21Britská princezná Alžbeta, neskoršia kráľovná...

Ako opísal o niekoľko rokov neskôr, Alžbeta sa od prvej minúty správala ako „absolútny pán svojho osudu“. Sebavedomá, cieľavedomá a pohotová. Vedela, aká je jej úloha a čo sa od nej očakáva a bola si vedomá faktu, že od tohto momentu sa jej život celkom zmení. A tak prvá otázka, ktorú položila Martinovi Charterisovi, neprekvapila. "Aké formality musím v túto hodinu splniť?“ opýtala sa ho vraj veľmi priamo kráľovná Alžbeta.

Video

Britská monarchia oslavuje prvýkrát platinové výročie panovníka. Alžbeta nastúpila na trón 6. februára 1952, v deň úmrtia jej otca kráľa Juraja VI. Vzhľadom k tomu, že začiatok panovania pripadá na rovnaký deň ako úmrtie otca, kráľovná výročie neslávi okázalo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alžbeta II #výročie panovania Alžbety II.

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...