Princ Charles s Camillou mieria znovu do Kanady! Bude to priateľskejšie ako v Karibiku...

Najväčšia pozornosť médií sa zvyčajne sústreďuje na vojvodkyňu Kate a princa Williama. Aj iní členovia kráľovskej rodiny sa však venujú svojim povinnostiam a cestujú nielen po rodnej krajine, ale aj po svete.

14.04.2022 13:00
Britain Royals Foto: ,
Princ Charles a jeho manželka Camilla na zábere z návštevy Dumfries House v Škótsku.
debata

K tým najaktívnejším patrí aj Williamov otec a britský následník trónu – princ Charles, ktorý je najstarším synom stále vládnucej panovníčky Alžbety II. Práve jeho čaká už o pár týždňov relatívne náročná cesta za veľkú mláku. Spoločne s manželkou Camillou navštívia Kanadu.

Dvojica navštívi krajinu v máji, pričom ich cesta bude trvať tri dni a bude súčasťou celoročných osláv 70. výročia pôsobenia kráľovnej Alžbety II. na tróne. Už v pondelok o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

kate Čítajte viac Široké úsmevy, oslnivé šaty, ale... Jamajčania požadovali od Williama a Kate ospravedlnenie

Pre Charlesa, dediča britského trónu, to bude 19. návšteva Kanady a uskutoční ju päť rokov od svojej poslednej cesty. „V mene všetkých Kanaďanov, Sophie a mňa vyhlasujem, že sa tešíme na privítanie Ich kráľovských výsostí a na to, ako im ukážeme niektoré z mnohých dôvodov, prečo sme pyšní, že sme Kanaďania,“ uviedol v oznámení kanadský premiér Justin Trudeau a spomenul svoju manželku.

zväčšiť Demonštranti v jamajskom hlavnom meste Kingston... Foto: SITA/AP, Collin Reid
Caribbean Britain Royal Visit Demonštranti v jamajskom hlavnom meste Kingston pred návštevou britského princa Williama a jeho manželky Kate žiadali, aby sa britská monarchia ospravedlnila za svoju rolu v obchodovaní s otrokmi.

Charles a Camilla sa zúčastnia na podujatiach a aktivitách v provincii Newfoundland, v oblasti kanadského hlavného mesta Ottawa a na Severozápadných teritóriách, uvádza sa vo vyhlásení kanadskej vlády. Alžbeta II., ktorá už 21. apríla oslávi 96. narodeniny, je hlavou štátu Kanada.

Britain Queen Platinum Jubilee Čítajte viac Kráľovná vraj pomôže princovi Andrewovi s odškodným! Na Harryho nemá ani libru, zúri internet

Britská monarchia zahŕňa však aj niektoré karibské krajiny, odkiaľ sa len nedávno vrátila práve vojvodkyňa Kate a princ William. Ich návšteva krajín ako Jamajka či Belize sa však stretla aj s množstvom protestov a kritiky. Jamajský premiér dokonca vyjadril názor, že by sa krajina rada stala samostatnou republikou.

Jamajka je súčasťou britského Spoločenstva a na jej čele formálne stojí britská kráľovná Alžbeta II. Zmena si ale podľa odborníkov vyžiada roky a bude ju musieť potvrdiť referendum. Podobná situácia nastala nedávno na ostrove Barbados. Vyhlásenie republiky na Barbadose bolo výrazne rýchlejšie, pretože stačilo len uznesenie parlamentu. Na slávnostnom akte sa vtedy zúčastnil princ Charles.

VIDEO: Najkrajšie kráľovské páry

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #princ charles #Kanada #Justin Trudeau #vojvodkyňa Camilla

+ Ak zmenu sami nebudete chcieť, zmena sama nepríde, myslite nato.
Venujte čas finančnému plánovaniu, odmena vás...

+ Ak chcete klamať, nepodarí sa vám to, oklamete jedine sami seba.
Malé finančné kroky teraz vytvoria budúce...